Gå til innhold

Første uke som Linux-bruker


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Huff, da. Grafikkdriverne. Er du sikker på at driveren blir brukt?

Har den en kernel modul og en oppføring i /etc/X11/xorg.conf?

 

Sitter med ren AMD-maskinvare. Phenom II og RadeonHD 5750.

Det blir det vanlige tullet mellom hver distribusjonoppgradering, men det fungerer ellers til full hastighet. (Men må være ærlig med at vindudekoreringen i Unity krasjer noen ganger.)

Lenke til kommentar

Jeg vil tro problemene ligger i "dynamisk skjermkort". Jeg har i hvert fall vært borti lignende problemer med AMD og OpenGL.

HP har gjort det enkelt. Last ned nyeste bios oppdatering fra HP sine hjemmesider. Gå inn i bios -> Graphics -> Fixed.

Når dette står på fixed, så kan dere låse grafikkortvalget til 6490 istedenfor HD3000.

  • Liker 6
Lenke til kommentar

ja du har rett at amd og linux ikkje fungerer so veldig bra, men min erfaring i linux er at du aldri får til å installere drivere direkte fra produsent, du har større sjangs å få installert amd (søk på ati) i apt eller ubuntu sin egen programmvare "handler" huskar ikkje kva den heiter,

 

har dere prøvdt apt? (i terminal vinduet desverre) dere får ikkje den siste driveren men en som fungerer

Lenke til kommentar

På min forrige laptop testa jeg ut Ubuntu sjøl, tror det var 8.04 eller noe slikt (så det er en god stund siden. Da husker jeg også at jeg slet hardt med ATI/AMD, og i tillegg Intel wLan kortet mitt. Har lurt litt på å teste Ubuntu på min nåværende Asus N51Vf med Nvidia kort, men veit ikke åssen det en med dual boot i forhold til Win7? Noen som for øvrig kan gi meg svar på hvor stor plass nyeste Ubuntu tar på disken?

Lenke til kommentar

Synd at du skal møte på så mange problemer som setter en stopper for din erfaring med Linux, virkelig kjedelig.

Det ble nevnt at det kanskje ikke var så lurt å bruke noe tilknyttet Gnome 3/Unity pga. ustabilitet, men jeg syns det er greit at det testes da det er det vanlige folk ville ha gjort også.

Har forøvrig alt prøvd Linux på en PC med noe fra AMD/ATI i seg, visste ikke at det var så krise. Intel/nvidia! :)

 

Noen som for øvrig kan gi meg svar på hvor stor plass nyeste Ubuntu tar på disken?

Required er 15 GB, som kan virke sannsynlig for en ferdig Ubuntu-installering.

Endret av Occi
Lenke til kommentar

Den proprietære skjermkortdriveren fra AMD er søppel på bærbare spesielt (det er lottotrekning om suspend støttes bla.).

 

AMD skjermkort støtter heller ikke skikkelig videoaksellerasjon for HD, og du må bruke den proprietære driveren for å få støtte for lyd gjennom hdmi. De proprietære driverne trekker også mindre strøm foreløbig, men som sagt kan man kanskje ikke sette PC'en i hvilemodus.

 

På den andre siden har AMD i de siste årene begynt å offisielt støtte de åpne driverne (som følger med alle Linux distribusjoner) med utviklerressurser, slik at de åpne driverne vil på sikt bli foretrukket framfor de proprietære.

 

På Nvidia er situasjonen en annen, de har proprietære drivere som er på høyde med Windows-utgaven, men støtter offisielt ikke de frie driverne slik AMD gjør.

 

Intel på sin side har stort sett gode frie drivere (som ikke er proprietære), så som hovedregel gir Intel færrest problemer (men de har også de svakeste skjermkortene).

Lenke til kommentar

Hold deg til nVidias skjermkort til GNU/Linux, de er de eneste som leverer ordentlige drivere.

 

Løsninger med integrert Intel og AMD skal du streve hardt med å få til, du ender bare opp med å kjøre vesa og da går ting fryktelig tregt.

 

Uansett vil jeg fortsatt anbefale Mint, som er langt flinkere til å legge inn f.eks. proprietære drivere.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Løsninger med integrert Intel og AMD skal du streve hardt med å få til, du ender bare opp med å kjøre vesa og da går ting fryktelig tregt.

Mener du begge deler nå, eller at både Intel og AMD har dårlige drivere? Fordi Intel har slettes ikke dårlige drivere til de integrerte skjermkortene sine, hvertfall ikke på de nyeste versjonene som 2nd generation Sandy Bridge som HD3000.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Nå skulle det være en kjent sak at ATI skjermkort ikke har Linux støtte. Jeg mener derfor det hadde vært logisk å velge en PC med NVidia skjermkort.

