Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Salg av enebolig.. Egenerklæring.


Priest32

Anbefalte innlegg

Hei.

Jeg har en nabo (uten nett) som vurderer å selge huset sitt.

Han har gjort en god del egenarbeid på og i huset, da han er flink til det meste.

Huset er fra 1963, så han har bl.a.

-Montert nytt toalett, ny vask med blandebatteri.

-Montert nytt blandebatteri og nytt avløp under kjøkkenvask.

-Tatt av gamle takstein og montert ny shingel på taket.

-Bygd opp en garasje inntil huset, alt selvgjort. (Godkjent av bygningsrådet)

 

Det han lurer litt på, er om han som ikke fagmann kan bli stilt ansvarlig i etterkant av hussalg ? dvs pga uttalelser i egen-erklæring. (Der spørres det jo om det utført arbeider på tak, vann, avløp, elektrisk osv.)

-Han vet at det på husets bakside (hvor takvinkelen er lavere) så gå isolasjonen helt opp til overtaket, veggen som ble bygget der i 63 er også bygget uten toppsvill, slik at varme fra både vegg og tak stiger opp i møneboksen og smelter snøen som ligger på taket. Problemet var mindre før, når det lå takstein på. Men nå er det som nevnt lagt shingel.

 

Det finnes ingen lekkasjer i huset. Hverken i tak eller røropplegg.

Men, spørsmålet er altså. Han er ikke fagmann. Men pga god nevenyttighet og innsikt i byggteknikk, så vet han alikevel om slike småfeil med huset.

Kan dette komme tilbake på ham etter et evt salg ?

Eller vil slikt gå under eierskifteforsikring, så lenge han oppgir alt arbeid han selv har gjort på huset ?

Må han også nevne dette med isolasjon og isdannelse på taket ?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Han har tenkt å si alt han vet, men lurte på om man kan holdes ansvarlig for ting som er utenfor almennkunnskap.. Dvs, at han ikke har noen fagutdannelse innen disse tingene, men han har alikevel gjort det selv. Uten at feil har oppstått.

 

Tak/møneboksen på huset der taket er flatere, er sannsynligvis bygget feil. Både pga manglende toppsvill (dvs takbjelkene ligger rett på toppen av stenderne).. Pluss, møneboksen var helt tett. Første vinteren etter at han la takshingel, så fikk han vann i kjelleren, dette sporet han tilbake til møneboksen. Den var nemnlig full av smeltevann, som da hadde "krabbet" over kledningen og rent på innsiden av veggen, ned til kjelleren.

Han åpnet da hele møneboksen. Neste vår laget han en ny møneboks med lufting.

Isproblemet ble redusert, men ikke borte. Han har ikke råd til å rive ned veggen og evt ordne en toppsvill, eller å lage luftspalte under taket.

Lenke til kommentar

Dersom han er dønn ærlig i egenerklæringen, og i tillegg har en profesjonell takst som fastsetter prisen ut fra husets tilstand, og eller helst også en tilstandsrapport, har han gjort sitt.

Kjøper har også en undersøkelsesplikt, og vet (bør vite) at når man kjøper brukte boliger må man regne med at boligen kan ha mangler, både synlige og skjulte.

 

Dersom det etter salget oppdages mangler som ikke er opplyst om og som er verre enn det man kan forvente ut fra husets alder, pris og tilsynelatende tilstand, og utbedring av manglene koster mer enn 5-6% av kjøpesummen, kan kjøper ha en sak. Da kan en eierskifteforsikring være nyttig.

Lenke til kommentar

Det beste er vel å være ærlig i egenerklæringen og heller godta en litt lavere sum for huset, enn å i ettertid få massive erstatningskrav dersom noe skulle vise seg å være veldig galt.

 

Er han sikker på at alt er riktig utført er det forsåvidt bare å juge, men hvis det da skulle vise seg at han har tatt feil kan det by på problemer.

Lenke til kommentar

Taket la han vel om i 2004, garasjen bygde han vel i 2003, toalett, vask, blandebatterier og nedløp under vask tror jeg han sa ble gjort i mellom 2003 og 2006.(Husker ikke hva/når)

Ikke en dråpe lekkasje noe sted.

Han nevnte imidlertid at alt elektrisk ble gjort av fagfolk, så som varmekabler og komplett nytt el-anlegg i hele huset.

 

Angående isdannelse ytterst på taket. Det er ikke noe mer enn på andre tilsvarende gamle hus. Men, alikevel irriterende for ham. Sier han..

Han må evt åpne øvre bord på veggen, for å legge inn en sperre(falsk toppsvill) bak kledningen for å redusere isdannelsen.. Noe han muligens gjør før salg, sier han..

 

Han bare lurte, siden han ikke er fagmann. Men med bred erfaring så har han bedre greie på ting enn det som er vanlig blant ikke-fagfolk.

Så ville han ikke bli belastet av å inneha fagkunnskap som ikke er "godkjent"..

Lenke til kommentar

Problemet med ufaglært arbeid er at noen må erstatte hvis det skjer noe. Dersom han ikke kan vise til ett firma e.l må han ta det på sin egen kappe.

 

Dersom man har informert om ufaglært arbeid, blir det en risiko som kjøper er underforstått med, og dermed slipper man i ettertid å få trøbbel.

 

Edit: Skifte kraner og toalett er slike ting som man strengt tatt ikke trenger rørlegger til, så lenge det ligger åpent er det ingen stor risiko.

Endret av McHalvorsen
Lenke til kommentar

Ok, skjønner. Han vil uansett informere om alt sier han..

Men, han tenkte først og fremst på det taket, med feilkonstruksjon..

Dvs, konstruksjonen var jo holbar så lenge det lå lekter og takstein på. Da ble det jo en liten luftspalte. Men siden huset var gammelt, med plassbygde takstoler i 5x2, med litt sig i konstruksjonen (som han kalte det). Så valgte han å gå for shingel.

Den gangen var han heller ikke klar over manglende toppsvill på den veggen.

Det var heller ikke takrenner eller drenering rundt huset før..

 

Altså. Han har ikke hatt oppe veggen, men sa at han kjente på innsiden den ene gangen han hadde en lekkasje.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...