Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Råtnende råttelukt, farlig?


AnonymDiskusjon

Anbefalte innlegg

Ja, hovedspørsmålet er åltså, hvor farlig, eller helseskadelig, er lukten av råtnende gnagere (antagelig råtte)?

 

Bor i en gammel bygning, og hører jo av og til dyr i veggen eller i taket. Og tydeligvis dør de noen ganger der. Det er jo også helt håpløst å skulle få tilgang til dem. Dessuten leier jeg, så å begynne å bryte opp går vel ikke, men skulle gjerne sett at gangene (i vegger og tak og whatnot) ble fyllt igjen med noe.

 

Men lukten er nesten uutholdelig.. det merker jeg spesiellt etter å ha vært ute og kommer inn.. og nå har det vart en stund (en uke?), dette er andre gangen på kort tid at dette har skjedd i det siste. Pluss alle bananfluene som plutselig dukker opp, tror det er en sammenheng der. Tror jeg har tatt kverken på 100 av dem. Ufyselig. Lager så og si ikke mat på kjøkkenet lenger.

 

Har ikke så mange andre steder å gjøre av meg heller, da.. heldigvis har jeg ikke hatt denne lukten på soverommet. Men bor i en mindre hybel så det er de fleste andre steder, spesiellt i stua.

 

I og med at jeg leier, hva kan jeg egentlig gjøre (annet enn å flytte)? Huseier har satt opp feller noen ganger på loftet. Men det hjelper jo lite når de dauer i veggen.

 



Anonymous poster hash: 980f5...eb5
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Har jo sagt i fra av og til når jeg hører gnagere (derfor fellene på loftet), men denne gangen er det riktignok en stund siden jeg har snakket med ham. Men jeg tviler på at det hjelper noe spesiellt, ihvertfall på situasjonen akkurat nå. Men han kan jo sikkert sette opp en felle til på loftet... (er nok det som skjer).

 



Anonymous poster hash: 980f5...eb5
Lenke til kommentar

Den eneste måten å få vekk lukta på er å finne og fjerne kadaveret.. Lukta vil gå over etter hvert, men jeg er redd for at det vil ta en god stund. I tillegg er det som du sier andre plager i forhold til maur, insekter og annet som har et festmåltid inne i veggen/taket.

Jeg ville ha krevet at utleier får vekk lukta (og da blir han pent nødt til å fjerne årsaken).

 

Forøvrig er det litt rart at fluene kommer inn i leiligheten i hopetall.. Har du sjekket at det ikke ligger noe bak en sokkellist på kjøkkenet, under/bak oppvaskmaskin eller annet?

Om fluene lever av liket må de jo ha ganske enkel adkomst derfra til leiligheten din..

 

Forøvrig er det nok lite veggene/gulvet kan fylles med som vil forhindre at gnagere lever der. Det utleier bør gjøre er å finne ut hvor de kommer seg inn i konstruksjonen, og tette. Feller tar vekk de som bor der akkurat nå, men når de er borte vil etter hvert en annen familie flytte inn..

Lenke til kommentar

Jeg har ikke kunnskap på hvor helsefarlig det er for deg, men generelt er ofte rotter smittebærere og noe man ikke vil ha for mye kontakt med når de er levende. Når de er døde og lukter ille er det også et signal om å holde seg unna.

 

Derimot har jeg litt erfaring med hvor "helseskadelig" det er for huset. Vi hadde selv rotter under garasjen der jeg vokste opp, og etterhvert spredte de seg inn i gulvet på vindfanget (et tilbygg som bandt sammen hus og garasje). Rottene spiste rottegift, og la seg til å dø i et bol de hadde bygd i isolasjonen i vindfanggulvet. For å få vekk lukta var det ikke nok å fjerne rottelikene, all isolasjon og plater over og under som var innsauset med ekle safter måtte byttes. Heldigvis kom de ikke inn i selve huset, så vi kunne bo i huset mens vindfanget ble renovert.

 

En kollega av meg har nettopp fått strippet huset til stenderne og gjenoppbygd etter at noen leieboere ikke hadde sagt fra om et stadig økende rotteproblem. Det fikk utvikle seg til det var døde rotter i veggene i begge etasjer. Heldigvis dekket forsikringen dette. Forsikringsselskapet vurderte også å rive hele huset og bygge nytt. Leieboerne ble sagt opp, og kunne uansett ikke bodd der mens huset ble renovert.

 

Det du som leieboer skal gjøre, er å varsle utleier/huseier straks du merker problemer som kan være skadelig for huset, og igjen når du merker at situasjonen forverrer seg. Utleier bør igjen kontakte sitt forsikringsselskap og et skadedyrbekjempelsesfirma. Dersom huseier kvir seg for utgifter og foretrekker å selv fortsette med rottefeller og evt. gift, så tips om at dette kan dekkes av husets forsikring.

 

Du bør vurdere å finne et annet sted å bo - i alle fall midlertidig hvis skadedyrfirmaet velger å gasse huset, og permanent dersom vegger og gulv må åpnes for å bytte isolasjon og andre materialer slik at huset blir beboelig.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...