Gå til innhold

10 grunner til ikke å ta høyere utdanning?


VTW

  

81 stemmer

  1. 1. Har/tar/skal du ta høyere utdanning?

  2. 2. Vet du hva du vil studere?

    • Ja
    • Nei
    • Jeg skal ikke studere/har alllerede valgt studie


Anbefalte innlegg

Et lite (neida, et laaaangt) svar på

"10 grunner til hvorfor du ikke trenger høyere utdanning"

 

1. Høyere utdanning garanterer deg ikke en jobb

- Det er sant, men du er heller ikke garantert jobb uten utdannelse. Og utdanning gir deg et større tilbud av jobber du kan søke i ettertid. (Selv om man f.eks studerer psykologi, kan man fortsatt jobbe med helt andre ting. Eks statitisk sentralbyrå (tatt ut av luften). Det kan du ikke uten noen utdannelse)

 

2. Studiegjeld

- For de aller fleste lønner utdanningen seg fordi både menneskelig og faglig kompetanse øker – og fordi utdanningen verdsettes av arbeidsgivere. Men som alt annet er det ikke gratis. Det finnes mange ordninger som skal hjelpe deg til å klare deg med studielånet (eks at ca 50% blir omgjort til stipend ved bortebo). Selvsagt finnes det tilfeller der du etter utdanning sitter igjen med et stort studielån, og en dårlig betalt jobb. Kanskje en jobb du kunne fått UTEN en høyere utdannelse?

Men om du er veldig redd for studielånet, så finnes det alternativer. Du kan, som mange andre, jobbe på siden og betale hele studielivet ditt slik. (det krever selvsagt litt mer arbeid). Uansett; det er ingen vits i å si at man ikke skal ta høyere utdannelse pga studielånet. Høyere utdannelse eer for dem som ikke kunne tenke seg å være tømrere, elektrikere, rørleggere o.l. Om du synes dette er helt topp, så er det selvsagt ingen grunn til å plage seg selv med studielån og mer utdanning.

 

3. Investér heller studiepengene i å starte for deg selv

- Jeg tar med sitaten din for å kommentere på det, i tillegg til punktet ditt.

Å starte for seg selv er vel og bra. Og det kan gå bra for noen. Men det å være med i et større firma har også mange fordeler. Du har mange rettigheter som ansatt (minstelønn, feriedager og mye mer). Du har også den sikkerheten at hvis det går dårlig, så får du fortsatt den lønnen du skal ha. Selv om bedriften skulle gå konkurs. Men jeg sier ikke at ingen skal starte egen bedrift, for det ville jo heller ikke gått ann. Men det å si at man heller bør starte egen bedrift enn å studere blir rett og slett dumt. Høyere utdanning er i første rekke for de som har tatt en form for allmenn utdannelse. Og for dem er det mye mindre aktuelt å starte et eget firma enn for en som har tatt en praktisk videregående utdannelse (noe jeg antar at gjelder for bloggeren her)

 

Enda en ting: La oss si at du starter ditt eget bygg og annleggsfirma. Du er din egen sjef og lever livet. Så får du et oppdrag i å bygge noe, og *poff*, der står en arkitekt med høy utdannelse og sier hva du skal gjøre. Du fikk nettopp en sjef. Ikke en ordentlig sjef, men likevel en som kan servere ræva de på et sølvfat om du ikke gjør som han sier.

 

Dersom du er din egen sjef, trenger du ikke et stykke papir for å bevise en sjef at du er verdig å ansettes av ham. Du trenger ikke bekymre deg for å smiske med sjefen eller å komme overens med dine medansatte. Som ansatt vil du være fastklemt med disse i mange år, kanskje hele ditt yrkesaktive liv. Den eneste måten å bli kvitt dem på, er å slutte i jobben."

