Gå til innhold

Dropp dyrt proteinpulver


Anbefalte innlegg

 

Då har eg eller du misforstått uttrykket. Det er snakk om noko som medvirker til endra fysisk tilstand. Dvs. du har faktisk fått ein effekt du ikkje ville fått utan dei forventningane.

 

Placeboeffekten er en fysisk eller psykisk forbedring som stammer i fra forventninger. Den kan observeres uten å være ett aktivt bidrag i forhold til hvorfor forventningen oppsto. Det vil si at en placebo effekt kan bli sett som ett resultat uten at grunnen til at den oppsto faktisk har noe med saken å gjøre. Typisk alternativ medisin eller religion.

 

Det samme kan det være med proteinpulver eller for den saksskyld kreatin. Siden en placeboeffekt ikke kan slå ut negativt (for da er det ikke lengre en placebo) så vil virkningene ikke være målbare før den påvirkede faktisk slutter å bruke produktet og da får den negative trenden.

La oss ta for oss proteinpulver. Du begynner å trene, den dagen du begynner å trene bestiller du proteinpulver på nettet. Proteinpulveret skal gjøre deg større og sterkere. Du har trent i 1 uke før det kommer. Etter du har tatt deg 1 shake før du går på trening har du høyere forventninger og kroppen føles bedre fordi du har en hjernestimuli (placeboeffekt) og derfor velger å løfte mer. Her kan det bevises at proteinpulveret ikke har hatt noe høyere effekt enn placeboeffekten. Siden proteinsyntesen i musklaturen først har virkning etter trening og de kommende 72 timene. Det vil si at du hadde fortsatt klart det du gjorde uten pulveret.

 

Som kosttilskudd vil det i de fleste tilfeller være overfladisk. Majoriteten av de som trener ligger i mellom 70-100kg hos menn. Her klarer du fint å oppnå proteininntaket ditt via vanlig kosthold uten å spise deg i hel.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Dere tar denne artikkelen seriøst? :lol:

 

Hun tror mange tror at man blir sterkere av proteinpulver, men det stemmer ikke.

– Det er kjempeviktig å huske at det ikke er proteinene som bygger muskler, det er treningen, sier Hollekim.

Det hun mener her er vel at det ikke holder med proteinpulver om man skal bygge muskler, det må trening til også....

Lenke til kommentar

Så vidt jeg vet er Noceboeffekten egentlig bare brukt når dem tester medisiner. Men disse to effektene har jo forskere hatt det veldig mye gøy med. Vi mennesker er ganske rare sånn sett. Det ble jo til dømes tatt en gruppe mennesker og puttet i ett lokale der halvparten fikk alkoholfritt øl mens resten fikk alkoholholdig øl og alle sammen ble like dritings. Så den spiller aboslutt inn :-)

Lenke til kommentar

Hva viser egentlig placebo? Det fremmer det du setter deg innenfor i mange tilfeller, så lenge du er mentalt og/eller fysisk innstilt på det. Ganske utrolig, nesten overnaturlig.

 

 

 

Opptaksevnen er nesten-effektiv hos alle, med andre ord den såkalte blodtype-dietten har ekstremt svak evidensgrunnlag. Rødt kjøtt f.eks inneholder alt av EAA men har det du tenker på ; noe lavere grad av fordøying. Planteproteiner kan også inneholde fytokjemikaler og f.eks et stort inntak av plantefiber kan gjøre at opptaksverdien ikke blir utnyttet fullstendig.

Pdcaas-score er dagens beste metode som brukes i dag, selv om den egentlig ikke er en gullstandard men her måler man evne til fordøyelse + behovet for mennesker. Svakheten er blant annet at den ikke tar hensyn til at ikke alt blir absorpsjon i den ileale tarm, der hvor bakterier kan nyttiggjøre seg av dette.

Takk for svar. Synes bare blodtype-dietten er interessant, hadde ikke forundret meg om visse blodtyper har bedre av enkelte lektiner i mat på en eller annen måte, da vi alle er så indivduelle med ulike forutsetninger.

