Gå til innhold

Begrensing av strøm


Anbefalte innlegg

Hei

 

Jobber med eit lite prosjekt der eg skal ha blant anna eit blybatteri på 7ah som skal drive 1-2vhf radioar og anna utstyr i bil. Planen er at batteriet skal ladast frå sigarettennaren, men her treng eg ein krets som kan begrense strømmen til batteriet. Ifølge databladet på batteriet så har det ein maks ladestraum på 1.75A. Ynskjer at kretsen skal ha ein begrensing på mellom 1.5A og 2A. For å ikkje overlade batteriet. Nokon som veit om ein krets som gjer denne jobben?

 

Men i følge denne sida: http://www.powerstream.com/SLA-fast-charge.htm

Så skal det gå heilt fint å køyre på med full styrke inn på batteriet. Neste spørsmål blir då om strømmen blir så stor at den vil ta sikringa til sigarettennaren, 10A? og om nokon har erfaring med slik rask lading av batteri?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Du kan jo begrense strømmen helt enkelt med en effektresistor på 2-5 Ohm. På sigarettuttaket kan du vel ha helt opptil 15 Volt og ditt 7Ah batterie kan jo i prinsippet være helt tømt. Men la oss si at det aldri er på under 10V (under det så vil sikkert batteriet ta skade og regnes som ødelagt). Maks spenningstap over resistoren blir nå 5 Volt. Med en 5 Ohms resistor så vil stømmen være begrenset til maks 1A. Trur det er en grei løsning. Om du har det travelt med å lade batteriet så kan du gå ned til 2-3 Ohm på resistoren. Bruk effektresistorer som tåler effekten og gjerne 2-3 ganger beregnet makseffekt (så dem ikke blir så varme).

 

For eksempel to slike i parrallell http://www.ebay.com/itm/2x-10-ohm-10R00-10R10W-10-Watt-High-Power-Resistor-/181195863020?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item2a301d73ec

 

PS: Hva med å legge inn en beskyttelse som bryter spenningen med 10,5 Volt slik at du ikke tapper batteriet helt flatt?

Endret av Professor Balthazar
Lenke til kommentar

Kobla eit av batteria til ein 12v straumforsyning. Batteriet hadde ein spenning på ca 7.7v før tilkobling. Straumforsyninga er på 10A og har ein spenning ut på litt over 13v. Ved tilkobling av batteriet gjekk det ein straum på 1.27A som gjekk ned til under 1A på eit par minutt. Trur kanskje ikkje det er nødvendig med motstandar for å begrense straumen...

Lenke til kommentar

Om du har en lader som gir ut 13V så er det vel ikke SÅ mye behov for å begrense strømmen, men klarer du da å fullade batteriet? Trur ladespenninger opp til rundt 14 Volt er vanlig på slike batterier. Dog, med et batteri som er helt flatt (7,7Volt), så var det litt flaks at det gikk bra. Det kunne like gjerne ha gått galt (at laderen brenner opp eller at batteriet smelter). Tipper dette batteriet er bortimot ødelagt og nå yter langt under 7Ah (7Ah måles normalt over en 20 timers periode, altså med en last på ca 4 Watt).

 

PS: Det finnes automatiske sikringer på 1,35A. Trur det hadde vært kjekt å ha ("autofuse 1.35A" om du bruker google). Hva med å legge inn en beskyttelse som bryter spenningen med 10,5 Volt slik at du ikke tapper batteriet helt flatt? Det kan du lett bygge med en Zenerdiode eller en OP-AMP.

Lenke til kommentar

Man bør kutte på ca 11v.. Men ved ekstrem last, så kan spenningen ligge lavere.. men man bør ikke bruke ekstrem last lenge.

 

Finnes mange overvåkingsreleer på markedet som kutter om spenningen blir for lav.

 

Lading fra sigarettenner er som regel ikke noe problem. Men unngå lange tynne kabler, da det reduserer spenningen.

Lenke til kommentar

Lading fra sigarettenner er som regel ikke noe problem. Men unngå lange tynne kabler, da det reduserer spenningen.