- Dette virker for meg som en utrolig usosial begrunnelse, og også en utrolig dårlig grunn til å starte egen bedrifft. Utfra dine kriterier skal man starte egen bedrift fordi man ikke er flink nok til å bli ansatt av noen andre, man vil ikke forholde seg til en sjef og man liker ikke å måtte komme overens med kollegaer. Det er helt greit at folk velger å starte for seg selv, men jeg håper ingen gjør det av de grunnene her. Det ville bare vært trist.

 

4. Høyere utdanning sikrer deg ikke økonomisk rikdom. Mange innbiller seg at man har langt større sjans for å tjene store penger dersom man tar høyere utdanning. Dette er den største fellen man går i. Jada, du har sikkert blitt servert statistikk som sier noe annet, men vet du hva? Man kan lyve med statistikk. Big time.

- Riktig. Ingenting sikrer deg økonomisk rikdom. Men jeg synes ikke du skal se bort fra statistikken og peke på Bill Gates. Det er en person sammenlignet med flertallet. Det er sånn man selger flaks-lodd og lottokuponger, ikke utdannelser.

 

Bill Gates droppet ut av college. Han trengte ikke et diplom eller en grad for å starte Microsoft, og det gjorde ikke mange andre entreprenører og mennesker som bidrar til samfunnet heller.

- Riktig igjen! Men Nå skal det sies at Bill Gates var en smarting, og de fleste kan ikke forvente å følge i has fotspor. Bill Gates gikk forresten på Harvard University (som flere ganger har blitt kåret til, faktisk, verdens beste niversitet). Og selv om han ikke fulførte noen grad her, så var det her han møtte de første kontaktene sine som gjorde at han kunne starte Microsoft.

 

5. Ta heller betalt for utdanningen din. Hvis du først har bestemt deg for at du vil ta en utdanning, er det mye smartere å bli lærling. I stedet for å sitte med gjeld til oppunder ørene, vil du få betalt hver dag! Du vil ligge langt foran de som valgte å snegle seg gjennom en mangeårig høyere utdanning, både i livet og økonomisk.

- Det er et godt poeng. Om du ikke tar høyere utdannelse, men går rett ut i arbeiddslivet, begynner du tidligere å tjene penger. Det finnes også alternativer for de som ønsker høyere utdanning. Har du tatt realfag på videregående kan du f.eks ta ingeniørutdannelse i forsvaret. Da får du en bachlor-grad samtidig som du blir betalt ca 15.000,- i året, får dekket mat og klær, og får gratis sted å bo.

 

6. Heller selvlært enn tvangslært

- Man velger selv hvilken linje man vil ta om man tar høyere utdanning. Så man kan ikke kalle det tvangslært. Motivasjonen folk har for å gjennomføre utdannelsen sin varierer fra person til person.

 

7. Start livet tidlig.Hvis du virkelig vet hva du vil her i livet, vil høyere utdanning bare være i veien. Skolen er bare et sikkerhetsnett du ikke trenger.

-Grunnen til at de fleste tar høyere utdanning er jo rett og slett fordi de vet sånn ca hva vil vil bli, og det krever høyere utdanning. Men igjen; det er selvsagt ikke vits i å ta doktorgrad i noe som helst om du drømmer om å jobbe som f.eks. snekker.

 

8. Den mastergraden er ikke verdt så mye uansett Høyere utdanning er blitt så vanlig at du ikke egentlig har en god sjans for å bli plukket ut til akkurat den drømmejobben du har kjempet for ved mangeårig høyere utdanning.

- Vel, om du har holdt på å studere til en Master for å få den "drømmejobben" du har lyst på, så kan jeg love deg at du hvertfll ikke hadde fått den om du IKKE hadde studert til en master. Som sagt; høyere utdannelse er ikke for alle. Men ikke vær redd for å følge drømmen din. Ang. det at det har "blitt så vanlig": Det er ca 25% av de som nå jobber i norge som har høyere utdanning.

I tillegg ser man at folk med høyere utdannelse både fortsetter i arbeidslivet lengre, og er sprekere. Levealderen er også høyere for dem med høyere utdannelse.

