Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Lurt av huseiger, må betale leie for forrige leietaker


Zteff

Anbefalte innlegg

Hei. Har havnet i en veldig vanskelig situasjon.

 

Jeg har overtatt en leilighet i Bergen nå, men har ikke fått kontrakt å signere enda.

 

Husverten ringte meg på lørdag og gav meg detaljer om husleige for september, som var greit. Samtidig fikk jeg beskjed om at den forrige leietakeren hadde vært i banken og gitt slipp på depositumet, slik at jeg skulle betale depositumet direkte til forrige leietaker. Det husverten unnlot å fortelle var at strøm og husleige for august ikke var betalt, og nå sier han at jeg må ordne opp i dette.

 

Altså. Jeg blir kastet ut med mindre enten jeg eller forrige leietaker betaler regningene for august. Leietakeren står fast på å ha betalt disse regningene, husverten mener de ikke er betalt.

 

Det som altså har skjedd er at husverten, ved å unnlate å fortelle at det manglet betaling, har skyvet problemet over på meg, fordi han ventet til jeg hadde betalt depositumet før han gav beskjed om dette.

 

Noen tips til hva jeg kan gjøre? Skulle vel ikke betalt depositumet før papirene var signert i banken, men husverten har alltid dårlig tid.

 

På forhånd takk!

Mvh Stig

Endret av Zteff
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Regningene fra august er IKKE ditt problem. Dette er noen du skal gjøre klinkende klart ovenfor huseier, skriftlig. Dersom det mangler betaling fra den forrige leietaker så får huseier ta dette opp med den leietakeren det gjelder, da du ikke er en part i den uenigheten.

 

Dersom du nå har betalt for mye gjør du det også klart, skriftlig, at dette vil bli trukket i fra neste husleie(og evnt husleien etter det) så dere to blir ajour i det nye leieforholdet.

 

Sørg for å få alt skriftlig, og ikke la deg presse/skremmes til å godta urimelige vilkår. At du skal gjøre opp for tidligere leietaker er intet annet enn urimelig.

 

Og du kan ikke kastes ut uten at huseier har saklig grunn. At tidligere leietaker skylder huseier penger er ikke saklig grunn.

 

Men sørg for å ta alt skriftlig, og brukes brev så send rekommandert.

  • Liker 5
Lenke til kommentar

Takk for svar og gode råd.

 

Jeg er helt enig i at jeg ikke skal stå til ansvar for tidligere regninger. Hvilken makt har egentlig husverten ovenfor depositumskontoen, nå som forrige leietaker har frigjort seg, og jeg ikke har signert enda (dette er jo noe som husvert og jeg må gjøre sammen)?

 

Det som irriterer meg er at når jeg snakka med husverten i går spurte han om jeg hadde overført depositumet, og svarer med å si at da har jeg blitt lurt av han forrige leietakeren. Men det er jo husverten som har unnlate å gi beskjed om gjelda og som nå krever at jeg ordner opp i ting.

Lenke til kommentar

Jeg hadde funnet meg et annet sted å bo øyeblikkelig. Denne huseieren høres ut som en sleip fyr, om jeg hadde fått slengt noe slikt i trynet, hadde jeg bedt ham stappe leiligheten sin opp der sola ikke skinner og så hadde jeg vært på utkikk etter noe annet om mulig.

 

Og om i verste fall strømmen blir slått av fordi huseier selv ikke ordner opp i problemet, da skal du selvfølgelig ikke betale verken husleie, strøm eller noe annet.

Lenke til kommentar

En depositumskonto er en egen kontotype som du og utleier oppretter i en bank sammen. Hverken du eller huseier har direkte tilgang til kontoen, og når leieforholdet er over ber du banken om å utbetale depositumet(med renter) til din konto. Huseier må da komme med innsigelser dersom han er uenig ovenfor banken. Og motsatt kan ikke huseier ta ut penger uten din godkjennelse.

 

Dersom du har fått beskjed om å betale depositumet til en konto som huseier har oppgitt er nok dette ikke en depositumkonto, og er lovstridig(i strid med husleieloven). Krev å få dette beløpet tilbakebetalt snarest. Skriftlig. Alltid skriftlig. Alt.

 

Når det gjelder huseier så virker han som en sleiping. Eg ville ikke basert meg på et langvarig leieforhold, men eg ville aldri i verden latt meg presse ut før du har funnet et bedre sted å bo, etter eget tidsskjema.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Problemet er bare at depositumskontoen ble opprettet sammen med tidligere leietaker. Og istedet for å opprette ny konto for mitt leieopphold, gikk forrige leietaker i banken og frigjorde kontoen fra sitt navn. Jeg betalte depositumet direkte til forrige leietaker når husverten ga beskjed om at leietakeren hadde ordnet med det han skulle i banken.

 

Det var slik det blei gjort der jeg bodde før, og det gikk bra den gangen.

Lenke til kommentar

Det høres ikke korrekt utført ut. Ta kontakt med banken og få klarhet i om det er en depositumskonto eller ikke. Er det en depositumskonto med deg som eier er alt ok, men er det ikke det er det ikke en depositumskonto og dermed lovstridig. Normalt sett skal begge parter stille opp i banken og signere på opprettelsen av kontoen, som skal stå i ditt navn men som utleier skal dekke kostnaden for.