 

Du kan vel ikke gi meg noen tips til hvordan jeg kan legge på meg? Spise mer selvfølgelig, men type matvarer som ikke inneholder gluten eller melk. Stigende over tid, men noe som kan gi særlige resultater

Endret av Jahdu
Lenke til kommentar

Hva viser egentlig placebo? Det fremmer det du setter deg innenfor i mange tilfeller, så lenge du er mentalt og/eller fysisk innstilt på det. Ganske utrolig, nesten overnaturlig.

 

Takk for svar. Synes bare blodtype-dietten er interessant, hadde ikke forundret meg om visse blodtyper har bedre av enkelte lektiner i mat på en eller annen måte, da vi alle er så indivduelle med ulike forutsetninger.

 

Du kan vel ikke gi meg noen tips til hvordan jeg kan legge på meg? Spise mer selvfølgelig, men type matvarer som ikke inneholder gluten eller melk. Stigende over tid, men noe som kan gi særlige resultater

Angående blodtype-dietten så er det mer interessant hva genotypen innebærer; det vil si gener man har og hvordan dette utrykkes som egenskap (fenotype). Epigenetikk/nutriogenetikk er et felt det forskes på og forhåpentligvis om et tiår eller to så kan vi kanskje si hvordan befolkningsgrupper kan spise. (Vi vet allerede at asiatere tåler raffinerte karbohydrater mindre og har en høyere risiko for livsstilsykdommer, dette blant annet skyldes mindre aktivitet av genet amy-1 som koder for amylase (er med å spalter karbohydrater)

 

Lektiner er et stort begrep, og planter & korn har dette som en forsvarsmekanisme for å unngå å bli absorbert. På et generelt grunnlag så er det intet grunn til å bekymre lektiner i korn, samt man ikke baserer hele sitt kosthold på dette. Lektiner som er mer pontent til å være toxiske lar seg denatuere ved varmebehandling, slik som mye annet. Hypotesen at lektiner på autopilot skal "klebre blodet" er nok ikke reelt da dette ville vært en farlig tilstand. Tviler på at store deler av verden går rundt med klebrig blod. Andre lektiner igjen; ser ut til å positive helseeffekter. Lektiner finnes dessuten egentlig i alt; til og med kjøtt, bakterier og virus så å unngå dette blir med andre ord vanskelig. :)

 

Jeg råder deg til å lese blant annet dette, kan være litt tungleselig men er skrevet veldig bra :http://tidsskriftet.no/article/551331/

 

Har man ikke cøliaki så er det intet helsegevinst på å ekskludere glutenholdige matvarer. (Ja, det ser ut til at det eksisterer ikke-cøliaki-gluten-hypersensitivetet)

 

Et viktig ting er når folk selvdiagnoser seg så ekskluderer man glutenholdige matvarer en periode for så å re introdusere dem; hvor man reagerer negativt på dette. Gluten er relativt vanskelig å fordøye så ved startfasen så kan det ta tid før enzymene adapterer seg til dette. Plutselig har man vondt i magen og tror man har cøliaki. Melkesukker kan for så vidt også være et eksempel, da enkelte sykdommer og ikke-behandlet cøliaki kan bidra til midlertidig laktase-mangel og vips ekskluderer an også laktoseprodukter.

Nå snakket jeg på et generelt grunnlag og jeg vet ikke ditt valg bak å ekskludere melk & gluten. Om du ikke ønsker å spise glutenholdige matvarer så er poteter, ris og belgfrukter fine alternativer. Videre ; soyamelk og laktose-fri melkeprodukter (ost etc) om du ønsker å berike med proteiner. (Om du heller ikke ønsker melkeproteiner så vil da for eksempel soya/havremelk være alternativer.

