Gå til innhold

Biler parkerer på lekeplass


atledreier

Anbefalte innlegg

Vi har en lekeplass i nabolaget vårt der det ofte står biler parkert. Det er lite gjesteparkeringer her, og lekeplassen er lett tilgjengelig med bil. Hvem har ansvaret for eventuelle skader på biler som oppstår ifm lek? Har vi noe å komme med ifm borttauing eller andre virkemidler for å få slutt på dette?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

 

Foreldrene

Til de som leker, eller de som er barnslige nok til å parkere der?

 

Til de som leker

Nemlig. Kan vi kreve at kommunen setter opp et parkering-forbudt skilt eller sperrer på annen måte? Jeg vil ikke betale for at mine unger skal kunne leke på kommunal lekeplass.

Det er din oppgave å oppdra barne til ikke å gjøre herverk Endret av Evelen!
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Generelt sett er det slik at barn er ansvarlige for de skader de gjør, se skadeserstatningsloven § 1-1:

 

 

 

Barn og ungdom under 18 år plikter å erstatte skade som de volder forsettlig eller uaktsomt, for så vidt det finnes rimelig under hensyn til alder, utvikling, utvist adferd, økonomisk evne og forholdene ellers.

 

I tillegg til dette - og den mest praktiske regelen, siden barn sjelden har inntekter eller formue som erstatning kan utbetales fra - har man regler om foreldrenes ansvar i § 1-2:

 

 

 

1. Foreldre plikter å erstatte skade voldt av barn og ungdom under 18 år, såfremt de har latt det mangle på tilbørlig tilsyn eller på annen måte ikke har gjort det som etter forholdene er rimelig å kreve av dem for å hindre skadeforvoldelse.

2. Uansett egen skyld svarer foreldre for skade voldt forsettlig eller uaktsomt av deres barn under 18 år som de bor sammen med og har omsorgen for, med inntil 5.000 kroner for hver enkelt skadevolding.

 

Første ledd er foreldrenes personlige og ubegrensede ansvar, og er uavhengig av om barnet selv har utvist skyld. Foreldrene kan bli erstatningsansvarlige selv om barnet ikke hadde vært det. Grunnvilkåret er at foreldrene må ha feilet i "rimelige" tiltak for å forhindre skaden.

 

Annet ledd er et personlig og begrenset ansvar. Foreldre er ansvarlige med inntil 5000 kr selv om de ikke har sviktet i å forhindre skaden. Her er det imidlertid et krav at barnet selv hadde vært ansvarlig for skaden.

 

Når det gjelder spørsmålet om skadeansvaret skal falle bort blir det et spørsmål om den som parkerer på en lekeplass har akseptert risikoen for skade på en slik måte at han kan sies å ha medvirket til skaden, i praksis om han er nærmest å bære risikoen for skadevoldende lek, se skadeserstatningsloven § 5-2. Det er ikke et veldig overbevisende grunnlag.

 

 

Eier/bruker av lekeplassen har rett til å kreve at politiet begjærer kjøretøy borttauet i medhold av vegtrafikkloven § 39. Med "bruker" mener ikke loven enhver tilfeldig bruker, men en person som har et rettslig krav på (helt eller delvis) eksklusiv bruk av området til sitt formål. Et borettslag (i praksis styret) vil f.eks. være eier, men andelseierne vil være brukere.

Lenke til kommentar

Takk for svar.

 

Det kan nok diskuteres i det vide og det brede all den tid det ikke er merket parkering forbudt. Det er en inngjerdet grusplass med sandkasse, flere lekestativ, rutsjebane og husker osv. Det er dessverre god adgang for biler der, men hensikten er nok primært lekeplass. Det er merket som lekeplass i reguleringsplanen for området.

Jeg skal ta kontakt med kommunen å høre om vi kan få litt tydeligere merking og/eller sperring av området.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Hvis kommunen (som eier) har ment det å være lekeplass så skal du ikke se bort fra at den er villig til å sette opp et skilt som tydeliggjør at det ikke er lov å parkere der, men innen det er gjort så er det rimelig å anta at politiet ikke kommer til å bøtelegge folk som parkerer der i god tro.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...