Gå til innhold

Økonomisk hjelp fra NAV ved flytting fra utlandet til Norge?


pinnsvin

Anbefalte innlegg

Hei,

 

har bodd i utlandet i snart 4 år - de tre første studerte jeg men har hatt fulltidsjobb siden begynnelsen av 2012. Nå har samboeren endelig sagt seg enig i å flytte til Norge, jippi!

 

Har derfor et par spørsmål som jeg håper noen har kunnskap om da jeg finner det vanskelig å vite 100% sikkert hva NAV mener - litt av et språk de bruker på sine sider :)

 

Problemet er at hvor jeg bor nå er lønningene lave. Vil derfor anta at når vi flytter til Norge i slutten av desember så vil vi ha ca 3000 kr på konto. Dette skal vare til jeg/vi får første lønning i Norge.

 

Ingen av oss har fått jobb enda, men vil anta at for meg skal det gå rimelig enkelt. Jeg tar delstudie i Norge og får 18 000 i året i stipend. Inntekt i 2012 vil være ca 80 000 NOK totalt ved enden av desember.

 

Skal først flytte inn med mine foreldre og de vil ønske seg ca 2500 mnd i leie/utgifter. Så kommer selvsagt matutgifter i tillegg.

 

Med denne informasjonen, vet noen om jeg har rett på sosialstøtte når jeg flytter til Norge? (Hvis jeg ikke får jobb kjapt). Hvis jeg har forstått det riktig så har jeg ikke krav på arbeidsløspenger da jeg har sagt opp jobben min i utlandet frivillig?

 

Vet noen om samboeren min som er fra et EU land har rett på sosialstøtte? Han er meldt opp på norskkurs kurs f.o.m første uke i januar 2013. Han vil også selvsagt melde seg hos NAV.

 

Vil som sagt anta at jeg får meg i hvert fall en deltidsjobb nokså enkelt når vi flytter hjem, men det blir uansett tungt de første mnd og vil derfor forhøre meg om mulighetene til hjelp fra det offentlige.

 

På forhånd takk!

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

1) Du vil ha krav på stønad til livsopphold (sosialstønad), men å ta imot dette er en veldig dårlig idé, fordi det avskjærer muligheten din til å kunne være referanseperson for kjæresten din ved søknad om familieinnvandring.

 

2) Du vil ikke ha krav på dagpenger/arbeidsledighetsstønad i Norge, men du vil kunne ha krav på det fra landet du nå bor i, og også krav på å få ta med deg denne ytelsen til Norge etter EØS-regelverket.

 

3) EØS-borgere som har sitt EØS-borgerskap som eneste oppholdsgrunnlag har som hovedregel ikke rett til ytelser etter lov om sosiale tjenester i NAV. Dette fordi det er et vilkår for denne oppholdstypen at man ikke er urimelig til byrde for vertsstaten.

 

De fleste NAV-kontorer ser med noe misbilligelse på foreldre som krever leie av sine barn som barna da krever dekket av NAV, dette fordi det erfaringsmessig ikke er særlig realitet i leieforholdet.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...