Gå til innhold

man kan ikke lukte snø ?


algod22

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Regn lukter heller ikke. Men de fleste har garantert luktet at aromaene ute kan endre seg markant etter og under en regnskur, spesielt om det lenge har vært tørt. Og det er altså ikke regnet som lukter, men omgivelsene som endrer seg.

 

I regn's tilfelle er det som regel fordi organiske forbindelser i jorda som geosmin, som frigjøres til luften.

Mens når det lyner, så vil det dannes Ozon, som man også lukter, selv om man altså ikke kan lukte Lyn.

 

Så når det snør og blir kaldt, så kan det godt hende de lukter endringer av omgivelsene, og selv om det ikke nødvendigvis er de samme prosessene som ved regn, så kan det gi lignende virkning. Ikke at jeg har tenkt over det før, men tror altså at det også vil påvirkes av hvor kaldt det er, og hvor mye det snør. Jo varmere, og nærmere frysepunktet det er, dvs. jo fuktigere det er, jo lettere TROR jeg at det ville vært å kjenne.

 

Mitt poeng er bare at det kan hende de kan lukte at det snør eller akkurat har snødd. Å faktisk lukte selve snøen i seg selv, må i så fall være som nevnt ovenfor, urenheter i den.

Endret av Andrull
Lenke til kommentar

Hvis jeg går i skogen, så kan jeg lukte at vi nærmer oss ett vann/elv/tjern lenge før vi ser det.

Og det er ingen tvil om at snø har en lukt: Når jeg slenger meg med ansiktet ned i snøen, kjenner jeg samme lukten nå, som jeg gjorde som barn.

Ingenting annet lukter akkurat sånn, så da har vel snøen lukt?!

(Den lukter heller ikke akkurat slik vann lukter. For meg iallefall)

 

Nå skal det sies at jeg har en utrolig følsom nese, jeg kan lukte om noen er hjemme når jeg kommer hjem...

Min samboer drives til vanvidd over min syting klaging over alle mulige parfymer, vaskepulver-lukt i klærne osv.. :confused:

Lenke til kommentar

Du kan bare lukte gasser. Du kan ikke lukte faste ting eller væske. Bla. Derfor kan du ikke lukte vann eller snø.

 

Du lukter eventuelle gasser som er i nærhet med vann eller snø. Denne endrer seg ved at både vann og snø vil avgi gasser, også kalt damp, og "dampen" i lufta kalles for luftfuktighet. H2O er H2O uansett om det kommer fra vann eller snø.

 

Det kan være at denne lufta vil endre signatur ved endring av luftfuktighet og temperatur. Men det kan også være urenheter i snøen som også gjør det.

 

Lufta vil alltid lukte noe, men det kan hende du ikke legger merke til det, fordi man har vent seg til den. Så hjernen vår registrerer i praksis ikke lukt, for den vil forkaste det. Den registrerer en endring av lukt. F.eks. at du kommer hjem, og parfymen til noen lukter. Så det er mulig (ikke at jeg vet nøyaktig hva man/du reagerer på) at man reagerer på at snøen endrer lufta du har vent deg til, på en slik måte at du har registrert lukten som "snø". Det kan være at økt luftfuktighet og lavere temperatur øker mengden av en viss type partikler i lufta nesa fanger opp, og dermed endrer dens karakteristikk.

 

Men SNØ, det kan du ikke lukte, for det er ikke en gass/partikkel du finner i lufta, det er en fase av vann.

Endret av Andrull
Lenke til kommentar

Jo, men dette kan jo sies om ALLE stoffer!

Hvordan lukten av noe kommer seg seg inn i nesen vår er irrelevant; tingen lukter jo det den lukter, og det er det eneste viktige her.

 

En nøkkel lukter kraftig av metall, så om noen molekyler har kommet løs fra nøkkelen og inn i nesen min, eller om den har endret på noen molekyler i luften, som bare akkurat denne nøkkelen kan, spiller jo liten rolle.

 

Jeg kan lukte forskjell på vann, snø, eplekake, den kvalmende lukten av OMO-color osv...

 

Om det er tingen direkte jeg lukter, eller om det er endrete luftmolekyler spiller ingen rolle for meg, jeg vet hvor lukten kommer fra, og det er jo det viktigste :)

Endret av ozone
Lenke til kommentar

Ja og nei. Metall lukter metall fordi den typen metallpartikler blir spredt til lufta og sensorer i nesa plukker det opp. Dermed lukter du faktisk metallet, som da er dens partikler. Mulig det er jernoksidet og ikke direkte jernet du lukter, der er jeg veldig usikker, uten at det spiller noen rolle her. For når f.eks jern sprer partikler til lufta, så plukker du opp flere av disse partiklene.

Med snø er det annerledes, fordi det:

1. Bare er navnet på en fase til H20. Og dens luftpartikler er altså damp/fukt.

2. Endringen av fuktighet i lufta kan forandre hvordan de andre partiklene, som f.eks jern blir tatt opp. Altså, den endrer andre partikler sin karakterisitikk.

2. Damp/fukt i lufta er alltid tilstede, og vil endres av både snø og væske.

 

Ja, jeg er enig i at du kan si du kan lukte at det snør eller har snødd. Ja, som nevnt og forklart i første innlegg. Men Snøen i seg selv, kan du ikke lukte, som altså var mitt andre poeng.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...