Gå til innhold

[Løst] Hjelp til valg av redudant lagring


Kyrre S.

Anbefalte innlegg

Håper jeg poster på rett plass. Jeg ønsker deres meninger og feedbacks.

 

Jeg har behov for en sikrere lagringsplass i hjemmet. Jeg skal ha speilet RAID ... 0+1 er vel veien å gå (?).

 

Uansett. Jeg har sett på to alternativer:

 

1. Bygge en liten PC, server om du vil, typisk en mini ITX.

2. Kjøpe en NAS, har sett meg ut en Synology DS412+

 

Noen fordeler med å bygge en liten maskin selv:

- Jeg kan få kraftigere maskinvare

- Jeg har vel større muligheter totalt sett

- Jeg er på kjent grunn

 

Noen fordeler med en NAS:

- Energiforbruk

- Støy (I mindre grad, lett å bygge nesten lydløs)

- Den aller største fordelen må vel være softwaren. Synology, eller andre produsenter for den saks skyld, har nok kommet langt med grensesnittet for NAS. Regner med dette er ganske behagelig.

 

Prismessig er det relativt likt. Jeg kan bygge en mini-itx socket 1155 med en i3 med lav TDP og en SSD til OS, for relativt samme penge som en DS412+. Begge oppsettene vil ha to 2TB (i første omgang). Så for meg WD Red. Hvis jeg går for en mini-itx kikket jeg litt på Bitfenix Prodigy. Da kan man jo nevne at jeg har en diskplass ekstra, over en 4-skuffs NAS. Ikke noen dealbreaker akkurat. Qnap har jo også noen greie NAS'er, men er ikke disse enkelkjerne i dette prissegmenet?

 

Jeg skal bruke denne lagringsmuligheten på ett gigabitnettverk, mot en HTPC og en desktop. Streame i HD, passe på musikken min, lagre dokumenter/bilder osv. Ikke noe voldsomt, men det er enkelte ting jeg absolutt ikke vil miste :)

 

Håper noen har noen gode innspill her. Takk.

 

K.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Selv har jeg en Netgear ReadyNAS NV+ v2 som jeg er greit fornøyd med, som kjører sin egen proprietære RAID-versjon kalt X-raid. Dette er i bunn og grunn RAID5, men mer dynamisk i den forstand at du kan legge til flere disker eller bytte eksisterende disker ut med større varianter, så vil NASen selv utvide volumet uten at du må sette opp RAID på nytt.

 

Om dette er kontrolleravhengig vet jeg ikke - altså hvorvidt jeg må kjøpe en ny ReadyNAS dersom selve enheten konker, eller om RAIDet er kompatibelt med f.eks. en Windowsmaskin. En annen ulempe er selvsagt at du kun har én disks redundans, altså vil du ikke tåle mer enn én feilet disk. Samtidig vil det å bygge opp igjen RAIDet ta noe tid ettersom dette bygger på sjekksummer og innholdet må beregnes, og i mellomtiden er selvsagt hele RAIDet i faresonen.

 

Det er også godt mulig at Synology og andre NAS-varianter i all hovedsak benytter enkeltkjerneprosessorer - men hva har det egentlig å si for deg i praksis? Det er ikke som du skal drive tallknusing på denne dingsen, eller websurfing engang for den saks skyld. Min NAS kjører vel en enkeltkjernet ARM-prosessor av alle ting, og kun 256 MB RAM, men det gjør det den skal uten å mukke, ettersom den kun baserer seg på en strippet Linuxvariant med web-GUI og evt. SSH etter ønske/behov. Du kan installere PHP på den, og sånn sett kan den jo brukes til tallknusing om du absolutt vil, men til lagring, streaming og i det hele tatt den tiltenkte bruken holder dette i massevis. For et selvbygg må du naturligvis ta høyde for at distroen du velger gjerne har et eget GUI og flere mer eller mindre unødvendige funksjoner, og at du således vil potensielt kunne kreve noe mer av CPU og/eller RAM. Likevel trenger ikke denne nødvendigvis stappes med i3, en Pentium-prosessor eller tilsvarende vil nok gjøre jobben på en tilfredsstillende måte.

Endret av srbz
Lenke til kommentar

Anbefaler alternativ 1 + FreeNAS. FreeNAS installeres på en minnepinne, slik at alle harddiskene kan benyttes som lagringsvolum (FreeNAS kjøres fra minnet, minnepinnen benyttes kun til å boote fra, samt til å lagre konfigurasjonen).

