Gå til innhold

[Løst] Hvordan få bedre kosthold når du bor hjemme?


Anbefalte innlegg

Hei!

Jeg er en jente på 17 å som bor hjemme sammen med familien. Har planer om å flytte på hybel når jeg begynner andre året på vgs, men foreløpig bor jeg hjemme. Jeg er 170cm høy og veier 90kg, som er mye. Men når jeg ser på meg selv så vil jeg ikke si at jeg er skikkelig feit eller noe, selv om jeg veier så mye. Uansett vil jeg få bedre kosthold, for jeg fortsetter å legge på meg. Jeg prøver å trene litt også, men jeg tror egentlig det viktigste akkurat nå er å få bedre kosthold.

 

Jeg er ganske kraftig i utgangspunktet. Ganske store pupper, og brede hofter. Jeg har trent før og da holdt jeg vekta et år, men jeg gikk ikke ned. Og selvfølgelig var jeg så dum at jeg gav opp da, veide 80kg, etter det gikk jeg opp 10kg. Nå veier jeg 90kg og er redd for at jeg skal legge på meg enda mer. Jeg tror det største problemet mitt er kostholdet. Jeg tenker at det blir bedre når jeg flytter på hybel, for da kjøper jeg mat selv og trenger ikke å ha masse godis og pizza liggende å friste.

 

Siden jeg bor hjemme, er det ikke jeg som handler mat og det er ikke jeg som bestemmer hva vi skal spise. Det blir ofte usunn mat, noen ganger kjøtt og grønnsaker, sjeldent fisk. Jeg liker ikke fisk. Ellers er nesten det eneste jeg får i meg nugatti, er så matlei at jeg vil ikke ha noe annet. Jeg syns det er vanskelig å spise sunt når hele familien spiser pizza og drikker cola til middag, og godter og chips å sånt til kvelds. Og det er egentlig ikke fordi jeg har så lyst på det selv, men mest fordi at det er kun det de kjøper da.. De kjøper ikke grovt knekkebrød, havregryn eller cottage cheese. Jeg drikker forresten farris, hele tiden, til alle måltid, og jeg elsker det. Har bytta det mot brus, drikker det i helgene også. Det er vel sunt?

 

Så det jeg lurer på er vel hvordan ungdommer klarer å ha et godt kosthold og gå ned mens de bor hjemme? Når resten av familien ikke bryr seg.

Og jeg blir også glad hvis jeg får tips til hva jeg kan spise:) Jeg kommer ikke til å bli sånn nazi på hva jeg skal spise heller da, men jeg skal prøve å spise sunt.

 

På forhånd takk!:)

 

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Flott at du drikker Farris framfor brus. Brus er tomme kalorier kroppen greit klarer seg uten, og det bør begrenses til spesielle anledninger. Det er mer et rusmiddel.

 

Et godt tips kan kanskje være å teste ut oppskrifter fra Grete Rhoede

http://www.greteroede.no/

 

Dette er basert på sunne og varierte matvarer og er en livsstil framfor diett, noe som er veldig viktig. Det du kan leve med over tid er det som fungerer best.

 

Store deler av næringsmiddelindustrien er mest opptatt av salg, og de har eksperter for å få deg til å spise mer framfor å få deg til å spise sunnere. De utnytter gamle svakheter som ligger igjen i hjernen fra den tiden maten var vanskelig å finne som skaper et sug etter søt, salt og feit mat når man først spiser mye av det. Jeg pleier å si at man kan få folk til å spise papp, bare den er marinert i nok fett og salt.

 

Helt greit å kose seg av og til, derfor er det viktig som du sier å ikke bli nazi, men å beholde et sunt og variert kosthold hvor det også er plass til kos av og til.

Lenke til kommentar

Stopp med brødmat, også si gi foreldrene dine tips til mat de kan lage som er sunt osv.

 

Jeg sier det til mine foreldre hele tiden og tilbake får jeg: skal du slanke deg eller? Så sier jeg bare strengt nei, jeg prøver og ha ett sunt kosthold og en frisk kropp så etter det holdt dem kjeft. Ellers så lager jeg bare egen middag osv.

Lenke til kommentar

Jeg lurte på en annen ting. Siden jeg ikke kan bestemme hva vi skal spise hver dag, kan jeg lage sunn mat og spise rester dagen etterpå? Hvor lenge etterpå kan jeg spise det? Hvordan type mat kan jeg isåfall bare sette i fryseren å spise senere? Er vel ikke alt som blir like godt etter en dag eller noen dager. Går det an å lage mat (steke, koke) og fryse det etterpå? Syns å ha hørt at man ikke skal gjøre det. Salat f.eks. blir jo brun bare etter en dag, ihverfall hos meg. Kan hende det har med innpakkningen å gjøre.

Lenke til kommentar

Når man er i et dårlig miljø vil man bli påvirket av det. Det at du har bestemt deg for å spise sunnere er noe du kan gjøre uansett om andre ikke er enig med deg. Det er bare å kjøpe og lage maten selv om så det er det som er nødvendig. Du trenger ikke å tre matvanene dine over andre, og andre kan heller ikke forvente å tre sine matvaner over deg.

 

Hvis du marinerer ferdigoppkuttet salat med sitron så holder den seg lengre.

 

De fleste familier kan godt lage sunnere mat uten at det går verken ut over smak eller tid. Det er mye god mat som kan lages på den tiden det tar å steke en ferdigpizza. Hvis man vil kjøpe seg fri så har Fjordland og en del andre ferdigmatprodusenter mange måltider som er relativt sunne.

Lenke til kommentar

Ikke spis mye brødmat, gjær er dårlig mot 'slanking'.

Unngå også mye farris fordi kullsyren har samme virkning som gjær, det blåser opp magen.

