Gå til innhold

Søke jobb når karakterene ikke er gode


Anbefalte innlegg

Jeg driver å skriver jobbsøknader. Problemet er bare at jeg ikke gjorde det så bra på bachelorutdanningen min. Ligger på en svak C i snitt, pluss jeg måtte gå et halvt år ekstra, noe arbeidsgiverne definitivt legger merke til.

 

Heldigvis er det plenty av jobber i bransjen min så før eller seinere så får jeg jobb.

 

Men hva skriver jeg i søknaden? Skal jeg finne på unnskyldninger? Eller er det lurest å bare være ærlig og si det som det er?

 

Grunnen min er rett og slett at det ble litt vel mye festing og jobbing og dumping av eksen under studietiden. Jeg kan forbedre karakterene, men vil helst prøve å få napp først. Hva tror dere?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg ser ikke hvorfor du skulle nevne dette overhodet. Spør de kan du selvfølgelig fortelle at du var nødt til å priotere jobbing til en viss grad, men det er ikke unormalt å bruke lengre tid...

Men du kan jo legge litt ut om arbeidserfaringen du fikk mens du studerte, hvis den er nogenlunde relevant.

 

Jeg ser heller ingen grunn til å forbedre karakterene, med mindre det er nødvendig for å ta en master. Men jeg vet nå heller ikke fagfeltet du har utdannelsen din fra.

Lenke til kommentar

Jeg har D/C i snitt, søkte jobb før jul, er ikke ferdig med min Bachelor før til sommeren, men fikk jobben jeg søkte på for 1 mnd siden ca.

 

Karakterene ble aldri tatt opp, men jeg fikk nevnt at jeg har jobbet en del ved siden av studiene, da jeg følte det var positivt og viser at du kan gjøre ting ved siden av skolen!

 

Søk jobb, etter litt erfaring teller ikke karakterer noe uansett! :)

Lenke til kommentar

Jeg leste ikke innlegget godt nok, bra du påpeker dette. Karakterer osv skal ikke nevnes i en søknad, aldri kom med bortforklaringer og unnskyldninger på noe som helst vis. Karakterer og attester er noe man pleier å nevne at du kan ta med på et intervju, eller ettersendes om de spør etter det.

Lenke til kommentar

Karakterer er i utgangspunktet ikke avgjørende for hvorvidt du får en jobb eller ikke. Jeg lå på 1,7 og mellom B/A når vi gikk over til bokstavkarakterer. Jeg var jobbsøker i 1,5 år, før jeg fikk napp. Erfaring går foran gode karakterer, jeg gikk ut til en nesten dødt jobbmarked og seniorkonsulenter søkte på "drittjobber". Du har ikke mye å stille opp med, når man kommer rett ut av skolebenken, selv med toppkarakterer, og de du havner i bunke med har 5-10 års erfaring innenfor bransjen og gjerne i lederstillinger.

 

Du bør i alle fall ikke dikte opp noen falske unnskyldninger for hvorfor du har mindre gode karakterer. Stiller de spørsmål til karakterene, så si det som det er. Jeg har selv sittet på begge sider av intervjubordet og du skal være en rimelig god løgner for å slippe unna med det. Selv om man ikke fungerer som en levende løgndetektor så vil man danne seg et bilde av om vedkommende snakker sant og får man følelsen, et lite snev av følelse av at vedkommende ikke snakker sant - da kan jeg garantere deg at du ikke får jobb, i alle fall hos oss. :)

 

Jobbintervju går ofte mer på å finne ut om DU er riktig person for oss. Klarer du å prate for deg, ser du ut som en slask, unngår du tema som er "problematisk"? Det er derfor man ofte får det klassiske spørsmålet: "nevn 3 gode OG dårlige sider ved deg selv". Ikke for at det er så viktig hvilke sider dette er, men mest hvordan du takler å svare på det.

 

Så kort og godt, spør intervjueren om karakterene og hvorfor disse er dårlige, så svarer du ærlig.

Lenke til kommentar

Hvis du kan vise til at du har hatt jobb på siden, så vil nok ikke karakterene være noe stort problem. Selvsagt, du vil jo stille dårligere enn en med bedre karakterer og jobb på siden. Men igjen, du kan stille bedre enn en med bedre karakterer UTEN noe å vise til på fritiden.

 

IKKE kom med noe bortforklaring! Hvis de spør, kan du forklare hva som skjedde. Men unngå å legg skylden på noe annet enn deg selv, ta ansvar!

Lenke til kommentar

I yrker som det ikke stilles store formelle krav til er som regel ikke karakterer noe viktig. Jeg har vært på fem jobbintervjuer etter jeg var ferdig med VGS, og de aldri spurt etter karakterene. På et lærlingintervju spurte de hvorfor jeg hadde dårlig karakter i et fag, så jeg ga de en grei årsak. Jobben fikk jeg.

Lenke til kommentar
Det er derfor man ofte får det klassiske spørsmålet: "nevn 3 gode OG dårlige sider ved deg selv".

 

Tja, det er ganske viktig å trå varsomt, spesielt på de 3 dårlige sidene. Jeg fikk dette spørsmålet på det forrige intervjuet mitt, det var dog bare en deltidsjobb. Men jeg kom kun opp med en negativ side.. de andre var jeg litt "redd" for å si. Men jeg lurer på, hva svarer dere på akkurat dette spørsmålet?

