Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Er det ulovlig å oppgi fiktivt navn til en forening?


Lufthode

Anbefalte innlegg

Er det noen juridiske fallgruver ved å oppgi et fiktivt navn til en forening? Med forening mener jeg at den har vedtekter, og organisasjonsnummer.

 

Kan den som oppgir et fiktivt navn, eller evt foreningen komme i heisen for dette?

 

Jeg er usikker på om foreningen mottar støtte for hvert medlem den har, så la oss for diskusjonens skyld forutsette at den ikke gjør det.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest medlem-82119

Styret i foreningen må jo rapportere til br.registeret og de skal jo ha bl.a navn og personnummer. Det er strengt. Om folk melder seg inn uansett navn de bruker, så kommer ikke foreningen i heisen for det med mindre det er foreningen som har meldt folk inn selv. Dvs, om jeg melder meg inn under falskt navn, så skjer det ikke noe mer enn det. Melder du deg inn som andre personer, så er det id tyveri og det er forbudt for den som gjør det. Det er vel ikke verre enn å bruke pseudonym i dette forumet, elelr lage en falsk profil på facebook.

Lenke til kommentar

Det spørs kva navnet skal brukast til.

 

Det er for eksempel heilt vanlig at personer med mange mellomnavn kun bruker for- og etternavnet i medlemsregister, postlister og dagligtale til tross for at det folkeregistrerte navnet inneheld fleire navn.

Enkelte personer er også meir kjente for folk flest under kallenavnet sitt enn deira eigentlege navn.

 

Men du kan ikkje lovlig dikte opp ein fiktiv person som du melder inn som leder av foreninga eller liknande. Det er heller ikkje lov å lage ein identitet som er meint å lett kunne forvekslast med ein anna identitet.

 

Lovligheita av å oppgi eit fiktivt navn vil derfor være avhengig av kva du eller foreninga får av fordeler eller ulemper ved at det fiktive navnet blir brukt.

 

Det blir litt det samme som med signaturer, du treng ikkje nødvendigvis å skrive under med fullt navn. Poenget med signaturen er at du setter eit merke som bevis på at det er akkurat du og ikkje ein anna person som inngår avtalen. Det vanligaste er då å skrive navnet sitt sidan dette er noke som andre personer ikkje får til å skrive på akkurat samme måte som du gjer.

I prinsippet vil det være lov å skrive ein "X" i signaturfeltet, men då kan det bli vanskeligare å bevise kven som holdt pennen i ettertid.

 

Straffeloven har eit heilt kapittel om dokumentfalsk.

Lenke til kommentar

Dersom denne personen skal sitte i noen form for lederstilling (styre, forretningsfører, daglig leder) skal det innrapporteres til Brønnøysundregistrene, noe som innebærer at man må fylle ut f.nr, navn, adresse, og kontaktinformasjon. Brønnøysundregistrene blir ikke glad for feilaktig informasjon.

 

For ordinære medlemmer spørs det. Hvis du oppgir falske opplysninger for å få en fordel du ellers ikke ville fått, eller for å slippe unna utestengelse er det en annen sak enn om du oppgir falske opplysninger fordi du ikke har lyst til å bli "outet" som medlem av foreningen f.eks.

 

For spesielle typer foreninger (statsstøttede, Frivillighetsregistrerte foreninger, osv) kan det være spesielle krav.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...