Kilder:

http://www.bt.no/na24/article539944.ece

http://www.helsedirektoratet.no/fysiskaktivitet/fagnytt/folk_med_h_y_utdanning_er_sprekest_781724

http://www.fhi.no/eway/default.aspx?pid=233&trg=MainLeft_5648&MainArea_5661=5648:0:15,2917:1:0:0:::0:0&MainLeft_5648=5544:70805::1:5647:43:::0:0

Litt over 25% tar høyere utdanelse: http://www.karrierelink.no/Arbeidsliv/1663

 

9. Skolen trener deg til å bli et A4-menneske.

- Absolutt ikke! Det finnes drøssevis av forskjellige utdannelser du kan ta som er kreative og nyskapende. Alt fra grafik designer og arkitekt til forskning. Som student blir du også oppfordret til å studere utenlands, og alle bachleorgrader er påtvunget å tilby deg dette. Du har også muligheten til å skreddersy din helt egne bachleorgrad ved å flette sammen forskjellige ettårsstudium slik du skulle ønske. Meningen med høyere utdanning er å gjøre deg kreativ, gi deg større innsikt og likevel åpne øynene dine for verden rundt, gjøre deg opplyst og engasjert. To personer (f.eks) med master i statsvitenskap er akkurat like forskjellige som to snekkere. De høres kanskje like ut, men alle som kjenner dem vet at de er helt forskjellige.

"Høyere utdanning er helt nødvendig i ethvert samfunn, selv om det i mange land i sør som en begynnelse vil være forbeholdt en elite, for å utdanne for eksempel lærere. Det som er viktig, er at de som får en høyere utdanning, rekrutteres fra alle lag av samfunnet", Solheim.

 

10. Er du virkelig så sjenerøs?

Høyere utdanning er en business, og du støtter den ved å ta opp et gigantisk lån som du deretter sliter resten av livet for å betale tilbake. Er dette velinvesterte penger? Ikke tro på foreldre, lærere og utdanningsslaver som sier at det er verdt å ta høyere utdanning. De promoterer en business. Og jammen er du sjenerøs hvis du støtter den!Høyskoler og universiteter risikerer nedleggelse og sammenslåinger dersom ikke mange nok studenter viser interesse. Det er du som sørger for lærernes lønninger. Syns du ikke de får litt vel godt betalt med tanke på at litt ekstra selvdisiplin kunne ha gagnet deg enda bedre ? gratis ? ved å investere 2 timer hver kveld?

- Så du tror at foreldrene og lærerne dine lyver til deg? Du tror ikke de har gått gjennom akkurat det samme som det, og i ettertid kan se tilbake på det og se hva som bør bli gjort?

Du tror ikke det er en grunn til at alle universitetene blir støttet av staten, og at staten oppfordrer menesker til å utdanne seg? Alle partiene, fra Rødt til FrP (og demokratene) er enige i at det er viktig med utdannelse for å drive landet. Tror du det er feil?

Vi trenger mennesker med høy utdanning for å kunne konkurrere med utlandet, samt for å drive utviklingen videre. I like stor grad trenger vi folk uten høyere utdanning. Hva skulle en arkitekt gjort om han ikke hadde arbeidere?

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hehe.. ærlig talt, dette er bare en ignorant 16-åring, som ikke har peiling, rett og slett. Han kommer ikke med noen gode argumenter til å ikke ta høyere utdanning. Folk burde ikke argumentere over ting de ikke har peiling på. I tillegg virker han direkte uintelligent til tider.

 

For eksempel.. tror han virkelig det er bare å starte opp en bedrift for seg selv, uten noen form for kunnskap om bedriftsøkonomi og entreprenørskap? Et godt eksempel på hvilken drømmeverden han lever i.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Anbefaler alle jeg kjenner til å ta fagbrev innen elektro eller tilsvarende. Allmenn påbygg kan man gå etterpå - mange finner uansett ut at de trenger utdannelse etterhvert.

