Gå til innhold

Kjøling av hardisker


stclem

Anbefalte innlegg

Har en pc som kun står i et kott og deler filer. Denne har 6 hardisker som står ganske tett. Disse er ganske varme, og ønsker å kjøle disse ned.

 

Er ikke plass til vannkjøling av noe som helst slag. Er muligens plass til vifter i kabinettet, men kan uansett lage plass.

 

Trenger noe som kjøler godt og koster lite. Gjør ikke noe om de bråker, så lenge de ikke overdøver vaskemaskinen da :).

 

takk.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Takk, har lyst på et bedre kabinett, men økonomien prioriterer anderledes akkurat nå.

 

Har to vifter liggende fra en annen pc, kan jeg bare feste de over HDene, mekke et hull i kabinettet og feste en "høytaler" grind over?

 

Noe lignende som Revoltec viften, altså.

Lenke til kommentar

Takk, har lyst på et bedre kabinett, men økonomien prioriterer anderledes akkurat nå.

 

Har to vifter liggende fra en annen pc, kan jeg bare feste de over HDene, mekke et hull i kabinettet og feste en "høytaler" grind over?

 

Noe lignende som Revoltec viften, altså.

Om du ikke bryr deg om utseende vil alt fungere: stripsing, teiping etc.

Uansett burde harddisker ligge på 30-40C, innenfor dette området vil de vare lengst etter hva google fant ut gjennom harddiskstudiet sitt.

Lenke til kommentar

Jeg ville foreslå at du tar noen standard vifter og rigger molexen på den til å bytte 12v og 5volt slik av viftene får 5volt spenning. De aller fleste standard vifter vil fungere på 5volt - men bare spinne meget sakte og som regel rimelig støyfritt. Dette er mer enn nok til å holde en blokk med 3 harddisker kjøling så lenge det er et lite glip mellom dem i monteringen.

 

Dette er en billig og effektiv løsning. Kanskje har du noen gamle vifter liggende til overs fra tidligere du kan bruke også slik at det i praksis blir gratis.

 

Bare husk å NØYE MARKERE molex kontaktene som du swapper spenningene på - slik at du aldri ved en feil bruker disse på noe annet enn vifter (det kan jo gi katastrofale følger å levere 12volt på noe som bruker 5volt). Tape derfor gjerne over evt. ekstra ubrukte utganger på molexen så du ikke kobler inn noe der i hastverk uten å sjekke senere.

 

EDIT: å swappe kontaktene på en molex trenger ingenting mer spesialisert verktøy enn et flat-hodet skrujern og litt tid. Trykk inn mothakene på pluggen som stikker gjennom slik at de kan dras ut. Vri så mothakene litt ut igjen slik at de vil sitte fast når du setter dem på plass igjen, og dobbelsjekk at du kobler dem i riktig hull. Bare bytt gul (12volt) og rød (5volt) ledning.

 

EDIT2: Jeg tror ikke helt jeg forstår hvordan du har diskene montert nå, men det finnes ihvertfall mange drive-bays som typisk holder 3 eller 4 disker pr. stykk. De fleste slike har en ferdiglaget plass for vifte slik at det hele blir enkelt å montere.

DU kan oppdrive slike rimelig billig på ebay eller lignende - om du ikke vil lage dine egen mcgyver løsning. Det er ingenting prinsippiellt galt i det heller forsovidt.

 

-Stigma

Endret av Stigma
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Takk, har som nevnt to gamle kabinettvifter liggende som passer i hovedkortet. Skal prøve meg frem litt i morgen, og se hvilken temperatur jeg får.

 

Slik osm jeg forstår det i forhold til harddisker og temperatur så er det ikke så veldig viktig å holde dem veldig kalde - men heller at de holder en noenlunde stabil temperatur. Det er derfor en slik minimal kjølingsstrategi fungerer bra, siden det er nok til å fjerne de værste temperaturtoppene fra grafen og holde en mye gjevnere temp over tid.

 

Det er fremdeles mye diskusjon rundt hvordan harddisker reagerer på temperatur over tid - men dette er de konklusjonene jeg har trukket fra Google sin undersøkelse på sin serverbank som er en av få store undersøkelsene på området.

 

-Stigma

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...