 

Edit: Haha, snakk om tilfeldig timing - statusen til Tjomlid ; https://www.facebook.com/CiViX#

 

 

Endret av Dukien
  • Liker 1
Lenke til kommentar

 

Har man ikke cøliaki så er det intet helsegevinst på å ekskludere glutenholdige matvarer. (Ja, det ser ut til at det eksisterer ikke-cøliaki-gluten-hypersensitivetet)

Et viktig ting er når folk selvdiagnoser seg så ekskluderer man glutenholdige matvarer en periode for så å re introdusere dem; hvor man reagerer negativt på dette. Gluten er relativt vanskelig å fordøye så ved startfasen så kan det ta tid før enzymene adapterer seg til dette. Plutselig har man vondt i magen og tror man har cøliaki. Melkesukker kan for så vidt også være et eksempel, da enkelte sykdommer og ikke-behandlet cøliaki kan bidra til midlertidig laktase-mangel og vips ekskluderer an også laktoseprodukter.

Nå snakket jeg på et generelt grunnlag og jeg vet ikke ditt valg bak å ekskludere melk & gluten. Om du ikke ønsker å spise glutenholdige matvarer så er poteter, ris og belgfrukter fine alternativer. Videre ; soyamelk og laktose-fri melkeprodukter (ost etc) om du ønsker å berike med proteiner. (Om du heller ikke ønsker melkeproteiner så vil da for eksempel soya/havremelk være alternativer.

Gikk til Balderklinikken for litt over ett år siden etter fastlegen ikke ville gjøre noe. De tok en blodprøve som skulle gi en indikasjon. Den slo ut veldig høyt på bygg, hvete og melk blant annet. Kuttet ut alle disse i tre uker før jeg introduserte de gradvis hver for seg. Først da la jeg virkelig merke til symptomene jeg hadde undertrykt, forskjellen fysisk var enorm. Har i ettertid blitt klokere på hvilke matvarer jeg reagerer på, men ikke hva det skyldes. Tror du de tok en blodprøve i førsteomgang for å se etter antydninger til cøliaki også? Får ringe å høre, burde vel ha blitt gjort.

 

Dessverre ikke hatt råd til videre oppfølging enda, skulle gjerne fått bekreftet hva det kommer av eksakt. Fastlegen sa med en gang da jeg tok med indikasjonsresultatene at jeg hadde melkeallergi. Reagerer både på laktose og proteinet, men skjønner ikke hvordan han kunne fastslå det.

 

Blitt ganske flink til å lage mat uten melk og gluten, så det går bra. Men sliter med å legge på meg, selv før jeg gikk over og da spiste jeg mye. Nå må jeg i tillegg lage maten fra scratch hele tiden så kan bli mindre enn før. Er vel ikke så mye annet å gjøre enn og spise mer, vil ikke legge på meg på en usunn måte heller. Hørte det kunne hjelpe å ta en spiseskje olje før eller etter hvert måltid? Rapsolje greit?

Lenke til kommentar

For å svare kort på Placebo/Nacebo så handler det om at vi mennesker er i stand til å tenke oss til å bli bedre/dårligere egentlig uten å ha noen grunn til å bli det.

Kan gi "skape sin egen realitet" en bedre forståelse. Hvor stor påvirkning tankene og følelsene har å si på livet. Til og med tenke oss sterkere eller friskere, ganske fascinerende. Små skapere alle sammen, også har vi det med tiltrekningen da :D Føles som grunnmurer på lik linje med andre lover som tyngdekraften eller evolusjon

Lenke til kommentar

Hvordan er proteinpulver dyrt?

Et kilo proteinpulver koster 300 KR, det tilsvarer 30L melk, noe som ville kostet betydelig mye mere.

Den billigste varianten jeg fant etter et halvhjertet søk på proteinfabrikken.no koster 379,- for et kilo, med et proteininnhold på 76g pr. 100g vare (https://www.proteinfabrikken.no/hovedsiden/proteinpulver/whey-tech/whey-tech1000g-vanilj). Det tilsvarer ca 50 øre/g protein. En liter skummet melk fra Tine inneholder 33 g protein, og koster omlag 11 kr, som gir en kostnad på 33 øre/g protein. Lett- og helmelk er noe dyrere, men så lenge literprisen er under 16,50 kr, er melk billigere enn proteinpulver (gitt samme proteininnhold som skummet melk fra Tine).

 

EDIT: Og da er ikke den overlegne smaken på (hel)melk tatt med i betraktningen.

Endret av HansiBanzi
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...