Gå til innhold

Skarpskytter eller fallskjermjeger?


Emily1

Anbefalte innlegg

Hey. Jeg er blitt innkalt til Infanteribataljonen/2.bataljonen i Nord-Norge. Har bestemt meg for å gjøre et helvetes bra år ut av dette med mest mulig utfordringer og sånn.

 

Men lurer først og fremst hva jeg kan bli etter rekruttiden her? Etter det jeg har fått undersøkt så ligger Skarpskytter høyt på ønskelista. Men lurer på om synet mitt (nærsynt, sikkert -3.5) er et mulig hinder? Bør man ha vært på noe skytekurs først mtp erfaring?

 

Noe annet jeg synes virker dritfett er fallskjermjeger. Vet at ingen jenter har klart det før men tenker at det er bedre at jeg har prøvd enn å aldri gjort det og lure på hvor langt jeg hadde kommet. Er det slik at om jeg søker meg som fallskjermjeger, så flyttes jeg til en helt annen avdeling eller beholder jeg fortsatt plassen min i 2.bataljonen i Nord-Norge? Hva skjer hvis jeg failer, blir jeg plassert på en jævla kjip tjeneste eller vakt og sikring osv?

 

Er liksom det å ikke søke meg som fallskjermjeger og få det ganske "safe" og kanskje bli skarpskytter eller faktisk søke meg og risikere å faile og bli satt på et kjip sted? Tenker jeg riktig nå?

 

Noen med kunnskap og erfaring som vil svare?:-)

 

Forresten et siste spm: noen som har tjenestegjort med plattfothet? Hvordan gikk det? Jeg er plattfot åå beggw føttene. Og er det mange jenter i 2.bataljonen?

 

Hugz

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Lol. Må ikke ta sorgen på forskudd da.

 

Jeg får det når jeg er der?

 

Den er ganske fin nå. Kondisjonen må dog forbedres. Fikk dagens high score på styrketestene så antar det må være et godt utgangspunkt?

 

Skal trene mer frem til innrykket iallfall, fokusere mer på kondisjon, som sesjonsoffiseren sa.

Lenke til kommentar

2. bat er en fin plass å tjenestegjøre (på både godt og vondt). Vanskelig å bli skarpskytter, og det er tung tjeneste. Du må nok til Kav.esk på Skjold for å bli det. Om du er god nok så er det ikke umulig. Linser tror jeg er godt nok for å kunne tjenestegjøre. Ellers får du bare fikse gode såler så ordner plattfotheten seg nok. Gi gjernet, og du kan få en veldig god tjeneste.

 

Den eneste måten å bli forberedt, og god på det du skal gjøre, er å trene på det du nettopp blir å gjøre. Gå lange turer med tung sekk, tren push-ups, pull-ups, sit-ups (med samme teknikk). Gjør du dette er du foberedt bra.

Vær også forberedt på å bli behandlet som dritt. Ekstra mye under rekrutten.

Lenke til kommentar

Nå skal jeg være litt realistisk med deg her, mener det ikke frekt på noen måte, tvert imot så håper jeg du skulle klare det!

 

Fallskjermjeger opptaket er knallhardt. Opptakskrav kan ses HER

 

Du må gå langt med tung sekk. Nå har jeg aldri vært på opptaket selv, bare så du er klar over at det er en viss grad ukvalifisert synsing her, men har kommet syklende ned skytefeltet på Rena og møtt opptaksgjengen på marsj. Skal jeg gjette ut fra egen tid i Forsvaret, vil jeg anslå at de fort hadde 30 - 35 kg utstyr på kroppen, og regner med de ikke var ute på en kvarters spasertur. Dette er for mange tungt å bare stå oppreist med, for ikke å snakke om å gå med i flere timer. Gange med sekk krever god beinstyrke, meget god kjernemuskelatur og en kondisjon som også bør være god.

 

Jenter er dessverre utstyrt med mindre muskler enn oss gutta fra naturens side (som hovedregel), og de fleste guttene som prøver seg på FJK opptak faller ifra fordi det er for tungt. Sier ikke dette for å ta fra deg motet, bare for å finne ut av om du har tenkt nok på dette, og om du er fysisk i stand til å gjennomføre. Kom gjerne med litt nøkkelinfo om egen fysikk, som pers'en på 3000m, styrke osv. Skal du prøve deg på FJK opptak, så vil jeg anbefale deg å anskaffe deg et par GODE fjell \ marsjstøvler samt en god sekk som tar 80 - 90 liter. Begynn med lite vekt i sekken, 10 - 12 kg er nok i første omgang. Gå eller lange turer, unngå asfalt, kom deg ut i skog og mark. Skulle føttene dine være plagsomme, kan de sorte Sole sålene varmt anbefales for demping og støtte for foten (Brukte de konsekvent selv i M77 marsjstøvlene). Øk vekten på ryggsekken gradvis, men unngå løping med sekk i størst mulig grad. Det å drive mengdetrening på dette er en oppskrift på belastningsskader. Ta eller noen gode 3 - 7 timers lange gåturer i ulendt terreng. Det behøver ikke være hat, ta med litt sjokolade og en kaffetermos på veien. Bestig en pen fjelltopp og ta det som en tur.

