Gå til innhold
Trenger du hjelp med internett og nettverk? Still spørsmål her ×

Dele filer med andre via nettet


Anbefalte innlegg

Har noen venner jeg har prøvd å sende noen filer til, ganske store men det går jo så tregt.

 

Har prøvd via MSN og Skype....

 

Er det et program en kan bruke som gjør at en får utnyttet linja si skikkelig? Har ikke lyst å bruke torrent da det er kun noen nære venner jeg skal sende disse filene til.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Skal det være veldig raskt, eller veldig enkelt?

 

Veldig enkelt:

www.ge.tt

Denne tjenesten er som filemail og lignende, men trenger ingen registrering, har ingen maks størrelse eller andre begrensninger. Mottakerene kan også begynne å laste ned filene samtidig som du laster opp - hvilket er veldig fint for å spare tid. Bare velg filen å laste opp så får du en link som folk kan laste ned fra. Hastigheten er bra. Den vil nok ikke holde tritt med en 10Mbit linje, men de aller aller fleste har jo uansett ikke så mye upload speed, så normalt vil denne uansett være den begrensende faktoren. Jeg får normalt mellom 1-2Mbyte/sek (merk, Mbyte, ikke Mbit) som betyr at du må ha mer enn 8-16mbit i upload for at tjenesten i seg selv skal bli den begrensende faktoren for hastighet. Andre fordeler er jo at du kan sende filer til folk som er offline. De kan bare laste ned når de får linken. Det er praktisk. Dette er uten tvil den beste "filemail-lignende" tjenesten jeg noengang har brukt og er glatt min favoritt for å sende store filer i ny og ne siden den krever null oppsett eller forberedelse eller kunnskap og fungerer alle steder der du kan bruke en browser.

 

Veldig raskt:

Til dette er det vel lite som slår en vanlig FTP server. Det finnes mange gode gratisløsninger for dette. Det krever litt oppsett i rute for forwarding av porten du bruker til serveren, og serveren må naturligvis stå på når noen prøver å hente filen, men ellers er det rimelig simpelt. Alle moderne browsere kan gå direkte inn på en FTP side og laste ned derfra. En FTP vil bare være begrenset primært av uploaden på serveren og downloaden til den som laster ned.

 

Det finnes ting som er enda et bittelite hakk raskere enn FTP - spesialservere som baserer seg på UDP protokollen - men disse er dårlig standardisert eller ikke i det hele tatt, krever spesielle klienter og er til min beste kunnskap ikke tilgjengelig som gratis software (dog jeg har ikke søkt så mye på det, så jeg skal ikke si noe bastant). 99,9% av internetttrafikk bruker TCP protokollen, som har rundt 20%'ish overhead. Slike programmer skviser ut enda litt mer ytelse ved å bruke UDP som har langt mindre overhead - men vi snakker altså bare om en ekstra 10-15% hastighet selv ved optimale forhold, så det er skjeldent noe som vanlige folk gidder å bry seg med å bruke (ihvertfall før slikt blir godt nok standardisert og tilgjengelig)

 

-Stigma

Endret av Stigma
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Skal jo gå an å dele med full hastighet via MSN/WLM. Men det krever at du går direkte og ikke via MS sine servere.

For å få til dette, så må portene som brukes være åpne. UPNP bør da være aktivert i operativsystem og router.

 

http://www.mydigitallife.info/turn-on-and-enable-upnp-or-network-discovery-in-windows-vista/

 

Enig med dette.

 

Grunnen til at det av og til går usakelig tregt å overføre filer via de nevnte tjenestene er at klientene ikke kan bygge en bro direkte mellom seg selv og må sende via en tredjepart server for å overføre filene (en default nødløsning). Det er fullt mulig å rette dette og dermed oppnå relativt gode hastigheter, men som regel krever det en god implementasjon av UPNP i nettverkene som brukes for å sende og motta (det er vel helst viktigst på den siden som mottar vil jeg tro).

 

Grunnen for at UPNP må brukes er at disse programmene bruker vilkårelig valge porter for å overføre filer, så det går ofte ikke ann å sette dem opp manuellt. Kan du ordne dette dog så kan du fint få god hastighet, men det krever ofte litt nettverksekspertise for at det skal fungere. Det var med det grunnlaget jeg gav alternativene over da de begge er midnre komplekse, men om du synes det er enklest å dele filer via MSN eller Skype så er det fullt mulig å ordne dette, ihvertfall om du er på mottaker-siden. Fordelen med de andre alernativene er at du kan sende filer til folk som IKKE har peiling og fremdeles få god ytelse. Ofte er det det man gjør desverre. Alt hade vært lettere om alle hadde fullt kontroll på sitt eget nettverk, men vi lever ikke i en slik drømmeverden, så lett brukbarhet trumfer ofte andre faktorer :)

 

Det er forøveig alltid kjekt med feedback fra OP om ting har løst seg og hva vedkommende valge som sin løsning. Si gjerne i fra. Det hjelper både andre i samme problemstilling å finne sine valg, samt gir et aldri så lite ego-boost til oss som har fremstillt potensielle løsninger :) Bruk plus-tegnet for "god post" der det passer seg :)

 

-Stigma

Endret av Stigma
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...