Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Nærsynt - dårligere syn fra 40+


Morgens

Anbefalte innlegg

Hei, jeg har alltid vært litt nærsynt.

 

Begynte med briller i 13-års alderen, 30 år senere har jeg hatt en helt normal utvikling i synet.

 

Det siste året merker jeg imidlertid at jeg tar av meg brillene for å lese etiketter, stille klokka og ved bruk av mobil/nettbrett.

 

Optikeren snakket om en slik evt. utvikling ved forrige kontroll, men jeg var nok litt for optimistisk og regnet ikke med at jeg kom i den kategorien.

 

Hvilken type briller er det jeg da vil få? Slike med 2 styrker, fortsette å ta av meg brillene elelr 2 typer briller kanskje?

 

Jaja, alderen tar på!

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Synet er en feedback-mekanisme som styrer mer i muskel og skjelettsystemet enn mange er klar over.

 

Progressive briller er således ganske vanskelig for hjernen å forholde seg til. Også det at brillene kan sitte på ulike måter på nesen er utslagsgivende. Hvis du føler deg spesielt sliten når du står opp eller før du går å legger deg etter at du har byttet så er det en varsellampe. Den beste synskorrigeringen er sånn sett linser om du kan bruke det, og så heller bruke briller (eller monokkel) når du trenger å se noe nært. Man blir naturlig langsynt ved økende alder, så det du beskriver er helt vanlig. Tenk deg i alle fall om to ganger før du bruker progressive briller.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Velkommen i klubben. Som Vidor sier, det er helt vanlig.

Vidor påpeker også at prog-briller kan ha uheldige "bivirkninger", for så vidt i liten grad varige mèn, før dette snakker vi dundrende hodepine og slitenhet.

Det finnes prog-briller som unngår dette problemet, se bare på en kjent svensk bruker:

http://www.kristianstadsbladet.se/archive/00604/KB200310111140400AR_604841a.jpg

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg har vært nærsynt og brukt briller/linser siden ungdomsskolen (det har stabilt på rundt -3 siste 10 årene sikkert). Vil det si at jeg kan belage meg på å med årene bruke svakere styrke, før jeg til slutt bikker over på langsynt?

 

Edit: Forutsetter da at synet utvikler seg normalt

Endret av RVF
Lenke til kommentar

Per definisjon må du over på pluss-siden hvis du skal bli langsynt rent teknisk, mens det å bli mer langsynt ikke har dette som krav siden du ikke passerer igjennom 0. Hvis du er på -3 ville jeg nok bli temmelig overrasket om du skulle bli så langsynt at du slipper å bruke synskorrigering (0) og så havne på pluss-siden.

Endret av vidor
Lenke til kommentar

Det høres jo knall ut for min del! Bruker idag linser og det fungerer jo på alle distanser - mens langsynte bruker lesebriller / databriller på nært hold, og tar av brillene ellers. Høres ut som mer styr. Hvis jeg har forstått det rett så er det slik at langsynte ser dårligere på distanse med briller enn uten?

 

Ellers i forhold til det du sier vil det korrekte være å si at jeg blir mindre og mindre nærsynt med alderen, før jeg eventuelt passerer 0 og dermed blir langsynt?

Lenke til kommentar

Hvis jeg har forstått det rett så er det slik at langsynte ser dårligere på distanse med briller enn uten?

Ved langsynthet så korrigerer man det nærmere nærsynthet (mot 0) med brillene fordi fokuset blir feil i forhold til hvor man ser. En ting er når fokusmulighetene blir innskrenket og man ønsker å kompensere med bifokale briller, en annen er å kompensere for fokuspunktet som er forskjøvet fordi linsen i øyet er feil. Langsynte ser for langt, og kan derfor se bedre på langdistanser når de ikke bruker synskorrigering, akkurat som de som er nærsynt ser bedre på kort avstand når de ikke bruker synskorrigering. Jeg tar forbehold ang. ekstreme tilfeller.

 

Ellers i forhold til det du sier vil det korrekte være å si at jeg blir mindre og mindre nærsynt med alderen, før jeg eventuelt passerer 0 og dermed blir langsynt?

Ja, men det er usannsynlig at det blir så mye at du passerer 0.

Endret av vidor
Lenke til kommentar

Man blir naturlig langsynt ved økende alder, så det du beskriver er helt vanlig. Tenk deg i alle fall om to ganger før du bruker progressive briller.

 

Velkommen i klubben. Som Vidor sier, det er helt vanlig.

 

Takk til dere begge for gode svar.

 

Jeg blir aldri trett i øynene eller hodet for den saks skyld, men jeg merker iblant at pc-jobbing blir slitsomt men med 5 minutters avbrekk er jeg klar igjen.

 

Nå løser jeg mobilsurfing og nettbrettbruk med at jeg bare tar av meg brillene og vil fortsette med det, men gir beskjed til optikeren at alderen har inntruffet...

Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Jeg har følgende erfaringer:

 

- 41 år

- nærsynt siden kanskje, ungdomsskolen

- turte ikke begynne bruke briller før ca. 3 året på vgs.

 

Snakk om BS, jeg synes ikke synet har blitt noe bedre opp til de 41 år ihvertfall, heller stikk motsatt. Får håpe øyelegen har rett og at det minker framover nå.

 

Jeg har for få år siden vært i stand til å lese "ut mot bakker og berg ut med havet" i det ene hjørnet av de norske førerkortene. Under sterkt dagslys, med mye konsentrasjon og vrikking på førerkortet for å få ut alle skyggene og minst mulig refleks. Samt at det nok er en liten hjelp å kunne versene sånn halvveis, men jeg er sikkert på at jeg så ord for ord før jeg gikk til neste.

 

http://www.youtube.com/watch?v=z_wM0mfAtK4

 

Sist gang jeg var i utlandet (briller er ofte rimeligere der), så sørget jeg for å få meg et par lesebriller for første gang, sånn for sikkerhetsskyld. Jeg har nå problemer med nærsynet, da brillene er -4'ish og det tar nok alt for lang tid å bli vant med å utnytte den naturlige nærsyntheten igjen.

 

Problemet er at når jeg kikke på en halvmeters avstand så er ikke ting like klart nok lengre, og jeg må inn på en 10 - 20 cm avstand for å se klart nok alt etter detaljnivå som kreves. Så lesebrillene er nok fine. Det er bare så sykt vanskelig å bli vant med å ha de med seg. Så jeg har inntil videre latt være å ha lesebrillene med. Kan hende jeg starter å bære dem med meg dersom jeg ser at det ville vært veldig nyttig. Nå avventer jeg at det skal bli behov nok for lesebrillene. :)



Anonymous poster hash: 74f3a...cc3
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...