 

Det dummeste man gjør er å satse på "ingenting" som utdannelse. I dag er jeg relativt høyt utdannet, men jeg skulle fortsatt ønske jeg hadde en fagutdannelse i bunn.

 

Tror også årene på yrkesskolen er noe mange har godt av - bort fra bøker om vikinger og kvadadikt på nynorsk, til noe konkret. Der ser man også hva man kan bruke matte til. Kjenner flere som har gitt blanke i matematikk på ungdomsskolen, men som snekkere må ty til hoderegning hver dag. De har med andre ord innsett at matematikk er OK å kunne, selv om det finnes kalkulatorer som kan regne ut hvor mange meter plank man trenger for 23 kvadrat dersom det går ca. 8 meter per kvadrat.

Lenke til kommentar

Jeg gidder i hvert fall ikke å høre på utdanningsråd fra en eller annen 16-åring som knapt har fullført ungdomsskolen. Det er mange goder grunner til å studere, blant annet:

 

Høyere lønn. Det er vist i flere undersøkelser at folk med lang utdannelse (siviløkonomer, sivilingeniører, leger, medisinske forskere m.fl.) har høyest livslønn. Det er ikke nødvendigvis en direkte sammenheng mellom utdanningslengde og lønn. For eksempel har man lærere, som vil ha samme livslønn som en som har gått yrkesfag, men det er nok pga. at lærere jobber i det offentlige (med de foredeler og ulemper det medfører).

 

Snittlønn for en elektriker i bygg- og anleggsbransjen er 29 912 kroner (SSB 2008). Snittlønn for en sivilingeniør er 45 908 kroner (SSB 2008) -- bare for å sammenligne. Nå er dette grunnlønn, og jeg vet at mange som har gått yrkesfag skryter av lønninger i området 6-800 000, men da jobber de offshore; nattevakter; har mange reisedøgn osv. og da kan man jo sammenligne dette med en petroleumsingeniør som gjør det samme. Jeg kjenner flere sivilingeniører som tjener over 1,5 millioner, med alle tillegg, men det blir ikke reellt å sammenligne slik.

 

Andre yrkesfag vil ha lavere betalt enn elektrikere òg.

 

I tillegg får man ofte en mye mer interessant jobb når man har tatt høyere utdannelse. Jeg tror de fleste kan være enige i at leger og ingeniører har mer spennende og varierte jobber enn folk som jobber resten av livet med å skru skruer og banke i plater? Man har større mulighet til å velge hva man vil jobbe med og man får vanligivs mer ansvar.

 

Man har heller ikke studiegjeld resten av livet, slik mange påstår. F.eks. hvis du tar en bachelorgrad, og ikke bor hjemme (slik at du får borteboerstipend), vil det koste deg: 90 000 (rundt regnet)*3*0.60=270 000*0.60= 162 000. Dette er vel mindre enn det koster å pusse opp et vanlig bad.

 

Smatidig er det å studere veldig gøy. Man møter nye folk, får muligheten til å studere i utlandet, tilegne seg mye kunnskap …

 

Edit: Det er òg litt morsomt hvordan folk trekker inn at Bill Gates droppet ut av universitetet. Noen klarer det, men for hver Bill Gates og Røkke, er det 5000 andre som ender opp i kassen på Kiwi.

Endret av Jude Quinn
Lenke til kommentar

De fleste som snakker om å droppe utdannelse, hopper vel av lenge før de kommer inn på universitetet.

For de jeg vet om fra ungdomsskolen som ikke har gått skole/yrkesfag etter den tid, ville en kassajobb i Kiwi vært en kjempesteg i riktig retning.

 

Man kan helt sikkert klare seg uten utdannelse, men de fleste som ikke tar utdannelse gjør dette fordi de er late. Uten utdannelse vil jeg tro man må jobbe rimelig mye hardere for å tjene tilsvarende en med 3-5 år høyere utdannelse.

 

På motsatt side har man dem som tar høyere utdannelse, og ender opp med småpenger. De krever likelønnspott, fordi de valgte utdanning etter hjertet, ikke etter hjernen.

