Gå til innhold

Mulig å få boliglån med kun studielån som inntekt?


Daft

Anbefalte innlegg

Sitter for tiden i følgende situasjon:

 

Student med 3,5 år igjen av studiet og 200.000 kr. i tilgjengelig egenkapital. Har for øyeblikket en leiekontrakt som utløper i slutten av januar, og vurderer derfor om jeg skal prøve å få kjøpt noe eget fremfor å gå inn i et nytt svindyrt leieforhold(har ikke mulighet til å leie gjennom studentsamskipnad og må derfor inn i et privatmarked hvor månedsleiene fort kommer opp i over 7000 kr.).

 

Siden jeg bor i en relativt liten by ser jeg for meg at jeg kunne fått en passe liten leilighet til rundt 1,2 mill. medregnet alle kostnader, noe som gjør at jeg holder meg akkurat innenfor egenkapitalkravet på 15%.

 

Problemet mitt blir at jeg akkurat nå kun har studielån å vise til som inntekt fram til jeg finner meg en deltidsjobb, og siden dette er en avgjørelse som må tas ASAP så kommer jeg jo rett og slett ikke å ha noen lønnsslipper å vise til banken dersom jeg skal søke om et boliglån nå.

 

Ser for meg at et lån på 1 mill vil være mulig å betjene for en kort periode kun på studielån og hjelp fra greie foreldre dersom jobbsøkingen skulle gå dårlig, og så fort deltidsjobben er på plass så vil også et rentehopp være tålbart, men er det egentlig noen sjans i havet for at en bank kan komme til å gå med på dette?

 

Nevnte foreldre vil også være villige til å stille som sikkerhet eller medlåntakere dersom det kan blidgjøre bankfolkene i noen særlig grad.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Er du egentlig klar over kostnadene over å eie en bolig?

 

Hvis du kjøper en bolig med lån på en mill:

 

- 4500 kr måneden(kommer ann på renten du får)

- Felles kostnader: fra 1-3000 kr i måneden.

- Strøm: 500 kr i måneden +++

- Mat: Sifo tilsvarer en at en normal person bruker ca 2000 kr i måneden.

- Masse andre utgifter: uteliv, reisekort, klær, telefon osv osv.

 

Alt dette skal du klare med din "inntekt" på 7500,- kr i måneden?

 

Alt dette vil banken se på. Jeg ser ikke noe som helst mulighet til at du har råd til å betjene en bolig til 1,2 mill uten ekstra jobb.

Endret av MrLG
Lenke til kommentar

Er selvsagt fullt klar over at det vil bli trangt ja, men det er som nevnt ikke mye verre enn nåværende situasjon med husleie i 7000-kronersklassen. Måtte så klart sett ann felleskostnadene, men det virker ikke umulig å finne noe med felleskostnader rundt tusenlappen i måneden. 3000 ville naturlig nok vært uaktuelt.

 

Vet ikke hvor grundig du leste innlegget mitt, men som nevnt er også planen å finne en deltidsjobbb så fort det lar seg gjøre. Problemet er i hovedsak bare at det neppe blir tidsnok til at jeg har noen inntekt å vise til innen jeg må ta valget om å enten gå inn i et nytt leieforhold eller prøve å få lån til å kjøpe noe.

 

EDIT: Siden den økonomiske rundgangen først ble dratt inn så har jeg som nevnt også ressurssterke foreldre som kan hjelpe til for en periode selv om målet selvsagt er å ikke flyte på det. Spørsmålet her er om noen bank i det hele tatt vil være villige til å gi et lån basert på disse betingelsene.

Endret av Daft
Lenke til kommentar
I disse dager er det så svindyrt å leie at det aldri lønner seg.

Nåja, det kommer nå litt an på hva som skjer med boligprisene fremover. Høye transaksjonskostnader kan også ødelegge økonomien i å eie bolig en kort periode som student etc.

 

Det er ikke umulig å få lån på dette grunnlaget (men snille foreldre må nok til), avhenger også litt av framtidsutsiktene til låntager; greiere om det er siving-studie enn antikk gresk ...

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Ser for meg at jeg kan komme til å bli boende i denne byen også etter endt studie, så tidsrommet kan fort strekke seg over 3,5 år.

Det er snakk om et siviløkonomstudie, så med mindre alt skulle gå ad undas så våger jeg å tro på at fremtidsutsiktene er relativt gode.

 

Takker så mye for synspunkter så langt! Greit å vite at det ikke er helt sjanseløst før jeg evt. tar en tur ned til de skumle bankfolkene.

Lenke til kommentar

Lag ein plan før du går ned. Skriv opp alle utgifter og alle inntekter for å sjå kva som er realistisk og vise banken at du veit kva det er snakk om her.

 

Du bør sikkert skaffe deg jobb før du går i banken. Eg veit ikkje om "Hei, jeg vil ha en million i lån og satser på å finne en jobb snart" fungerer så bra.

Lenke til kommentar

Spørs om jeg rekker å skaffe meg en jobb før jeg evt. må prøve meg, Zeph. :\

Med tanke på at jeg i realiteten er hjemløs fom. 31. januar så må jo hele prosessen helst være ferdig innen den tid, om jeg ikke skal måtte bruke penger på dyre mellomløsninger også.

 

Å sette opp et lite budsjett for å vise banken at jeg har en viss kontroll på økonomien rundt det hele er nok definitivt ingen dum idé. Takk for tips!

