Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Trenger jeg å møte til vitnestevning i Vesterålen når jeg bor alt for lang vekke?


Gavekort

Anbefalte innlegg

Hei!

 

Jeg sitter å river av meg håret her fordi jeg har blitt kalt inn til vitnestevning i Vesterålen (Nordland) midt i eksamens-uken, og når jeg befinner meg i Wales! Det er altså snakk om 6000kr i reiseutgifter, kun for at jeg skal ha et pittelite møte.

 

Grunnen til at jeg spør er fordi jeg har retten til fritak om jeg bor for langt borte, og jeg tror det er denne paragrafen som gjelder her:

 

§ 16. 1. Enhver plikter etter innkalling å møte som vitne for Trygderetten, når vedkommende bor eller oppholder seg innenfor en slik avstand fra møtestedet at vedkommende for å komme dit ikke har lenger reise enn 300 km med rutegående transportmiddel eller 100 km på annen måte eller en tilsvarende veilengde dels på den ene og dels på den annen måte. Er det særlig maktpåliggende at et vitne møter, kan rettens administrator av eget tiltak eller etter søknad fra en av partene utvide møteplikten.

 

Enhver som oppholder seg på det sted retten holder møte eller i nærheten av møtestedet, kan retten pålegge å møte uten opphold for å gi vitneprov. Et vitne som har møtt fram, kan pålegges å komme igjen senere.

 

2. Bestemmelsene i nr. 1 gjelder tilsvarende når forklaring skal opptas utenfor retten etter § 15 nr. 2, annen setning. Innkallelse kan da også foretas av den myndighet som har fått i oppdrag å ta opp forklaringen, og avstanden beregnes i forhold til det sted der forklaringen skal opptas. Bestemmelsene i §§ 27 og 29 gjelder tilsvarende.

 

3. Om partenes plikt til å møte etter særlig pålegg gjelder samme regler som for i vitner etter nr. 1 og 2.

 

 

Endret ved lov 10 des 1999 nr. 84.

 

 

Men jeg er et sentralt vitne da det var jeg som anmeldte forholdet, så jeg vet ikke hvordan alt dette fungerer.

 

Om jeg ringer i morgen, har jeg da rettighet til å kunne slippe oppmøte?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg tviler sterkt på at det er trygderettsloven § 16 som gjelder. Dette fordi du er innkalt for å vitne i Nordland, mens Trygderetten ligger i Oslo.

 

I straffesaker gjelder straffeprosessloven kapittel 10:

 

§ 109. Plikt til å møte som vitne ved tingrett og lagmannsrett har enhver. Retten kan frita et vitne som har mer enn 800 km reise med rutegående befordringsmiddel eller 125 km på annen måte, eller en tilsvarende strekning dels på den ene, dels på den annen måte, for møteplikt dersom fremmøte vil medføre uforholdsmessige ulemper eller kostnader sammenlignet med vitnets betydning for sakens opplysning.

 

Vitnet har krav på godtgjørelse etter særskilt lov.

 

Som du ser har du ikke ubetinget krav på å bli fritatt. Spørsmålet beror på hvorvidt "fremmøte vil medføre uforholdsmessige ulemper eller kostnader" for deg, sammenlignet med hvor stor betydning det du har å si har for saken. Det vil kunne bli besluttet at du skal fjernavhøres.

 

 

(Som hovedregel vil du som regel bli tilkjent dekning av dine omkostninger for å møte, jfr. lov om vidnegodtgjørelse § 5.)

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg har ikke tid, penger eller lyst til å møte opp. Vi snakker om en hel dag med flyreiser, opp mot 6000kr i flybillett og alt dette for et fillemøte for en liten drittsak. Det er rett og slett urimelig at jeg skal måtte reise en distanse som tilsvarer fra Oslo til New York eller Thailand, samt har jeg heller ikke tid da det er midt i eksamensuken.

 

Men det er selvsagt ikke deg jeg skal kjefte på!

 

Hvor godt ligger jeg an når jeg befinner meg i Wales, ikke har 6000kr til rådighet og saken er en §352 a? Jeg har jo ikke engang råd til å komme meg opp, og da hjelper det lite at jeg får dekket kostnadene etterpå!

Endret av Gavekort
Lenke til kommentar

Vi snakker om en hel dag med flyreiser, opp mot 6000kr i flybillett og alt dette for et fillemøte for en liten drittsak.

Sjansen for å måtte vitne burde du kanskje tenkt på før du anmeldte den lille drittsaken...

 

Vil tro du burde kunne avhøres over telefon når situasjonen er som den er, men du må antakelig møte opp på en politistasjon og gjennomføre avhøret derfra (bl.a. for at britisk politi kan verifisere at det faktisk er rett person som forklarer seg)..

Endret av Inge Rognmo
Lenke til kommentar

Bare drit i å møte opp og sei du forsov deg.

 

Det er nok ikke et alternativ, så på svart og hvitt her at de vil sende meg bøter eller tvangshente meg. :wee:

 

 

Vi snakker om en hel dag med flyreiser, opp mot 6000kr i flybillett og alt dette for et fillemøte for en liten drittsak.

Sjansen for å måtte vitne burde du kanskje tenkt på før du anmeldte den lille drittsaken...

 

Vil tro du burde kunne avhøres over telefon når situasjonen er som den er, men du må antakelig måte opp på en politistasjon og gjennomføre avhøret derfra (bl.a. for at britisk politi kan verifisere at det faktisk er rett person som forklarer seg)..

 

Da jeg anmeldte forholdet så visste jeg ikke at jeg skulle flytte til Wales, og jeg hadde heller ikke fått noen informasjon om at jeg måtte møte opp i Vesterålen tingrett.

 

 

 

Uansett så ringte jeg Hålogaland Politidistrikt nå, og ble møtt av en hyggelig kvinne som sa at jeg bare skulle skrive at oppmøte var urimelig på svarslippen, og at jeg skulle føre med de telefonnummerene jeg ville være tilgjengelig på! :)

 

Vet dere om det er gyldig med vitnebekreftelse over telefon?

 

Uansett er jeg nå lettet som fy, og skal endelig få meg litt nattesøvn!

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Blei kalt inn mens eg var hjemme i statene, sa bare oi, eg forsov meg, for eg låg faktisk og sov mens saken på gikk.

 

Har erfaring selv at det pleier å stå skrevet ned litt mer seriøst enn de faktisk tar det. Men nå har jeg sagt ifra, så da slipper jeg å sluntre unna.

 

Vi får se hva jeg gjør om jeg blir desperat nok, for jeg kommer IKKE til å reise opp dit!

 

Går sikkert an å ta det via din lokale politistasjon.

 

Det skulle jeg med glede gjort! Problemet er bare at jeg ikke befinner meg i Norge, og jeg vet ikke hvordan samarbeidet mellom britisk og norsk politi vil gå! :)

 

 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...