Gå til innhold

Konsekvenser av kollisjon for 16 åring i stjålet bil


Anbefalte innlegg

Heisann,

 

I mitt lokale nærmiljø har en 16 år gammel venn av broren min vært i en mindre ulykke/kollisjon med en annen bil. Bilen han kjørte hadde han stjålet.

Bilen han hadde stjålet var av type Range Rover Sport 2008 modell.

 

Med tanke på at min bror satt i denne bilen og var utsatt for en risiko her så stiller jeg spørsmålstegn for hvilken straff denne 16 åringen kan vente seg. Han er sendt på barnevernsinstitusjon så det er ikke mange som har kontakt med han for øyeblikket.

 

Så til spørsmålet;

Hvilken straff kan denne gutten vente seg, er det kun 6 måneders utsettelse på lappen fra dagen han ble tatt + 4000 kr i bot eller er det 1-2 år når det er så alvorlig?

Og en annen ting, kan denne gutten vente seg økonomiske konsekvenser med tanke på at han kolliderte en nokså ny og dyr bil? Tenker på forsikring, hvordan blir dette tatt hånd om?

 

Til diskusjon;

Hva synes dere om mindreårige som kjører ulovlig?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Han risikerer også regress fa forsikringsselskap slik at han (16-åringen) må betale skader på begge bilene og evt personskade. Dette kan bli store beløp og er uavhengig av myndighetenes straffereaksjon ( som f.eks.: utsettelse på sertifikat, bot, fengsel).

Lenke til kommentar

Din bror venter straff også, bare så det er klart. Det finnes ingen mulighet for at din bror ikke visste alderen til føreren, det kan jeg garantere.

 

Straffen er 2 års utsettelse (bekjent tatt bare for 2 mnd siden fikk dette), men boten vet jeg lite om. Han er ihvertfall fattig og tar bussen :) Til pass for ham!

Lenke til kommentar

Din bror venter straff også, bare så det er klart. Det finnes ingen mulighet for at din bror ikke visste alderen til føreren, det kan jeg garantere.

Med mindre det var broren som lånte bort bilen til en som var beruset eller ikke gammel nok (noe det ikke var), eller mer kritisk, om broren var med på bilbrukstyveriet (noe han kanskje kan sies å ha vært) kan ikke han straffes. Det er ikke i seg selv ulovlig å sitte på med en som ikke er gammel nok. Vis meg i tilfelle den lovhjemmelen.

 

Tapsforskriften §2-6:

Når retten domfeller person med førerett for straffbare handlinger, skal det vurderes tap av førerretten når dette anses påkrevet av allmenne hensyn for å beskytte samfunnet mot de skadevirkninger det kan ha om vedkommende fortsatt tillates å føre motorvogn. Det må foretas en skjønnsmessig helhetsvurdering av om allmenne hensyn ut fra de konkrete forhold i saken krever fastsettelse av tap av førerett, herunder også forholdsmessigheten av det inngrep tap av førerett vil innebære. Et vilkår for fastsettelse av tap av førerett etter denne bestemmelsen er at det er klar sammenheng mellom bruken av motorvogn og den straffbare handling. For overtredelser som nevnt i punktene 1-4 nedenfor, fastsettes tapsperioden som nærmere angitt:

 

Dersom person med førerett domfelles for flere tilfelle av bilbrukstyveri, eller motorvogn er påført betydelig skade ved slik handling, bør tap av førerett fastsettes for minst ett år. Det samme gjelder hvor tyveri av motorvogn har sammenheng med «bilslakt».

Tapsforskriften §2-8, 3.ledd:

Blir eier av motorvogn, eller den som på eierens vegne har rådighet over den, ilagt straff etter vegtrafikkloven § 17 annet ledd for å ha overlatt motorvogn til person som ikke fyller vilkårene for føring av motorvogn av andre grunner enn nevnt i første ledd, og vedkommende under kjøring av motorvognen forårsaker farlige situasjoner eller alvorlige ulykker, bør tap av førerett fastsettes for minst 1 år.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

I tillegg så må ein kunne levere attest frå politiet om at du er tilrettelig til å få førerkort når ein søker om førerkort.

 

Her kan politiet i utganspunktet sette ein stopper for førerkortet ved å vise til eit rulleblad som tilseier at søkaren ikkje oppfyller kravene til edruelighet og vandel.

Dette vil etter det eg forstå gå utanfor eventuell straff sidan ein negativ uttalelse frå politiet ikkje er rekna som straff.

 

Ein kan bli nekta å ta førerkortet også for ikkje bilrelatert krimminalitet.

Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...