Drikk mye vann. Minst 2-3l om dagen. Spis litt mat omtrent hver 3-4 time men ikke spis for mye.

Unngå å sitte veldig mye i ro og se tv. Rør deg litt, gå en tur en gang i blandt.

 

Jeg er selv en gutt på 16 år og går på vgs, og trener en del. Dersom du ikke trener kan det være lurt å starte med noe. Eller bare gå seg tur om dagen(20 min). Spis helst frukt. Bare be foreldrene dine kjøpe noen epler, bananer og lignende men ikke overdriv.... Følg dette i noen uker så vil du se at det straks blir lettere å flytte på hybel og unngå søtsaker, brus og lignende. Lykke til :-) :-D

Lenke til kommentar

Takk for svar!

Siden jeg bor i skogen og ca. tre timer fra butikken (hvis jeg går) så er det litt vanskelig å få handlet selv. Foreldrene mine kommer hjem fra jobb før meg, og handler ofte da, så jeg kan heller ikke være med dem å handle når de drar. Jeg får selvfølgelig anledning noen ganger til å handle selv, men ikke så ofte. Og jeg kan selvfølgelig få dem til å handle det jeg trenger.

 

Jeg syns det blir lettere og lettere etterhvert egentlig, fordi jeg selv innser at jeg er nødt til å gjøre noe med det. Dermed tørr jeg å si ifra at jeg har tenkt å bry meg mer om hva jeg spiser, og at kanskje de også burde gjøre det. Kan tenke meg at de blir stille da..

 

Jeg er kresen. Jeg liker ikke brød, så det blir ikke noe problem å holde seg unna. Jeg liker ikke fisk, som er så sunt og som alle anbefaler så sterkt. Jeg haater smaken av vann, derfor drikker jeg farris. Skal prøve alikevell å drikke mer vann, og farris til middag osv. heller.

 

Jeg spiser frokost klokken 6 ca om morgenen. Så drar jeg på skolen, og vi har ikke lunsj før klokken 12. Etter det er det middag mellom halv 6 og 6. Åsså kvelds rundt 9, fordi jeg legger meg ca halv 10.

Så det er 6 timer mellom hvert måltid, bortsett fra kvelds. Så nå tenker jeg å kjøpe litt frukt og nøtter å slikt. Vet ikke om det er kjempesunt, men det er vel bedre enn ingenting. Hvis noen vet om noe bedre/sunnere å spise så kom med tips:) Ikke tunfisk! Jeg har fått det forslaget før av en venninne, og det skjer ikke! Selvfølgelig er jeg veldig kresen når det gjelder frukt også. Jeg liker KUN grønne epler, ikke røde og ikke de som er litt sånn lys grønn/gul, kun de som er skikkelig knall grønne og sure. Jeg kan spise banan, men jeg liker det ikke noe særlig. Jeg spiser ikke pære, kiwi, appelsin, klementin, druer osv.

 

Problemet er egentlig ikke å holde meg unna søtsaker åsånt, men det er vel heller at foreldrene mine ikke handler noe annet. Så det er det vel bare jeg som kan gjøre noe med. Gleeder meg til å flytte på hybel, og handle selv:D

 

Og forresten, det med sitron i salaten, smaker salaten sitron da? Ikke at det gjør noe, men liksom, skal jeg bruke mye sitron?

Lenke til kommentar

... det med sitron i salaten, smaker salaten sitron da? Ikke at det gjør noe, men liksom, skal jeg bruke mye sitron?

Sitronen gjør at salaten holder seg bedre. Det og kjøling er bra.

Jo mer sitron du bruker jo mer vil det sette smak, så du må nesten eksperimentere selv og se hva som fungerer for deg.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Det funker sjelden å bare spise mindre av alt, så derfor vil jeg anbefale deg å spise mer grønnsaker. Du vil da relativt automatisk kunne redusere inntaket av drittmaten som ellers er i hus. Typiske ting jeg vil anbefale: alle salater, paprika, agurk, tomat, løk, purreløk, blomkål, brokkoli.

 

Du kan også prøve å bruke nøtter som alternativ til godteri. Det metter bedre og er faktisk sunt. Det er også veeeeldig kaloririkt, så ikke kjøp saltede nøtter, så er det lettere å ikke overspise. Ta ut en neve nøtter av posen (10 stk f.eks), legg vekk posen før du spiser. Jeg synes mandler og valnøtter funker bra. Jeg spiser faktisk en liten neve nøtter til frokost, og det holder meg fint gående i 2-3 timer.

 

En salat jeg kan anbefale (det er et fullt måltid) er: salat, paprika, agurk, tomat, fetaost* (med kanskje en spiseskje olje) og evt en dæsj rømme. Osten og rømmen er relativt kaloririke, men setter smak på det hele og hjelper veldig på metthetsfølelsen. Hvis du har tid, så kan du også steke sopp (kutt soppen ganske tykt og la den steke i pannen på middels varme mens du kutter opp resten). Soppen er lav på kalorier, men rik på protein og div næringsstoffer og gir god metthetsfølelse.

 

Erstatt deler av f.eks pizza-måltidene med enkle salater. Evt lag din egen mat. Mat holder seg greit i kjøleskapet i 1-2 dager hvis du gidder å spise det samme flere dager på rad, så kan du lage litt større porsjoner.

 

Ikke forvent noe kjapp nedgang. I utgangspunktet, så må målet ditt være å ikke gå ned, og etterhver, så kan du kanskje gå ned 0,5kg i uka. Det høres kanskje sakte ut, men ett år med 0,5kg ned i uka blir 26kg nedgang (for mye mao). Hadde jeg vært deg, så hadde jeg f.eks satt meg 80kg som mål, og så sett hva du vil videre. Det er ikke alle som passer inn i 20-25 BMI skalaen.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...