Gå til innhold

Få ut penger fra Spendon-kort


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Noen som har noen tips om hvordan jeg kan få ut pengene fra kortet?

Det let seg ganske enkelt ikkje gjera på ein lovleg måte - og kjem det fram at nokon greier det, står løyvet i fare. Løyvet til laga slike kort er nemleg gjeve på vilkår av at dei ikkje skal kunna gjerast om i pengar, men nyttast til VAREkjøp.

Lenke til kommentar

La oss si at det står 1100 kroner på kortet. Hva om jeg går på butikken, tar med en brus i kassa og spør om å få ta ut 1000 kroner? Mange butikker tillater jo det da.

Tillet dei det på eit gåvekort, har dei brote kvitvaskingslova og finanslova - og det veit dei. Nyttar du eit vanleg bankkort er det heilt OK å gjera som du seier. Heiter produktet "gåvekort", skal det nyttast til TING, det er på DET vilkåret ein har lov å selja "finansproduktet" gåvekort gjeldande andre stader enn hjå seljar sjølv. Dessutan krev altså kvitvaskingslova at ALLE korttransasksjonar skal gjerast med eit kort kort som akn fylgjast til ei namn og adresse, så lenge dei er "betalingskort" (som ein kan ta ut pengar på) og ikkje "gåvekort" som ein ikkje kan ta ut pengar på.

Lenke til kommentar

Er vara kjøpt med eit gåvekort dei ikkje sjølv har skrive ut, er det faktisk forbode for butikken å gje pengar attende for henne - då må dei nytta ein tilgodelapp med kundenamn og -adresse påført. Ellers bryt butikken kvitvaskingslova om dei gjer det, og du sjølv same lova om du bed om det (eller oppmodar andre til å be om det). Vert slikt oppdaga kan det faktisk kosta butikken retten til å akseptera kort som oppgjer i det heile.

 

Så kanskje ein måte - eg veit ikkje kva som vil verta godteke - men ikkje ein lovleg måte.

Lenke til kommentar

Ikke at det fungerer men: Kan en ikke i teorien skrive en regning til seg selv på en papirfaktura, ta denne med til banken og betale med spendon-kortet? Eller har en ikke mulighet til å bruke et slik kort som skal fungere som VISA i banken? Da kan en vel betale beløpet til sin egen eller andre sin konto, og dermed ta ut pengene.

Endret av Ekinorak
Lenke til kommentar

Rent skjønnsmessig (uten at jeg har peiling på lovverket) så skulle man jo tro at noe slik var uproblematisk. Transaksjonen er ikke anonym, og dermed burde den ikke være problematisk.

 

I praksis koster det jo enormt mye å betale regning over skranke, i form av gebyrer.

Lenke til kommentar

Rent skjønnsmessig (uten at jeg har peiling på lovverket) så skulle man jo tro at noe slik var uproblematisk.

Å gje gåvekortet vidare er uproblematisk juridisk, kortet er nemleg slett ikkje øyremerka ein sjølv, frå andre enn gjevar si side (den moralske sida ved å bryta dette får kvar avgjerda meg seg sjølv, eg held meg til jussen her), likeeins å få pengar frå andre. Så eit byte gåvekort - pengar med ein ven eller ven av ein ven er heilt (juridisk) uproblematisk. Om HAN nyttar kortet anonymt eller om du sjølv gjer det legg ikkje noko lov eg kjenner seg borti.

 

Å gjera opp ein rekning til seg sjølv via banksystemet er derimot ulovleg - og dessutan vil heller ikkje eit GÅVEkort verta godteke til det i en bank.

 

Transaksjonen er ikke anonym, og dermed burde den ikke være problematisk.

Jau, sjølve oppgjerstransaksjonen ER anonym om ein nyttar eit slikt kort. Ikkje kva gjeld mottakar, men kven som faktisk gjorde opp denne summen. Gåvekortet er nemleg anonymt. At ein bank godtek ein slik sum via "elektroniske pengar" i ei pengeoverførsle då vert råka av både kvitvaskingslova og finanslova.

