Gå til innhold

[Løst] Hvorfor har jorden ett ujevnt terreng?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

100% usannsynlig. Vi ser bevegelsene i platene den dag i dag. De er målbare. Og vi kan ved å se på de forskjellige lagene i berggrunn o.l. spore hvordan de har beveget seg. And guess what? IT ALL ADDS UP!

Vi har historiske bevis. Vi har synlige og målbare forandringer som skjer as we speak. Teorien om platetektonikk og erosjon er bevist.

Hyptosen om en altomfattende flom som skal ha forårsaket landskapet er derimot motbevist. Gang på gang på gang på gang.

Endret av L4r5
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Jeg vet at det er mange som mener at plateforskyvninger er svaret men hvor stor er usannsynligheten for at det kan ha vært en flom som f eks har dannet det ujevne terrenget?

Det har vært flere flommer som har vært med på å forme jorden...lokalt.

 

Dette er egentlig ikke noe å lure på, forskjellige terrengtyper er formet på forskjellige måter. Noen stor, verdensomspennede flom er ikke grunnen til at jrden ser ut som den gjør.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Nå er det rimelig godt dokumentert at vann er en av de mer aktive tingene som former planetens utseende lokalt. Grand Canyon er jo formet av at vann har gravd seg dypere og dypere ned i steinen. Istiden sto jo for rimelig store forandringer på ting etterhvert som isen trengte seg fremover og forandet landskapet. Platebevegelsene kan man måle men de er ikke alene grunnen til at landskapet ser ut som det gjør idag.

 

Jorden er på mange måter ett levende vesen som hele tiden forandrer seg, nye øyer kommer frem, gamle forsvinner. Jordskjelv, vulkaner etc er ikke ett tegn fra høyere makter at de er sure på noen, men ett direkte resultat av at vi alle bor og lever på noe som faktisk lever selv. Så sånn sett vil jorden alltid forandre seg, selv når det en gang kommer en stor meteor og utsletter alt liv på jorden vil jorden fortsette å leve, den vil bygge seg opp sakte men sikkert og hvem vet om kanskje 100 millioner år sitter det noen livsformer og diskuterer akkurat dette på deres utgave av internett.

Lenke til kommentar

Veldig kort forklart:

Jorda består av ulike bergarter, med ulik tetthet. Fordelingen av bergartene Tyngre bergarter vil fortrenge mer av mantelen, og du får dannet havbunn, områder med lavtliggende terreng. Tilsvarende dannes kontinentene av lettere bergarter. Når kontinentalplatene blir utsatt for stor temperatur og stort trykk, smelter bergartene og danner magma. Dette gjør at tettheten synker, og du får en løfteeffekt (som en varmluftballong) som presser kontinentalplatene fra hverandre. En følge av dette er at kontinentalplater vil kollidere. Siden platene ikke kan okkupere den samme plassen, må de bevege seg i en annen retning, gjerne oppover. Dette er en typisk hvordan fjellkjeder dannes.

 

I tillegg har du mindre ujevnheter i terrenget som primært skyldes erosjon. Tenk at du skal lage en perfekt kule av leire, men det eneste verktøyet du har er spissen på en synål. Får du nok tid klarer du å lage noe som ligner svært mye på en kule, men hvis du ser nærmere vil den ha masse små streker overalt, og ha langt fra en polert overflate.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...