 

Skulle jeg valgt å bli det jeg ville bli da jeg var 16, ville jeg vært en middelmådig fotballspiller i 2.-3. divisjon.

Lenke til kommentar

Vel, nå skal man gjøres oppmerksom på at alle til nå har valgt skal/holder på/har tatt høyere utdanning på poll'en, så vi kan vel ikke kalles helt objektive.

 

Likevel, om man nå googler etter 10 grunner til ikke å ta høyere utdanning (noe som før ville fått 16-års-bloggen til å dukke opp) vil kidza nå få et alternativ til ;) (se bildet)

post-69388-0-56326000-1294306499_thumb.gif

Lenke til kommentar

Ser her at bloggeren blandt anna forutsetter at nyutdanna personer er meir attraktive en personer med utdanning og arbeidserfaring fordi nyutdanna personer tar til takke med lavare lønn.

Realitetane er vel heller at personer med høgare utdanning og arbeidserfaring er mykje meir attraktive sidan dei kan gå rett i gang med jobben. Dersom du er nyutdanna så må arbeidsgiver bruke tid og penger på å gi deg internopplæring, det er ofte berre dei største bedriftene som sattsar på å rekruttere nyutdanna personer. Andre arbeidsgivere vil ha ein person med gode referanser som har bevist å være i stand til praktisk arbeid og ikkje berre teoretisk.

 

Men når det er sakt, dersom du skal ta høgare utdanning så må du utdanne deg innan noke som er nyttig. Det er fint mulig å ta mastergrad etter mastergrad i lite kvasi-studier som ikkje fører til jobb på samme måte som at du kan gå rett ut i drømmejobben etter ungdomsskulen dersom du veit kva du vil og har dei rette kontaktene. Men realiteten for dei fleste er at utan utdanning så får du jobbar med lav lønn, eventuellt jobbar der du må jobbe lange dagar eller rett og slett jobbar som sliter på helsa. Med høgare utdanning vil du relativt sett få mykje betalt for å jobbe lite. Det vil ta ei stund før du har tjent innigjen det du har brukt på studielån, men du vil tjene det inn og på sikt tjene meir en dei som ikkje har utdanning.

Men dette tenker kanskje ikkje ein 18-19åring på som synest han/ho tjener bra i ein jobb med 100 kroner timen medan dei andre jamnaldrande studerer og må leve på lån.

 

Men, men er vel eigentleg litt dårlig gjort å kritisere bloggen til ein 16 åring som ennå ikkje har forstått korleis verden henger sammen.

Lenke til kommentar

Likevel, om man nå googler etter 10 grunner til ikke å ta høyere utdanning (noe som før ville fått 16-års-bloggen til å dukke opp) vil kidza nå få et alternativ til ;) (se bildet)

 

Denne tråden er reklame til bloggen, og den funket... :whistle:

 

Neida, utdanning bør man ta etter interesse, ellers vet man at det gjør mer vondt enn godt.

Endret av Saond
Lenke til kommentar

Anbefaler alle jeg kjenner til å ta fagbrev innen elektro eller tilsvarende. Allmenn påbygg kan man gå etterpå - mange finner uansett ut at de trenger utdannelse etterhvert.

 

Det dummeste man gjør er å satse på "ingenting" som utdannelse. I dag er jeg relativt høyt utdannet, men jeg skulle fortsatt ønske jeg hadde en fagutdannelse i bunn.

 

Angrer litt på at jeg ikke gikk Salg & Service eller Elektro på videregående. Jeg gikk allmenn, uten interesse for realfag, og uten peiling på hva jeg skulle gjøre senere i livet. For å gå elektro måtte jeg ha flyttet til en liten drittplass en time unna og det orket jeg ikke. Nå er allmenn videregående fullført (uten noen realfag :w00t: ) og aner ikke hva jeg skal gjøre videre i livet.