Lenke til kommentar

Jau, sjølve oppgjerstransaksjonen ER anonym om ein nyttar eit slikt kort. Ikkje kva gjeld mottakar, men kven som faktisk gjorde opp denne summen. Gåvekortet er nemleg anonymt. At ein bank godtek ein slik sum via "elektroniske pengar" i ei pengeoverførsle då vert råka av både kvitvaskingslova og finanslova.

Men det er jo ikke noe mer anonymt enn å gå i banken og betale regningen kontant? Betyr det at hvitvaskingsloven er mer streng hva angår elektronisk betaling enn kontant betaling?

Lenke til kommentar

Men det er jo ikke noe mer anonymt enn å gå i banken og betale regningen kontant? Betyr det at hvitvaskingsloven er mer streng hva angår elektronisk betaling enn kontant betaling?

Ja. Ikkje spør meg kvifor - det er ikkje eg som har skrive lova - men det er ho. Nyttar du e-pengar skal identiteten din alltid vera dokumentert, altså ikkje-anonym. Derimot kan du nytta ein viss sum kontanter, trur det er inntil 10000 kr, heilt anonymt. Går du over den summen, skal du fram med ID, som bankfunksjonæren skal ta kopi av og nytta tl å "attestera identiteten" på transaksjonen. Mange bankar har ellers etter kvart som policy å "attestera identitet" for lågare kontantsummar enn lovkravet og, men då er det altså 100 % ein bankpolicy.

Lenke til kommentar

Ja. Ikkje spør meg kvifor - det er ikkje eg som har skrive lova - men det er ho.

 

Jeg har store problemer med å følge argumentasjonsrekken din. En av grunnene til det er at du "dokumenterer" argumentene dine ved å referere generelt til "hvitvaskingsloven" og "finansavtaleloven". Disse lovene har til sammen over 130 paragrafer, med tilhørende forskrifter.

 

Nyttar du e-pengar skal identiteten din alltid vera dokumentert, altså ikkje-anonym.

 

E-penger har ingen ting med trådstarters sak å gjøre. E-penger er lovregulert i "Lov om e-pengeforetak" (se http://www.lovdata.no/all/hl-20021213-074.html).

 

Spendon-kort er ikke e-penger. Hvis Spendon-kort hadde vært e-penger kunne trådstarter iht § 1-6 krevd e-pengene innløst i "mynter og sedler eller ved overførsel til en konto uten andre kostnader enn de som er strengt nødvendige for å utføre denne transaksjonen".

 

Du må gjerne dokumentere påstanden din om at bruk av e-penger alltid skal være dokumentert, med referanse til en bestemt lovhjemmel.

 

(Jeg sier verken at påstanden din er riktig eller gal, bare at argumentasjonen er umulig å følge, og at påstanden din dermed er verdiløs for andre, uten en slik spesifikk dokumentasjon.)

 

Derimot kan du nytta ein viss sum kontanter, trur det er inntil 10000 kr, heilt anonymt. Går du over den summen, skal du fram med ID, som bankfunksjonæren skal ta kopi av og nytta tl å "attestera identiteten" på transaksjonen.

 

Her blander du sannsynligvis inn skattebetalingsloven § 16-50 (se http://www.lovdata.no/all/hl-20050617-067.html) som er skattevesenets "forbud" mot å betale mer enn 10 000 kontant for (håndverker)tjenester og varer.

 

Hvitvaskingsloven (se http://www.lovdata.no/all/hl-20090306-011.html ) § 6. punkt 2. sier at "Rapporteringspliktige skal foreta kundekontroll ved [...] transaksjon som gjelder 100 000 norske kroner eller mer, for kunde som den rapporteringspliktige ikke har et etablert kundeforhold til".

 

Igjen: Du må gjerne dokumentere påstanden din om at handling X (som høyst sannsynlig dreier seg om langt lavere beløp enn 100 000) er brudd på hvitvaskingsloven med referanse til en bestemt lovhjemmel.

 

(Igjen: Jeg sier verken at påstanden din er riktig eller gal, bare at argumentasjonen er umulig å følge, og at påstanden din dermed er verdiløs for andre, uten en slik spesifikk dokumentasjon.)

Endret av what_no2000
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...