Fordeler:

  • du kan benytte ZFS, av mange regnet som det beste og mest fremtidsrettede filsystem / volume manager som er produksjonsklart i dag
  • du er uavhengig av spesifikk hardware; i et nødsfall kan du ta diskene og koble de opp i en annen maskin, boote fra en annen minnepinne med FreeNAS på, restore konfigurasjonsfila, og vips så er du oppe og kjører igjen (et forbehold; hvis nettverkskortet benytter en annen chip, så må det kanskje konfigureres på nytt)
  • FreeNAS benytter et enkelt webgrensesnitt for administrasjon -like enkelt som en kjøpe-NAS
  • det er enkelt å ta backup av konfigurasjonen: en liten fil som lastes ned via web-grensesnittet

 

Ulemper:

  • ZFS kan ikke utvides "etter fattigmanns-metoden" (kjøpe en disk ekstra når du går tom for plass), dette må planlegges når du setter opp konfigurasjonen første gang
  • ZFS egner seg ikke på maskiner med lite minne; jeg anbefaler minimum 8 GB, helst 16 GB
  • en feature i zfs (data deduplication) krever ikke bare mye minne, men også mye prosessorkraft. Det anbefales at du ikke bruker data deduplication.
  • du må lære deg hvordan FreeNAS og ZFS fungerer, slik at du vet hva du skal gjøre når (ikke hvis) en disk i poolen din ryker og må erstattes. Dette er egentlig ikke en ulempe; slik er det med alle systemer.
  • du "må" (bør) sette opp FreeNAS i henhold til dokumentasjonen, og anbefalingene som finnes. Det er nok av eksempler på forumet hvor folk har gjort det "etter eget hode", og har mistet data som følge av det. I beste fall må du gjøre oppsettet på nytt, en erfaring rikere.

 

Du kan selvfølgelig benytte FreeNAS uten ZFS også, da benytter du UFS (filsystemet til FreeBSD) i kombinasjon med en raid-konfigurasjon. Nåværende versjon av FreeNAS støtter ikke RAID5, kun RAID3, og UFS er et klassisk unix filsystem, med de ulemper det medfører. Anbefales ikke til større datavolumer (flere TB), og anbefales ikke dersom du ikke er vant til å jobbe med unix systemer.

 

En annen ting: du bør tenke ut hvilken backup-løsning du skal ha, for å sikre dataene dine. RAID er ikke backup!

Endret av tingo
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Hva er budjsettet ditt Kyrre? Kjører du et raid10 system med hot-spare disk er du temmelig godt sikret og kan da fint lagre backup på dette. Kjører selv 5 WD RE4 1TB med 1 som hot-spare, har da nesten 2 TB lagring. Dog koster dette noe men med flere kræsjer og mistede bilder var dette egentlig en "billig" investering.

WD RE4 diskene er også spesielt laget for RAID systemer, TLER samt 5års garanti.

Lenke til kommentar

Anbefaler alternativ 1 + FreeNAS.

 

FreeNAS har jeg hørt litt om, og dette kan jeg sette opp på hva som helst for å teste litt. Spennende. Dette skal jeg sjekke mer om.

 

Men hvorfor er ikke RAID sikkerhet? Hvis en disk ryker, slår jeg av maskinvaren, og setter ikke spenning på dette igjen før array'et er bygd opp igjen. Hmm .. Kanskje noe jeg ikke skjønner her.

 

 

Hva er budjsettet ditt Kyrre?

 

Jeg er snart en gammel mann :) Penger er ikke noe kjempeproblem.

Jeg så for meg 4K i HW + disker. Hvis jeg da bør ha 3 disker kontra 2, er ikke dette noe problem. Jeg mener å ha lest at WD Red edition skal være et godt valg, og 2TB av disse er relativt rimelige.

 

Tusen takk for forløpig hjelp. Setter pris på dette.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet+432

RAID1 er bare en sikkerhet med hensyn til sviktende harddisker. Dersom du skulle slette data ved et uhell, eller huset ditt skulle ta fyr og all data gå tapt, har du ikke noen kopi. Sikkerhet er å ha dataene dine lagret på et separat sted.

Endret av Slettet+432
Lenke til kommentar

Om dette er kontrolleravhengig vet jeg ikke - altså hvorvidt jeg må kjøpe en ny ReadyNAS dersom selve enheten konker, eller om RAIDet er kompatibelt med f.eks. en Windowsmaskin.

Du må nok måtte skaffe en relativt lik readynas (samme generasjon eller eldre).

Kan bekrefte med engang at selv en serie over så er det glemmesak få videreført raidet.

Lenke til kommentar

RAID1 er bare en sikkerhet med hensyn til sviktende harddisker. Dersom du skulle slette data ved et uhell, eller huset ditt skulle ta fyr og all data gå tapt, har du ikke noen kopi. Sikkerhet er å ha dataene dine lagret på et separat sted.

 

Fair enough. Vi er nå inne på definisjoner, og selv om du har lagret en backup av dataene dine en separat plass, er det fortsatt ikke sikkert. Det er sikrere. Ang. brann ... Brannsikkerhet kan jeg mye om, vi begynner ikke på dette her. Denne diskusjonen kan man dra langt, og blir veldig off-topic. Beklager mitt ordvalg i en av postene. La oss holde oss til topic.