 

Studerer ett år med idrett nå bare for å komme i gang med studiene. Aner ikke hva som skjer etter dette året, selv om elektriker høres ut som et greit yrke. Men videregående all over again? :roll:

Lenke til kommentar

GODE GRUNNER TIL Å TA UTDANNING(de barnsligste først):

 

1. Studenttida er AWESOME og du kan feste og møte masse venner og folk av motsatt kjønn på en lett måte hele tiden. Og får betalt for det.

 

Skjønner ikke at folk vil være uten når man bare lever en gang.

 

2. Gutter som tar utdannelse er 1000 ganger mer attraktive enn de uten (etter min mening, ingen kritikk takk.)

 

3. Man vokser mye som person når man må hanskes med mentalt stress, eksamener og intellektuelt arbeid.

 

4. Om du tar en BRA utdannelse så er du mer garantert DEN JOBBEN DU VIL HA enn uten.

 

5. Lærer masse innenfor en retning du har valgt selv, og staten støtter deg med penger til det.

 

6. Sosial status (iallefall om du er advokat f.eks. Dette er ikke til å dytte under en stol når dere blir sånn 25-70 år selv om det betyr lite som tenåringer)

 

 

 

GO FOR UTDANNING.

 

"Om man bare tar den letteste veien, går alt lett nedoverbakke tilslutt"

Endret av dkny
  • Liker 4
Lenke til kommentar

GODE GRUNNER TIL Å TA UTDANNING(de barnsligste først):

 

1. Studenttida er AWESOME og du kan feste og møte masse venner og folk av motsatt kjønn på en lett måte hele tiden. Og får betalt for det.

 

Skjønner ikke at folk vil være uten når man bare lever en gang.

 

2. Gutter som tar utdannelse er 1000 ganger mer attraktive enn de uten (etter min mening, ingen kritikk takk.)

 

3. Man vokser mye som person når man må hanskes med mentalt stress, eksamener og intellektuelt arbeid.

 

4. Om du tar en BRA utdannelse så er du mer garantert DEN JOBBEN DU VIL HA enn uten.

 

5. Lærer masse innenfor en retning du har valgt selv, og staten støtter deg med penger til det.

 

6. Sosial status (iallefall om du er advokat f.eks. Dette er ikke til å dytte under en stol når dere blir sånn 25-70 år selv om det betyr lite som tenåringer)

 

 

 

GO FOR UTDANNING.

 

"Om man bare tar den letteste veien, går alt lett nedoverbakke tilslutt"

1. Er ikke alle som er interessert i å kaste bort flere år på festing og faenskap. Forresten, blir det ikke vanskelig å holde kunnskapsnivået oppe hvis du fester hele tiden? Er da ganske mye å lære når man studerer. Og får man betalt for å ta utdannelse? Om du mener stipend går du jo uansett i tap pga studielån.

2. Lol.

4. Er ikke noe som heter "mer garantert", enten er man garantert noe eller ikke. Er heller ikke alle som drømmer om å bli lege, ingeniør osv.

 

Ser også at flere i denne tråden legger ingen utdanning og yrkesfaglig utdanning i samme kategori, hvor er logikken?

Endret av Christian_K
Lenke til kommentar

Fordi man ikke har jobb 8-16 og blir sliten etterpå, har man selvsagt tid til både lesing, hobbyer, organisasjoner, sport og en del festing som student. Jobbe kan man gjøre i feriene eller ved siden av om man har tid.

 

Nei, det er ikke mange som drømmer om å bli lege og advokat, men dette kan også være fordi de har for dårlige karakterer fra før av til å i det hele tatt tenke på det. Dessverre...har møtt noen som har begynt å tenke på det først i ettertid og er sykt motiverte men som ikke har sjangs pga karakterer. :(

 

De fleste har jo ambisjoner...og for meg virker det som de som går på byggfag og sånt ikke gjør det fordi de LIKER det men fordi de tar til takke med det. Det er den letteste veien for dem, bare.

 

Om noen digger tida som lærling fremfor studietida er det vel fint for dem. :) Men ville ikke byttet.

Endret av dkny
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...