 

Alt er fint så lenge begge parter er enige og oppfyller sine plikter. Problemet er når dette ikke er tilfelle. Da er en ekte depositumskonto viktig da det sikrer deg som leietaker at huseier ikke tar penger som ikke tilhører han, samtidig som det sikrer utleier at du har kapital tilgjengelig for å dekke inn evnt krav.

Lenke til kommentar

Viktig å huske på at du skal aldri "overta" noe som helst når det gjelder depositumskontoer og lignende fra forrige leietaker. Når du flytter inn i en leilighet oppretter du og huseier depositumskonto sammen med avtalt sum, verken mer eller mindre (så fremt annet ikke er avtalt skriftlig.)

 

Dermed betaler du også husleie og evt. strøm fra og med den avtalte måneden du skal flytte inn.

 

I din situasjon bør du sende et skriftlig brev til huseier hvor du forklarer situasjonen og dermed nekter du å betale fem flate øre for forbruk som ikke er ditt.

Lenke til kommentar

Siden depositumskontoen ikke er opprettet på riktig måte, evt. ikke er en depositumskonto i det hele tatt, risikerer jeg altså å miste alt? Har jeg rett til noe i det hele tatt?

 

Ser ut til at dete vil ende i politianmeldelse.

 

Tusen takk for gode svar forresten! :)

Endret av Zteff
Lenke til kommentar

Problemet er bare at depositumskontoen ble opprettet sammen med tidligere leietaker. Og istedet for å opprette ny konto for mitt leieopphold, gikk forrige leietaker i banken og frigjorde kontoen fra sitt navn. Jeg betalte depositumet direkte til forrige leietaker når husverten ga beskjed om at leietakeren hadde ordnet med det han skulle i banken.

Her er det mye rart. Depositumkontoen skal være i ditt navn. Du skal ikke betale depositumet til hverken tidligere leier eller utleier, bare til depositumkonto i ditt navn.

Lenke til kommentar

Jeg har nok tabba meg ut ved å gå med på å betale depositumskontoen på denne måten. Leietakeren maste i ei uke, og jeg drøyde til jeg fikk bekreftelse fra husverten om at ting skulle være i orden i banken. Naivt av meg å ikke ringe banken. Slår jeg meg vrang mot husverten nå, så stikker han vel av med HELE depositumet, og ikke bare det forrige leietaker var skyldig.

 

Tenker jeg først tar kontakt med banken og forhører meg om kontoen. Så gir jeg beskjed til husvert pr. telefon at dette er en sak mellom han og tidligere leietaker. Hvis han ikke går med på det tar jeg den skriftlige veien og vurderer å gå til politiet.

Lenke til kommentar

Siden depositumskontoen ikke er opprettet på riktig måte, evt. ikke er en depositumskonto i det hele tatt, risikerer jeg altså å miste alt? Har jeg i rett til noe i det hele tatt?

 

Ser ut til at dete vil ende i politianmeldelse.

 

 

Jeg tror du bekymrer deg for mye. Politiet vil sannsynligvis bare fnyse av dette. Slike saker ordnes gjerne sivilt i Husleietvistutvalget hvis det skulle bli nødvendig. Husk på at du bor i boligen, det er ikke lett å kaste deg ut etter loven (hvis du gjør noe for å forsvare deg), og i den grad utleier skylder deg penger i forbindelese med leieforholdet kan du trekke det fra husleia. Ikke få panikk, og ikke hiss deg opp for mye ovenfor utleier. Men stå på krava.

 

(Altså: Du skal selvsagt ikke betale strøm eller leie for forrige leier. Og depositum skal stå i korrekt depositumskonto i banken, betalt for av utleier.)

 

Det at dere ikke har skriftlig kontrakt ennå er forøvrig ikke noe problem for deg så lenge du alt har flyttet inn. Husleieloven gjelder.

Lenke til kommentar

Forresten sliter jeg med bråk om nettene. Jeg som står opp for å gå på jobb i 6-7-tida synes det er slitsomt å bli vekt/holdt våken nesten hver natt.

 

Har selvfølgelig mest lyst å bare komme meg vekk, men hvordan blir det med oppsigelsestid da? I kontrakten som jeg ikke enda har fått står det 3 mnd. oppsigelsestid, men denne gjelder vel ikke nå?

Lenke til kommentar

Oppdatering: Har snakka med husverten no, som har sagt at problemet er mitt fordi jeg først var i kontakt med de som bodde der fra før av når jeg skulle flytte inn. Og at det dermed ikke er et nytt leieforhold, men at jeg "overtar" leiekontrakten fra forrige leietaker. Jeg kjenner ikke forrige leietaker fra før av. Jeg kom i kontakt med han gjennom en venn av meg som også bodde i leiligheten. Jeg hadde flyttet tingene mine inn i leiligheten før jeg fikk hilse på husverten. Hvem er det da som har retten på sin side? :/

 

Komplisert sak, dette.