 

Forresten, så fikk jeg jobben :)

Endret av vebbiii
Lenke til kommentar

Selvfølgelig skal man trå litt varsomt, man nevner ikke sine største feil kanskje.. Men som det ble nevnt her, det er ikke alltid svarene som er så viktig, men hvordan du svarer. Dette spørsmålet tester selvinnsikt hos vedkommende blant annet, ingen svar viser null selvinnsikt, og det er stryk med engang vil jeg tro.

 

Jeg hadde flere på lur til mitt intervju. Men de spurte bare om en. Jeg svarte at jeg har problemer med å si nei, da i den situasjonen når folk kommer å trenger meg til noe, enten noe praktisk eller jeg blir bedt om å hjelpe i en situasjon. Liker å hjelpe folk, men av og til er det jo viktig å kunne si nei og sette seg selv først.

 

Fikk jobben, begynner til juni!! :D

Lenke til kommentar

Karakterene har mye å si bare hvis du søker på de virkelig gode jobbene. Avhengig av bransjen din kan det være Statoil, Google, Pareto, McKinsey, RollsRoyce, Ntnu ++. Men de som er ute etter sånne jobber trenger ikke å spørre om sånt.

 

Så for deg går det sikkert bra :)

 

Du tenker kanskje på prestisjejobbene, kanskje jeg er litt pirkete. Men det finnes nok av gode jobber i firmaer som ikke er mainstream.

Lenke til kommentar

Det var jo det jeg sa. Ikke alle har ønske om/evner til å få en slik jobb. Det er jo helt åpenbart og fint. Ikke alle setter jobb som høyeste prioritet.

 

Så det ordner seg sikkert for vår venn trådstarteren :)

 

Nei, det var ikke det du sa. Du sa de virkelig gode jobbene, det er noe annet en å ha en jobb i et firma som typisk sett er sett på som et firma med litt høyere status enn noen andre. Det betyr ikke at jobben er noe bedre sånn som du framstiller det. Det kan finnes jobber i andre firmaer som er bedre, men firmaet har litt mindre status. Du kommer også med mye rart når du sier at ikke alle prioriterer jobb høyest, man kan fint prioritere en jobb høyest uten å få jobb i Statoil eller Mckinsey..

 

Mulig jeg misforstår, men det er sånn du framstår.

Lenke til kommentar

Nja, kanskje "gode" ikke var riktig ord. Er "attraktive" bedre ?

Jeg mener jobbene der det pleier å være flest (meget) kvalifiserte søkere, de som er vanskeligst å få kan du vel si. Det er vel disse som har mest prestisje for tiden, så det du påpekte var nok riktig. Det er disse selskapene som ser på karakterer.

 

Angående det med prioritering, tror jeg ikke en som prioriterer jobb og karriere høyest får mindre enn C i snitt(ikke noe galt med det altså). Hvis dette er tilfellet, er ikke denne personen den salteste nøtten i posen.

Lenke til kommentar

Nja, kanskje "gode" ikke var riktig ord. Er "attraktive" bedre ?

Jeg mener jobbene der det pleier å være flest (meget) kvalifiserte søkere, de som er vanskeligst å få kan du vel si. Det er vel disse som har mest prestisje for tiden, så det du påpekte var nok riktig. Det er disse selskapene som ser på karakterer.

 

Angående det med prioritering, tror jeg ikke en som prioriterer jobb og karriere høyest får mindre enn C i snitt(ikke noe galt med det altså). Hvis dette er tilfellet, er ikke denne personen den salteste nøtten i posen.

 

Helt enig, du skal ikke dukke opp på jobbintervju hos Statoil med noe særlig annet enn B'er og A'er på vitnemålet :p Og attraktive er nok et bedre ord. Selvom jeg tror mange ser seg blinde på disse selskapene og ikke tenker at andre bra finnes der ute, men det er en annen diskusjon.

 

Og jeg vil vel også si meg enig i det med prioriteringer, hehe. Skal ikke være noe stress med over C i snitt om man prioriterer nei.

Endret av Hyd
Lenke til kommentar

Det vil være litt avhengig av kor du søker jobb, men vanligvis er ikkje karakterer eit tema. Arbeidsgiver vil sjå papir på at du har oppnådd ei grad og det er stort sett alt.

 

Det kan nok tenkast at dei arbeidsgiverane som får veldig mange kvalifiserte søkere bruker karakterer til å luke ut ein del av søkerane, men det er ikkje så mykje dei tjener på det sidan dei ikkje får vite noke om karakterane før dei har fått deg på jobbintervju.

 

Vanligvis er det såpass kostbart for arbeidsgiver å holde jobbintervju at dei kun tar inn dei som er mest aktuelle utifrå CV'en.

På CV'en står det kun kva utdanningar du har tatt og kva erfaringer du har, så å kalle deg inn til jobbintervju for deretter å sende deg i retur visst det viser seg at du har dårlige karakterer vil være kostbart for bedrifta.

 

Husk at for gode karakterer også kan være ei utfordring då dine praktiske arbeidsytelser kan være lavere en arbeidsgiver hadde forventa basert på dine karakterer.

Lenke til kommentar

Er det virkelig slik at bedrifter ikke ser på karakterer engang? Så de med E i snitt får like lett jobb som dem med C i snitt?

 

Jeg skjønner heller ikke hvorfor statoil blir sett på som så fantastisk? De er lettere å få jobb hos og gir dårligere betingelser enn andre selskaper det er naturlig å samenligne dem med - som conocophillips, exxon, BP.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...