 

Skulle du bli kalt inn på opptak og falle i fra, så er det mulig å søke seg til andre avdelinger i hæren. Min avdeling fikk 5 -6 sånne "dropouts" som hadde falt av FJK opptaket, og de hadde søkt seg til oss. Du kan dog risikere å sitte med svarteper, dersom alle avdelinger er godt fylt opp fra før, og du må ta til takke med der det er ledig plass. Det kan være Stormertjeneste i PBN, eller det kan være vakt og sikring på GSV i Kirkenes.

Lenke til kommentar

Ok takk for svar. Er ganske godt forberedt mentalr også, vil jeg si. Har god tid på meg så dette blir bra.

 

Ok, har allerede noen såler men da vet jeg at jeg kan få det der hvis det blir behov.

 

Har et spm ang push ups. Jeg har alltid trodd at militæret opererer med push ups i skulderbredde, men senest i dag så jeg en video der soldatene gjorde det i stor bredde? Eller varierer det?

Lenke til kommentar

Takker for et meget godt og utfyllende svar, killswitch.

Ang. fysikken min har jeg nok ikke den beste ennå, men har nemlig nesten ett år på meg så tror om jeg starter seriøst nå så vil der se ganske lovende ut når jeg drar inn. Har ikke testa 3000m på lenge men på sesjon tok jeg 92kg i bryst og 334 i bein. Kan forbedres?

 

Jeg skal flytte til Oslo og er absolutt lite kjent der. Men tipper gode jogge/tursteder er Frognerparken? Fins det noen fjell der?

 

Så det du sier er at uansett om jeg velger skarpskytter eller fallskjermjeger så er det fortsatt en mulighet for at jeg blir plassert på en mindre ettertraktet avdeling?

 

Igjen takk for alle tips;-)

Lenke til kommentar

Null problem..

 

Forbedringer er det alltid rom for, men tror at utholdende styrke er langt viktigere enn maksstyrke. (Selv om en så absolutt bør ligge et godt stykke over de fleste jenter her også før et slikt opptak). En skal tross alt holde ut en lang periode under et slikt opptak.

 

Du kan ikke velge skarpskytter direkte, men dersom du F. eks ikke skulle dra til fallskjermjegeropptaket som jeg siktet til i mitt første innlegg, og møte opp til innrykk 2.BN så er det til kavesk du skal ønske deg. Kavalerieskadronen er 2.BNs oppklaringsenhet og driver med utstrakt bruk av patruljevirksomhet i små lag samt de ligger ofte i OP (observasjonspost). Dvs mye gange i skog og mark, gjerne med endel vekt i sekken her også, samt lange stunder i OP skjul hvor en pisser på flaske og driter i poser. Ikke prøvd selv, men har observert en heldig kar tryne på ski etter en uke på OP og knuse noen flasker med urin i fallet. Gøy for oss, ikke for han. Uansett, skulle du komme deg til kavesk i rekrutten gjelder det å yte sitt beste og stå på. De beste velger tjenestestillinger først. Hvorvidt 2.BN har selektering på ditt kull kan jeg ikke spå. Har de det, vil som regel de som gjør dårligst figur ha en tendens til å bli sendt vekk til kjipe tjenester.

 

Men uansett hvor du skulle havne, bruk året godt til fysisk og mental forberedelse! En god fysikk skader ingen, uansett hvordan det skulle gå. Tren kjernemuskelatur, setemuskelatur og ryggmuskelaturen særlig godt, men en god armstyrke er virkelig ikke å forakte. Markløft \ benkpress og knebøy er gode øvelser som tar de store muskelgruppene. Se på de fysiske opptakskravene jeg lenket til tidligere, og sørg for å ha god margin til minstekravene neste sommer.

 

Oslo er ikke akkurat et sted hvor jeg er godt kjent, men Frognerparken er nå ganske flat ihvertfall. Ville heller tatt t- banen opp mot Holmenkollen og brukt Oslomarka der godt.

 

Edit: Leif.

Endret av Killswitch
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det er også andre muligheter for å bli skarpskytter i Forsvaret. En mulighet er i HV etter tjenesten i den såkalte I-styrken. De er oppsatt med egne skarpskyttere.

De som er mindre kjent, men som har blandt de aller beste skarpskytterne i Norge, er kystjegerne (KJK) som er på Trondenes.

De har vel noe av den samme treningen som fallskjermjegerne. Men er mer fokusert på det maritime aspektet.

 

En annen og meget spestig avdeling er etteretningsbataljonen på Setermoen. De tar inn noen få rekrutter hvert år. Du blir kanskje ikke skarpskytter, men det ofrer du glatt for et innpass der.

Lenke til kommentar

Takker for svar :)

Ringte VPV i dag, og han forklarte at selv om jeg ryker på fallskjermjegeropptaket, så blir jeg ikke plassert på et kjipt sted. Men jeg må ta laseroperasjon da.