 

Jeg var selvsagt ute etter å sikre meg mot havari på HDD. Det er dette jeg har opplevd i fortiden, og det er dette jeg vil sikre meg mot.

 

Du må nok måtte skaffe en relativt lik readynas (samme generasjon eller eldre).

Kan bekrefte med engang at selv en serie over så er det glemmesak få videreført raidet.

 

Dette er jo interessant. Sånn sett er det vel smartere å lage sin egen plattform, som gjør det enkelt å bytte ut enkeltkomponenter. Spørs om ikke det blir en egen PC og FreeNAS da.

Lenke til kommentar

Nice.

 

Jeg har forelsket meg i Bitfenix Prodigy, Denne har bare 5x3,5" men burde holde.

 

Kabinett: 550,-

HK: 600,- (Asus 1155 H77)

PSU: Jeg har en veldig gammel en, men legger inn 600,- i budsjett.

CPU: Så for meg en i3 med lav TDP ... 1000,-

RAM: 800,-

 

Viftekontroller har jeg. Maskinen skal stå på kontoret, jeg må redusere støy.

Jeg har også en H60 til CPU kjøling.

 

Disker: Regner med 800,- per disk.

 

Ca 3500,- eksl. disker.

ca. 5900,- inkl. tre 2TB disker.

 

Dette burde gi meg omtrent 2TB lagring, ved Hot Spare oppsett som tidligere poster har nevnt.

 

Når du sier kontroller ... Er dette RAID kontrolleren din? Jeg tenkte å benytte meg av intel sin kontroller på HK (ICH10 .. 11?). Men du trenger vel fler SATA porter for så mange disker :)

 

[Edit] Priser eksl. frakt selvsagt.

[Edit] Feil referanse til HK.

Endret av Kyrre S.
Lenke til kommentar
Gjest Slettet+432

Fair enough. Vi er nå inne på definisjoner, og selv om du har lagret en backup av dataene dine en separat plass, er det fortsatt ikke sikkert. Det er sikrere. Ang. brann ... Brannsikkerhet kan jeg mye om, vi begynner ikke på dette her. Denne diskusjonen kan man dra langt, og blir veldig off-topic. Beklager mitt ordvalg i en av postene. La oss holde oss til topic.

 

Jeg var selvsagt ute etter å sikre meg mot havari på HDD. Det er dette jeg har opplevd i fortiden, og det er dette jeg vil sikre meg mot.

 

Brann var ikke noe annet enn et eksempel, jeg har ingen kunnskap om harddisker og brannsikkerhet. Kan heller ikke skjønne at jeg er off-topic, jeg svarte bare på spørsmålet ditt om hvorfor RAID ikke er ansett som sikkerhet :) Men ja, du har rett, det blir jo en definisjonssak.

Lenke til kommentar

Ønsker som sagt en CPU med lav termodesignkraft.

F.eks: Er det noe vits å punge ut 1000,- for en i3 3225, kontra å bare gå for en Pentium G630T? Vil dette spranget fra 2,2ghz til 3,3ghz forsvare de 400,- man må legge imellom? Vil en slik maskin ha noe nytte av denne ekstra prosessorkraften? i3'en har jo HD4000, noe som er uinteressant for bruken jeg skal ha det til nå, men hvem vet, kanskje jeg vil ha denne CPU'en i en kontormaskin senere.

 

Hmm ... :hmm:

 

[Edit] tingo skiver at ZFS krever mye prosessorkraft. Kanskje jeg skal bare gå for i3'en da.

Endret av Kyrre S.
Lenke til kommentar

ZFS krevje ikkje mykje minne. Det går heilt super med 1GB ram, men det er greit å ha iallefall 2GB om du skal bruke maskina til fleire ting. Meir minne går rett til caching/arc.

 

Med ZFS kan du bruke realtime compression for å spare diskplass. Ikkje så veldig effektiv til biletar/musikk/video, men veldig effektiv til andre ting som dokumenter, virtuelle maskiner osv.

 

Deduplisering har bare ein effekt om du har data som er dedupliserbar og at du har minst 4-5GB ram per TB lagring.

 

Ellers går vell ordet redundant lagring under High Availability.

Lenke til kommentar

Uansett nas valg:

1. For guds skyld husk å bruke UPS..

2. Ikke bruk ssd disker pga hvis noe går galt har du null mulighet til å få data tilbake.

3. Bruk hardisker helst fra forskjellige produsenter eller iallefall skjekk at diskene ikke er i samme produksjonsserie. Like hardisker har tendends til å ryke samtidig og da hjelper det lite med raid..

 

Lykke til

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...