 

Jeg tenker at "passe lange og passe tynne" kabler kan være en fordel. Dette fordi det er med store spenningsdifferanser mellom bilbatteriet og det tomme batteriet at en "passe lang og passe tynn" kabel kan komme til nytte. Til nytte i den forstand at en begrenser ladespenningen og ladestrømmen og således beskytter batteriet mot å bli ladet for hardt. Når batteriet har blitt dratt opp fra for eksempel 10-11 Volt og opp til for eksempel 13V så vil ladestrømmen avta samtidig som ladespenningen stiger opp mot 14Volt. ....men dette er bare en teori, mulig jeg tar helt feil? Ref. regnestykket over hvor jeg kom til at en lademotstand på 2-5 Ohm ville kunne begrense ladestrømmen.

Lenke til kommentar

Dersom hensikten er å begrense strømmen på en billig og enkel måte så kan vel dette gjøres på mange måter. En passende lyspære, en passende motstand eller en passende tynn/lang kabel. Alle disse metodene går i teorien ut på det samme. Aktiv elekttonikk med litt intelligent styring vil helt klart være en fordel. Direkte parrallellkopling av to helt forskjellige batterier (stort og lite) med bortimot ukjent spenningsnivå vil sikkert fungere i mange tilfeller det å, men det er vel den aller dårligste løsningen.

Lenke til kommentar

Nå vet jeg ikke hvordan disse radioene det er snakk om funker, men om det sitter en DC-DC konverter på inngangen dens, så kan det være en dårlig ide å ha "en passe tynn og lang" kabel, eller motstand.

 

Da kretsen(regulatoren) vil trekke mer strøm for å kompensere, slik at effekten oppeettholder seg sånn nogenlunde. Og du får da motsatt effekt, altså at strømtrekket øker.

 

edit: Det var kanskje ladestrøm det var snakk om. Og da er det bare å se bort fra det jeg skrev.

 

Ellers ser jeg heller ikke helt freia med motstand for å unngå å overlade. Dette skjer hovedsakelig om du kjører for høy spenning over tid. Når du nærmer deg fullt natteri så vil ladestrømmen være ganske liten uansett, så noe ekstra motstand vil sjeldent hjelpe fryktelig med overlading.

 

Doh, for alt jeg vet så ønsker du å begrense ladestrømmen, om f.eks strømkilden ikke takler den høye lasten.

Endret av Andrull
Lenke til kommentar

Trur me kan konkludere med at begrensning av straum inn på batteriet ikkje er nokon problemstilling. Batteriet eg testa med hadde ein ladestraum på <1.3A, det er derfor ikkje noko problem med den 10A sikringen som er på sigarettennaruttaket.

 

Men det som blir neste problem er å begrense straumen som går ut fra batteriet slik at dette ikkje blir heilt utlada og øydelagt. Det var tidligare nemnt ein krets med zenerdiode. Nokon som kan tegne opp ein slik krets? Har og funne denne: http://www.aprsworld.com/apo3/men tykte den var litt dyr. Ca 450 kr + mva + toll + frakt... Er det mulig å lage noke slikt sjølv på ein enkel måte eller fins det billigare løysningar på bla ebay?

Lenke til kommentar

Med mindre du HAR LYST til å bygge noe selv, så kan du bruke denne solcelle-controlleren (koster kr. 57,- inkl. frakt). Den vil kutte ut spenningen til lasten når spenningen har kommet ned til 10,5 Volt. Har du lyst til å bygge noe selv, så kan du bruke en zener-diode, Op-Amp eller en 555-krets for å detektere bruddspenningen. Klarer du ikke å google fram noen passende (ferdigkonstruerte) kretser så kan du lage en funksjonsbeskrivelse slik at vi kan komme med forslag.

 

http://www.ebay.com/itm/251792477067?_trksid=p2057872.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

 

PS: Denne solcelle-kontrolleren har et egetforbruk på ca. 60mA. Klipper du bort alle LED-lampene så vil egetforbruket synke til tett under 20mA.

Endret av Professor Balthazar
Lenke til kommentar

Problemet som ofte oppstår med å kutte spenningen på et batteri, er at den ofte vil begynne å øke igjen, og dermed legge inn igjen ved bruk av simple løsninger... Derfor bør det bygges feks ved at man kutter på 10,5v, og legger inn igjen på 12 v.. Da kan man slippe at den ligger på vippepunkter og pulser..

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...