Gå til innhold

Merking av kabler, og dokumentasjon av dette


Anbefalte innlegg

Vi skal til å bygge nytt hovedkontor, og i den forbindelse så får vi en del fibre som går rundt til mange lokasjoner i bygget. En del går også ut av bygget til backup lokasjon.

 

I tillegg så er den en del andre kabler som skal merkes skikkelig og holdes kontroll på.

 

Er det noen som har et bra verktøy for hjelp til merking av kabler?

 

Finnes det en web software som man kan bruke? Evt noen som har et bra oversiktlig regneark? Jeg kunne tenke meg å finne ut hvor kabelen går fra og til ved første øyekast. Men også kanskje merke den med barcode eller QR som man kan søke opp via mobilen.

 

Kanskje litt optimistisk at det finnes noe slik men... Er tungvint å rive av merkene på kablene for å merke på nytt når man flytter kabelen. Da skulle det gått an å bare endre i en database for den barcode/qr koden.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Høres ut som noe dere kan rigge til selv. Men hvorfor QR når dere bare kan bruke en alfanumerisk kode?

QR er jo så alfanumerisk så den kan bli? Det er bare for å lettere kunne scanne den med telefonen.

 

Det finnes norsk programvare som kan gjøre dette, koster fra ca 6000.

http://www.telemator...programvare.htm

 

Har selv brukt det hos en stor ISP og det var særdeles nyttig å ha full oversikt over fysiske kabler.

Den nettsiden var virkelig stygg, og jeg fikk avsmak med en gang. Men så gav jeg den en sjangs, og lastet ned powerpointen deres. Da var det stopp. Får følelsen av siste oppdatering av programvaren var rundt 1972? :)

Lenke til kommentar

Jeg ville anbefalt å markere kablene om igjen på tradisjonell måte. Selv om et oppslag på QR-kode mot en database kanskje er mer fancy og sparer dere for litt arbeid så må man huske at databaser kræsjer, folk får fyken, exceldokumenter blir overlagret og backup brenner opp. Forestill deg at du er en innleid konsulent som måtte gjøre en kritisk change på en søndag på et serverrom og alle kabler er merket med en QR-kode som du ikke har sett før. Da hadde jeg ikke vært snill på timeføringen.

 

Telemator er nok en smule for mye for deres bruk, det er som nevnt over mer ment for type ISP. Det er dog et veldig oversiktlig og ålreit program, og de fleste NOCere her i norge har nok vært innom dette programmet.

Lenke til kommentar

Det er jo veldig sant. Nedetid var en ting jeg ikke tenkte spesielt på når jeg kom på ideen med QR :-)

Men, det var derfor jeg spurte ;)

 

Alfanummerering er vel greit ja. noen som har en grei oppbygging? Ingenting i bygget vi har nå er merket, så her har jeg mulighet til å merke alt fra bunn, med en god standard. Forrige arbeidsplassen min hadde vi kortnavnpåbygg-node-panel-port. feks SRV-N2A-FP2-P12 men vet ikke om det er "logisk" ?

Lenke til kommentar

Jeg har gjort det ganske enklere enn deg (tror jeg). Alle "patchepanel"/kobligspunkt på alle kontorer er merket, for eksempel med 2002-A, 2002-B, 2002-C og så videre. I et A3-ark jeg har hengende er det en kolonne for kontornummer, en kolonne med alle kobligspunktene på de forskjellige kontorene, en kolonne som forteller om utgangen er brukt til tele eller data og to kolonner for spesielle merknader.

 

skal du ha en oversikt over hvor kabler går mellom flere bygg må du vel ha en mer avansert måte men slikt som dette er ikke så vannskelig å sette opp skjematisk.

Lenke til kommentar

På min arbeidsplass har vi standardisert på at merkingen skal være slik at man ved et raskt blikk på kabelen kan se hvor kabelen er koblet i begge ender slik at det er lett å finne ut av noe når noe skjer. Står man f.eks foran en switch med en død port kan man se på kabelen og merkingen og finne ut hvilket systemer som blir berørt uten å måtte finne frem databaser eller regneark eller andre elektroniske skjemaer (som kanskje befinner seg på systemet som er berørt). Å merke utstyret på den måten kan også være veldig praktisk om noen kommer bort i en kabel slik at den løsner fra porten sin i switchen.

 

Merkingen kan f.eks være bygget opp med racknummer, switchnavn, blad/kort i switcen, port på bladet/kortet etterfulgt av tilsvarende informasjon om f.eks serveren som befinner seg i andre enden. Eksempel på slik merking kan være:

 

R29 - switch1, g4, p31 -

R3 - Bladkasse3, IO-module 5, p12, servernavn

Lenke til kommentar

I og for seg interessant at dere snakker om Excel, når dette åpenbart er en jobb for Access ;)

Det var det minst åpenbare for min del hvertfall ;) Jeg hadde før heller foreslått å skrive det i notepad :p

 

finnes da dymo writere som skriver ut på en slags krympestrømpe som du kan ta rundt kabelen (trenger veldig lite varme for å trekke seg sammen). Tar litt tid med dette da, men den type merking er nok blandt den beste du får tak i.

Merkelappene er ingen problem, jeg har sånne "flagg" som jeg skal bruke. Lette å lime på, og lette å klippe av å bytte seinere. Maskinen som printer de kobles til laptop, og kan bæres.

 

Brady BMP71, med merkelappene M71FP-1-425.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...