 

AMD lovet å gjøre noe med dette da de overtok, men ikke så veldig mye har skjedd, fortsatt suger driverene for nesten alle ATI kortene, de takler ikke "hvilemodus" og ytelsen er brøkdelen av hva Windows driveren klarer. Mer eller mindre dårlig avhengig av type ATI kort.

Lenke til kommentar

Løsninger med integrert Intel og AMD skal du streve hardt med å få til, du ender bare opp med å kjøre vesa og da går ting fryktelig tregt.

Mener du begge deler nå, eller at både Intel og AMD har dårlige drivere? Fordi Intel har slettes ikke dårlige drivere til de integrerte skjermkortene sine, hvertfall ikke på de nyeste versjonene som 2nd generation Sandy Bridge som HD3000.

Jeg snakker om maskiner med to skjermkort.

Rene integrerte løsninger med Intel kan fungere greit, litt avhengig av hvilken brikke det er snakk om. Men ytelse og funksjonalitet kan på ingen måte sies å være på topp. Skal du få en god opplevelse av hvor bra Linux-skrivebord kan være så er nVidia løsningen.

Lenke til kommentar

Ja, slike problemer er et argument mot linux.

 

Niklas, vi vet ennå ikke hvilken trådløschip du hadde i laptop'en. Har du løst det problemet? I det hele tatt har det vært litt morsomt om du hadde latt oss få være med på feilsøking og oppsett. Hvis du vil bruke Gimp uten trøbbel på begge laptopene vet du hva du har å gjøre, kryp til korset og test ut KDE! Drit i Photoshop, og fortell oss nå endelig hva du bruker photoshop til. Hyggelig om du deltar i tråden også.

 

Jeg har gode erfaringer med AMD, både åpen og lukket driver. Derimot er det kjent at Unity og Gnome3 ikke har vært godt støttet. Intel har noen svin på skogen, de ødela nærmest egenhendig linux sine muligheter på desktopen i fjor da den stabile utgaven av ubuntu ble sluppet (10.04). Sandy Bridge er ikke stueren ennå heller. I år doblet AMD staben for utvikling av åpen driver, og både den åpne og lukkede driveren har blitt meget god. Jeg synes derfor det er trist at de får så dårlig omtale her.

Endret av Del
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Jeg er på ingen måte noen ekspert på Linux, eller data i det hele tatt, men har god generell forståelse når det gjelder hvordan en PC fungerer.

 

Periodevis har jeg brukt Linux på mine bærbare, opp til et år i gangen. Har siste 5 år eller så ikke hatt noen problemer med installasjon. Selv Arch gikk som en drøm å installere for en relativt kunnskapsløs bruker som meg, ved hjelp av de kokebøkene som ligger ute. Og det ble bra. Ubuntu og Mint har gått helt smertefritt. Jeg har selvsagt skjønt at jeg må sjekke kompatibilitet med hardware før jeg setter i gang.

 

Langt på vei har jeg trivdes svært bra i Linux. For 99% av det jeg gjorde var det helt perfekt. Det som gjør at jeg stadig vender tilbake til windows er den siste 1%. Dette er alt fra småting som manglende støtte for Silverlight til mer alvorlige ting som manglende støtte for programvare jeg innimellom bruker. Jada, de som virkelig forsvarer Linux vil si at dette ikke er et Linuxproblem, men at det er softwareutviklerne som er problemet. Jeg ser poenget, men resultatet for sluttbrukeren er det samme.

 

For min del kunne/kan jeg leve med en del slike småutfordringer, og jeg satte stor pris på mye av den friheten jeg ellers opplevde. I alle fall nok til å holde ut noen måneder.. Når jeg installerte Linux til min far, ble det imidlertid litt annerledes. Han skjønner ikke hvorfor han ikke får åpnet regnearket fra Seilforeningen (med masse makroer), og han driter i hvem sin feil det er. I hans øyne er det eneste som teller at det funker i Windows og ikke i Linux. Hvorfor skal han da bruke Linux? Det samme kan sies om en rekke småting. At han ellers trivdes veldig godt i Linux, hjelper ikke.

 

Jeg tror den største utfordringen Linux har for virkelig å ta av, er nettopp disse småtingene. Jeg skjønner det er utfordrende, siden miljøet vil være avhengig av å få store giganter, som enten ikke bryr seg eller i verste fall motarbeider Linux, til å samarbeide. Før det skjer vil dessverre aldri Linux bli (eller skal man heller si oppleves) som noe godt alternativ for folk flest.

  • Liker 6
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...