Lenke til kommentar

Høres ut som en kjernekar...

 

For å overta hans leiekontrakt må du ha skrevet kontrakt med forrige leietaker. Dette har du ikke gjort.

Dessuten har vel forrige leietaker sagt opp kontrakten? Da er det ingen leieavtale å overta.

Anmeld utleier for svindel.

 

Det du bør gjøre nå er rett å slett å la være å betale husleie til du er â konto med beløpet.

Det er ikke lov å ha depositum på andre typer konti og dermed kan du hevde at dette er forskudd på leien.

Mener huseier at du har overtatt kontrakten fra forrige leietaker har du altså betalt vedkommende for husleie i noen måneder framover. Dermed kan du tvinge huseier til å rette kravet mot forrige leietaker. Dermed vil ikke huseieger komme noen vei. Utkastelse vil være lovstridig siden huseier sier du har overtatt eksisterende leieavtale.

 

Sett hardt mot hardt. Du har som leietaker mye sterkere rettsvern. Denne saken er et godt eksempek på hvorfor loven er blitt slik.

 

P.s. Spør Krikkert eller Atlanterhavet for utfyllende juridisk info.

Jeg har bare erfaring med en kjip, men heldigvis stokk dum, utleier.

Lenke til kommentar

Eg håper du har fulgt rådene om å ta alt skriftlig. Slike svindlere som utleier lever på muntlige diskusjoner hvor det meste blir ord mot ord.

 

Nå er det på tide at du blir bestemt. Skriv et brev med følgende upolerte punkter:

 

 

Henviser til samtale/brev/sms den xx.xx.xxxx hvor du legger frem påstand om at eg har inngått en leieavtale med forrige leietaker, og derfor også har overtatt forrige leietakers gjeld og forpliktelser. Dette stemmer ikke. Eg har til enhver tid forholdt meg til deg og dine instrukser, og har aldri avtalt noe med forrige leietaker eller deg om å overta leiekontrakten. Kravet om å dekke forrige leietakers gjeld er derfor ugyldig og aksepteres på ingen måte av undertegnede. Videre krav rettet mot meg rundt dette vil bli ignorert inntil det fremlegges bevis eller avtaler om det motsatte, evnt et rettslig krav.

 

Når det gjelder depositum ble vi enige om at det var på kr xx.xxx og skulle betales til konto xxxx.xx.xxxxx. Dette ble gjort i sin helhet den xx.xx.xxxx etter avtale. Se vedlagt kvittering. Etter nærmere undersøkelse viser det seg at dette ikke er en lovlig depositumskonto, og er dermed ulovlig å benyttes til dette formålet(ref Husleieloven §3-5). Eg krever derfor at innbetalt depositum betales tilbake innen to uker fra dette brevets dato. Beløpet på kr xx.xxx skal overføres til konto nummer xxxx.xx.xxxxx. Om dette ikke blir gjort vil det bli tatt ut en forliksklage med krav om tilbakebetaling med renter pluss at innklagde dekker omkostninger rundt innkrevingen.

 

Alternativt kan vi bli enige om at innbetalt depositum er forhåndsbetalt husleie. For å inngå denne avtalen krever eg at begge parter signerer en avtale rundt dette, og at husleiekontrakten er signert av begge parter.

 

Avtalt depositum vil bli innbetalt til en lovmessig korrekt depositumskonto så snart vi blir enige om hva som skjer med den summen som allerede er innbetalt. Depositum skal så settes inn på en særskilt depositumskonto konto i mitt navn hvor omkostningene for kontoen dekkes av utleier. Kontoen oppretter vi i fellesskap ved fysisk oppmøte i en bank. Henviser her til Husleieloven §3-5.

 

 

Sørg for å få dette brevet sendt rekommandert, og ta vare på en kopi av brevet sammen med kvitteringen for at brevet er sendt. Da har du bevis for at brevet er sendt(og mottatt med mindre det kommer i retur) og kan dokumentere kravene du har fremlagt for utleier. Om du får det til hadde det vært fantastisk for din sak om du kunne fått en bekreftelse fra tidligere leietaker om at han har sagt opp avtalen sin med utleier. Eg mistenker at h*n heller ikke har et godt forhold til utleier og at en slik bekreftelse dermed vil være en fryd å skrive. Forutsatt at det stemmer, selvfølgelig :)

Endret av nomore
Lenke til kommentar

Nåja, det var da ikke helt slik TS har forklart ting. Han visste godt at han betalte depositum-summen til forrige leietaker, ikke en korrekt depositum-konto. Det er heller ikke nødvendig å true med forliksklage ang. depositum - han kan bare holde tilbake husleie og så overlate en eventuell forliksklage (eller, det vil vel bli Husleietvistutvalget) til utleier.

 

(Men hvis man holder tilbake husleie må man forklare hvorfor til utleier, og hvis utleier er uenig så kommer Husleieloven § 3-8 inn. http://www.lovdata.no/all/tl-19990326-017-003.html#3-8 . Så det er greit å bli enige.)

 

Rekommandert brev er strengt tatt heller ikke nødvendig. Skriftlig, med beholdt kopi, burde være nok.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...