Gå til innhold
Trenger du hjelp med PCen? Still spørsmål her! ×

[Løst] Harddisker ødelagt ved oppstart etter bytte av PSU


Anbefalte innlegg

For et par dager siden satte jeg inn en ny PSU i maskinen min som har fungert fint i ca 3 år. Når jeg slo på maskinen hørte jeg noen elektriske "knitre"-lyder og så begynte det å lukte brent. Etter å ha undersøkt ting litt fant jeg ut at alle diskene som var koblet på samme kabel hadde blitt ødelagt. Resten av systemet ser ut til å fungere.


Jeg fant frem en gammel disk som jeg ikke brydde meg om ble ødelagt, koblet den til og... alt fungerte. Jeg kjørte noen tester og maskinen fungerte fint.


I dag ville jeg teste en annen psu jeg hadde liggende, i samme maskin. Byttet PSU, slo på maskinen... PANG. Der forsvant disken som hadde fungert et par dager, siden forrige harddisk-ulykke. Alle andre komponenter i maskinen ser ut til å fungere fint.


Jeg trodde først PSU var problemet, men nå har det samme skjedd med forskjellige PSUer, strømkabler og SATA kabler. Jeg klarer ikke finne noen feil i verken koblinger eller kabler.


Noen som har noen ideer?


Jeg begynner å gå tom for disker å teste med...

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Begge PSUene er modulære. Jeg er ganske sikker på at jeg skiftet ut alle kablene med de som fulgte med hver PSU, men når du sier det ble jeg sannelig ikke sikker.

 

Jeg har en disk igjen som jeg er villig til ta knekken på for å finne ut av dette (skulle kastes likevel), så jeg kan eventuelt teste med "riktig" kabel og så "feil" kabel. Smeller det med den siste har vi svaret.

 

Men jeg er fortsatt åpen for andre forslag siden dette er siste førsøket mitt.

Lenke til kommentar

I pluggen mot disk, så vil rekkefølgen alltid være den samme (standarisert)

Men på plugg inn på psu er det fritt opp til produsenten hvordan de kobler/rekkefølgen, her kan det till og med være forskjell på de forskjellige psu'ene ifra en og samme produsent.!

 

Så her er LÆRDOMMEN en bør ta med seg --> Bytter en psu, så bytter/benytter en seg av de kablene som følger med.!

Latskapen med å benytte de kablene du har ifra før, har jkware smertelig fått erfare

Lenke til kommentar

Oida! Dette har ikke jeg tenkt på før med at kablene kan være forskjellige i psu-enden selv om kontakten der er den samme. Leste og en plass at plugg i psu for kabel til PCIe kort er forskjellig fra plugg med like mange pinner for kabel til f.eks sata. Sata har både 3,3 og 5V mens PCIe har bare 12V. Bruker man en plugg i PSU som er beregnet til PCIe og setter inn en kabel til sata der så får man 12V inn på både 3,3 og 5V inngangene til disk osv.

Lenke til kommentar

Er ingen bransje standard på modulære PSU enda.

Det resulterer at det er hipp som happ hvor gnd,+5V og +12V havner i det standardiserte "andre ende" plugg grensesnittet enten det er 4p molex, satapower eller pci-ex.

Husk det alle som leser dette , har sagt det ørten ganger i tråder tidligere.

Sannsynligvis har diskene dine fått 7V istedet for 5V i og med at de har klart seg en liten stund.

7V får man mellom +12V og +5V ( gammelt trics for å kjøre 12 v vifter saktere )

Endret av syar2003
Lenke til kommentar

Jeg har nylig kjøpt to stk modulære corsair, en stk AX 760i og en stk RM 450. Ser at på alle kablene til AXi'en så er PSU enden merket med TXM/HX/AXi, mens kablene til RM'en er merket med Type3. Når jeg måler så ser jeg at de er fullstendig forskjellige.

 

Dette er det sikkert mange som ikke er klar over, kan jo lett ødelegge utstyr for tusenvis av kroner om man mikser kabler fra forskjellige PSU'er.

Lenke til kommentar

Nå har jeg kommet meg hjem fra jobb og testet litt. Som flere har nevnt her nå var kabel fra feil PSU problemet.

 

Det var gamle disker og jeg har backup, så det var ikke noe stort tap, men jeg er glad jeg ikke gjorde som planlagt: kjøpe ny SSD og så skifte PSU.

 

Takk for hjelpen.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...