Lenke til kommentar

Jeg synes det høres rimelig shaky ut å skulle ha så kort frist før du skal ha flyttet inn. Det kan selvfølgelig hende det dukker opp en flott leilighet til en god pris som er ledig umiddelbart, men jeg tror sjansen for at en i iver og desperasjon velger å by på noe suboptimalt fordi en opplever å ha dårlig tid er verdt å tenke på.

 

Hvis arbeidsmarkedsutsiktene for siviløkonomer går til helvete har banken din langt større ting å bekymre seg for enn ditt lille lån ...

Lenke til kommentar

Enig i at det er et rimelig shaky prosjekt ja, og det var vel egentlig grunnen til at jeg tok det hit til forumet for å få noen meninger rundt det hele.

 

Ville nok bare ha gått for det dersom jeg fant en leilighet jeg med 100% sikkerhet visste at jeg kunne trives i de neste 3-4 årene om ikke lenger, men mistenker også at det ville være fort gjort å fire litt på kravene og velge noe suboptimalt etterhvert som fristen nærmet seg og man fortsatt ikke hadde funnet noe. -Når jeg tenker på det på den måten så frister det egentlig mest å droppe idéen og heller planlegge det hele litt bedre frem til neste mulighet.

 

Samtidig så lurer jeg på om jeg vil ha noe bedre tid eller være noe bedre stilt ved neste åpning. Vil da igjen sitte med en leiekontrakt som går ut en viss dato, og være avhengig av å finne meg et nytt sted å bo innen den tid. Ser ikke for meg at jeg vil kunne klare å spare noe særlig mer heller, så egenkapitalen vil nok fortsatt bli sittende på 200k.

 

Jo mer jeg tenker på det jo mer heller jeg nok egentlig mot å ta en leieperiode til sånn at jeg ikke ender opp med å gjøre noe litt for impulsivt, men huff så bittert det føles å kaste bort penger på husleie.

 

Får ta én runde til i tenkeboksen før jeg evt. går videre med dette tror jeg.

Takk for synspunkter så langt!

Lenke til kommentar

jeg kjøpte meg en leilighet til 850k og med alle utgifter blir det fort 10k ++ i måneden. blir en del dyrere, men du tjener jo inn penger også, siden bolig prisene stiger. Når du leier betaler du en annens lån. så er mye bedre å kjøpe. :)

Dersom prisen stig fram til den dagen du skal selje. Det har du ingen garanti for at den gjer.

Lenke til kommentar

Dersom prisen stig fram til den dagen du skal selje. Det har du ingen garanti for at den gjer.

 

Spesielt på kort sikt er dette et viktig argument. Det kan godt hende at kostnadene forbundet med kjøp, investeringer i møbler, faste kostnader og renter pluss kostnader forbundet med salg blir større enn leiekostnaden. Husk at megler er dyrt. Siden du bor i en liten by vil jeg anta at det er stor mulighet for at du må selge om bare få år.

Lenke til kommentar

Ville nok ikke belaget meg på noen prisstigning nei, med tanke på at ting kommer til å gå galt eller i beste fall flate ut før eller senere. Samtidig så er det en relativt populær og voksende by, så jeg ser ikke for meg at en sentral leilighet her ville droppet alt for mye i pris selv om ting skulle gå riktig ille. En mulig renteøkning har jeg allerede regnet ut at jeg kunne taklet.

 

Men som sagt kan investeringen fort strekke seg lenger enn kun 3-4 år da jeg ikke ville hatt noe imot å bli værende i denne byen etter endt studie. Selv om det ville medført pendlerstatus så har jeg gode transportforbindelser til mer sentrale strøk her og kunne nok ha klart meg greit med å bo her i en litt lengre periode.

 

Jeg har en del møbler fra før så den kostnaden ville ikke blitt så altfor gal, men noe måtte jeg kjøpt nytt så det er absolutt verdt å ta med i betraktningen. Heller nok mest mot å leie i en periode til, og prøve å finne noe så billig som mulig så jeg kanskje kan øke egenkapitalen en smule før jeg ser på dette igjen om et års tid med litt bedre planlegging. Sitter da også med 200.000 kr som kan plasseres på andre måter så lenge.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Vet ikke hva du får for 1,2 mill der du oppholder deg - men med 200.000 trenger du ikke låne mer enn 1mill. Månedlige utgifter til betjenelse av lån blir da omlag 5050 kr. I tillegg kommer strøm, fellesutgifter eller kommunale avgifter, vedlikeholdskostnader osv. Så 8000/mnd i rene bokostnader kan jeg tenke meg det fort blir. Det er ikke mye mer enn du må ut med for å leie. I tillegg kommer jo selvfølgelig mat, generelt forbruk, sosialt liv og uforutsette kostnader.

 

Sannsynligheten er stor for at andre der du bor er i samme situasjon. Dersom du får tak i en 3-roms for samme prisen kan du leie ut et rom i leiligheten (skattefritt) for 2-6000/mnd avhengig av hvordan leiemarkedet er der du bor.

Med foreldre som kausjonister, en ryddig privatøkonomi og potensiell leieboer skal det være fult mulig å få til - spørsmålet er hvor villig banken er til å gi deg lån/hvor mye foreldrene dine må/er villig til å kausjonere for om du kun lever på studielån. Sist men ikke minst er det som Nightfox- sier; en del utgifter knyttet til kjøp og salg - så skal du først kjøpe burde du bo der en stund for å dra nytte av (forhåpentlig) verdistigning.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...