Gå til innhold

Hvorfor er det lov å røyke i bil?


Anbefalte innlegg

Har en far som har røykt siden han var tenåring. Han har ingen planer om å slutte, og dette har jeg både innsett og akseptert. Han er jo tross alt godt myndig og tar sine egne valg i livet. Likevel er det en av få ting som irriterer meg ved faren min. Hver eneste gang vi er ute å kjører bil, så røyker han i bilen. Dette har han da gjort helt siden jeg har vært barn og jeg må si det er mystisk hvordan det er lov til å røyke mens man kjører bil. I hvertfall når man har passasjerer med seg.

 

Først og fremst må han finne frem sigarettpakken som ligger i midtkonsollen, putte sigaretten i munnen, finne lighteren for så å se på sigarettuppen mens han tenner den. Det må da være andre her som reagerer når man faktisk realiserer hvor mye oppmerksomhet det kreves for å tenne én sigarett? Ikke nok med det, men den skal jo også røykes. En hånd på rattet i farlige situasjoner er heller ikke noe særlig.

 

Prøvd å snakke med faren min om dette, men han er rett og slett ikke motakkelig for spørsmålet. Tanken om å røyke en sigarett samtidig som man kjører i 100 km/t med passasjerer som er mindreårig er helt merkelig for meg.

 

Hva synes dere om dette? Både dere som røyker og ikke-røyker i bilen? Finnes det noen statistikk rundt dette med røyking i trafikken ?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest Slettet+6132

Jeg har en stefar som kjede-røyker Rød 3 (som lukter aldeles forferdelig). Det verste jeg visste var familieferie på biltur, hvor han røykte fra start til stopp, ofte uten å rulle ned vinduene engang. Og hvis du syns sigaretter er oppmerksomhetskrevende, så hadde du blitt sjokka av stefaren min som mer enn gjerne fant på å rulle røyk mens han kjørte. Må jo røyke NÅ, kan ikke vente...

Lenke til kommentar

Problemstillingen her blir vel det at passasjerer i bilen også får i seg røyk og ulumskheter ufrivillig?

 

Egentlig ikke. Er vandt til at han røyker "24/7", men jeg forstår ikke at det er ulovlig å holde mobiltelefonen mens man snakker med noen, når det faktisk er lov til å røyke. Jeg har ikke noe statisikk eller forskning som beviser det, men røyking i bil må jo være MINST like oppmerksomhetskrevende fra førerens side?

Lenke til kommentar

Skjønner tankegangen din, men føler forbud mot å røyke i bilen blir feil. Skal det da også være ulovlig å bytte CD, snakke med sidemannen, ta seg en sluk av en brus osv? Det stjeler like mye oppmerksomt det også.

 

Dette synes jeg blir å bagatellisere. Underholdning, av typen musikk osv, kan planlegges* før turen. De fleste av dagens bilder har jo muligheten til å spille rett fra mobil slik at man enkelt kan fikse spillelister og navigere disse fra rattet. CDer kan man ha lett tilgjengelig. Trykke på en knapp, ta ut CDen og sette inn den nye. Så mye kreves det ikke.

 

Det som er særlig oppsiktsvekkende er de fem sekundene som kreves ved fyring av sigaretten. Man er nødt til å ta øynene av veien i fem sekunder for å unngå å brenne seg.

Endret av Hugol
Lenke til kommentar

Jeg røyker selv, har ikke bil for øyeblikket, men når jeg hadde det røyka jeg i bilen. Jeg ser ikke problemet med det, det som skjer når vi tar en røyk er såpass "trent" at det skjer automatisk. Men og røyke med folk i bilen syns jeg ikke er greit, så lenge ikke den personen røyker også.

 

Noe av det jeg hater mest er folk som ikke respekterer andre som ikke røyker. Står man på en busstopp eller noe i den duren, så kan man vise såpass respekt at man går litt unna.

Lenke til kommentar

Tar ikke mye oppmerksomhet bort det å røyke - det å tenne på tar toppen 1 sek. Det er ev hvis man mister den, gloen faller av, det ev blir utfordring. Man tenker ikke, har ikke hjernen fokusert på røyken, slik som man har med tlf - hjernen er opptatt med å bearbeide samtale osv - etter min mening ikke sammenlignbart. Samt det er langt enklere å gire, svinge mm med en røyk mellom 2 fingre, enn en tlf i hånden. (ved mørke, så kan man holde lighter under og se på vei når man fyrer opp, for ikke å ødelegge nattsyn for mye)

Men både samtaler og røyk bør unngås etter mitt syn. (også hands-free, som idag er lovlig - men statistikk sier at det ikke er mer trafikksikkert - har jeg lest)

 

Det å ikke røyke i bil med barn, eller andre som bør bli skjermet, er en selvfølge - at din far ikke tenker tanken og bryr seg om andre, sier endel om han syns jeg.

Syns egentlig det hadde vært greit om røyking i bil hadde blitt ulovlig.

 

Hilsen en røyker.

 

Edit: Glemte en ikke

Endret av KarpeSkrotum
Lenke til kommentar

Det fins jo ørten ting som kan ta oppmerksomheten fra veien. På ett eller annet tidspunkt må man stoppe forbudskåtheten og si at nok er nok. Man kan ikke forby alt. Man må nesten kunne gå ut fra at mennesker er noelunde oppegående, og kan ta selvstendige valg mht. helse og sikkerhet, både på veien og ellers i livet.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...