 

Og siden jeg ikke er smart nok til å ta befal, så kan jeg fortsatt fortsette i militæret ved å verve meg inn i Telemarksbataljonen etc.

Lenke til kommentar

Skal du ta laseroperasjon kun for å kunne prøve deg på fallskjermjegeropptaket? Hvis jeg var deg ville jeg tenkt meg om en gang til. Laseroperasjon koster mye penger, og let's face it, det er praktisk talt umulig for en jente å komme gjennom nåløyet på fallskjermjegeropptaket. Ingen jenter har noen gang vært i nærheten av å klare et opptak til spesialstyrker. Har hørt at jenter blir pushet ekstra hardt for å få dem ut så tidlig som mulig. Opptaket er godt over 5 uker med blodslit. 1200+ prøver seg hvert år og kun 15-20 klarer det. Å betale 30-40 tusen for en laseroperasjon kun for å prøve seg på opptaket vil jeg ikke anbefale. Men hvis du absolutt vil dette så er det bare å stå på. Husk at det også er viktig å være psykisk sterk. Er det mange av de som "nesten" klarer det ryker på.

Lenke til kommentar

Neinei, jeg tar laseroperasjon uansett, fordi jeg har lyst :) Slitsomt med linser osv hele tiden.

 

Neida, jeg vet det, og jeg forventer heller ikke at jeg skal klare(men håper jo selvfølgelig), men ser ikke noen grunn til at jeg skal la vær, når jeg selv føler at jeg har lyst og motivasjon, taper jo ingenting på det :)

Jeg vet og tror med meg selv at jeg har psyken til det, men er nok fysikken jeg burde bekymre meg for, og de tingene du sier - ja, jeg er fullt klar over det. Vi jenter er fysisk anlagt fra naturens side til å takle mindre fysiske påkjenninger enn gutter, så her er det bare å trene som F.

 

Takk for svar :)

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Bor i Oslo, trener til opptaket i Juli/August neste år. Om det går skeis blir det Panserbataljonen. Som nevnt over Frongerparken er fint for en halvtimes joggetur, men skal du trene med sekk i Oslo-området må du ut i Nord- eller Østmarka. Har hørt at det gjelder å bli en seig j*vel. Man må ha innstillingen om å aldri gi seg. Det at ingen jenter har vært i nærheten av å klare opptaket er ikke sant. Hørt fra en offiser at det var en som var blant de aller siste gjenværende, men som gikk ut pga. skade. Og noen må jo bli den første :) Lykke til!

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Vet ingenting om opptaket til fallskjemjeger, men er for øyeblikket rekrutt i KavEsk i 2. BN. I morgen starter opptaket til skarpskyttertroppen. Dette varer i til søndag, før vi har en avsluttende øvelse :)

 

De fysiske minstekravene til opptaket er 7km pakkningsløp på 60 min, 25 pushups, 7 dibs og 35 situps. Overkommelige minstekrav med andre ord. Vet ikke mer om opptaket enn hva vi selv har spekulert i, og kan vel heller ikke skrive om det her etterpå :)

Lenke til kommentar

Vet ingenting om opptaket til fallskjemjeger, men er for øyeblikket rekrutt i KavEsk i 2. BN. I morgen starter opptaket til skarpskyttertroppen. Dette varer i til søndag, før vi har en avsluttende øvelse :)

 

De fysiske minstekravene til opptaket er 7km pakkningsløp på 60 min, 25 pushups, 7 dibs og 35 situps. Overkommelige minstekrav med andre ord. Vet ikke mer om opptaket enn hva vi selv har spekulert i, og kan vel heller ikke skrive om det her etterpå :)

 

Hei!

 

Hvordan tester de deg på sit-ups? er det med føttene i 90 graders vinkel eller er det helt vanlig sit-ups?

Lenke til kommentar

Har en kompis som var med på Fallskjermjegeropptaket og kom veldig langt, men bestod dessverre ikke. Han fikk plass i Kampeskadronen, noe han er svært fornøyd med.

 

Under opptaket gikk han ned nærmere 8 kg (!). De fikk svært lite mat, men mye vann. Også svært lite søvn.

Han fortalte meg at etter at han kom hjem, sov han i et døgn, og husket nærmest ingenting av opptaket når han våknet. Og dette er en råsterk og meget godt trent kar!

Han forteller meg at han faktisk er glad for at han ikke bestod grunnet presset som er i Fallskjerm og lignende avdelinger.

 

Det var visst 24 som klarte opptaket, men bare 14 ble valgt ut. Du kan ikke bare være "god", du må være "den beste" døgnet rundt.

 

For litt stats så er dette en kar som var kretsmester i Akershus på 200 og 400 meter, løpte tiden fult ut på sesjon, og presset over 400 i beinpressen på sesjon.

Trener 6 dager i uken, bl.a. 110 i benk, 150 i markløft. Trent med sekk i lang tid, og marsjert mye.

 

Dette er ikke for å skremme, men rett og slett for å vise hva det krever.

Endret av Vertical^
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...