Gå til innhold

Atomkraftverk. Hva skjer innen dette feltet?


Anbefalte innlegg

Hei!

 

Hva skjer nytt innen denne teknologien?

 

Er det fortsatt store potensielle/sannsynlige farer ved å bygge nye moderne atomkraftverk (fisjon)? Hva slags avfall kommer det fra de aller nyeste kraftverkene?

 

Hvor langt unna er vi fra å utnytte fusjon til lønnsom kraftproduksjon?

Endret av KoKo_
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Fisjon (basert på uran) er faktisk i ferd med å gå tom for lett tilgjengelige urankilder, uran blir stadig dyrere og vanskeligere å få tak i. Det er mulig at man blir tvunget til å utnytte brenselet bedre enn i dag, i dag kasseres brennstavene etter at radioaktiviteten kun er noen få prosent redusert. Men selve teknologien er i dag rimelig trygg. Så kan man selvsagt diskutere om det virkelig finnes avfallsdeponier for brukt atombrensel som er sikre i noen tusen år.

 

Fusjonsenergi er foreløpig langt unna. Riktignok bygges det nå et fusjonkraftverk i Frankrike, ITER, med støtte fra flere nasjoner, som skal bli verdens første fusjonskraftverk som faktisk gir mer energi ut enn det man bruker for å sette i gang prosessen. Men det er likevel bare en redusert versjon i forhold til den størrelsen man må bygge for at fusjonskraft kan bli kommersielt lønnsomt. Og det vil gå flere tiår før man har den nødvendige kompetansen for å bygge slike.

http://no.wikipedia.org/wiki/ITER

 

Begrenset tilgjengelighet av drivverdig drivstoff for fusjonskaft er også et problem. Det beste drivstoffet er ³H (tritium), en isotop av hydrogen som det knapt finnes noe av på Jorda. Derimot finnes det mengder av det på månens overflate, fordi måneoverflaten stadig vekk blir pepret i partikkelstormer fra sola. På Jorda hindrer atmosfæren at det dannes hydrogen-3 i store mengder her.

 

Et alternativ til tritium er deuterium (²H), denne isotopen er langt vanligere, men likevel ganske sjelden. I havet finner man omtrent et deuteriumatom per 6500 hydrogenatomer. Vannmolekyler der ett eller begge hydrogenatomene er deiterium eller tritium kalles tungtvann.

Endret av SeaLion
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Er atomkraft virkelig bra for miljøet?. Hvis vi ser bort i fra at et atomkraftverk har neglisjerbare utslipp, så må man tenke på vannforbruket til urangruvene og uranananrikningsanleggene, avfallstoffene som kommer fra anrikningen og bruken av den. Det har en del problemer som er vanskelige å løse.

Vannet som blir brukt i gruvene og anrikningsanleggene kan i de fleste tilfeller ikke slippes ut igjen, da det er forurenset. Så man bruker faktisk en del vann på dette. I tillegg blir det store mengder avfall fra gruvene/anrikningen. Dette kommer i tillegg til avfallet fra kraftverkene som vi har problemer med å bli kvitt på en sikker måte.

 

Det har vært en del snakk om thorium, men faktum er at man kan enda ikke bruke det til kraftproduksjon og så vidt jeg vet drives det enda en del forskning på det. Så stengt tatt kan man ikke si riktig enda om vi kan bruke det, selv om mye tyder på det. Det ligger enda en stund fram i tid etter hva jeg har forstått.

Lenke til kommentar

Faktisk hører jeg rykter om at Thorium kan være en svært fordelaktig energikilde nå som våpenkappløpet og behovet for rent plutonium er mye mindre.

Jeg er blitt fast lytter av et podcast fra USA som tok opp temaet om Thorium nylig.

The Skeptics' Guide to the Universe is a weekly Podcast talkshow discussing the latest news and topics from the world of the paranormal, fringe science, and controversial claims from a scientific point of view. -The Skeptics' Guide to the Universe: Your escape to reality -Produced by the New England Skeptical Society in association with the James Randi Educational Foundation(JREF) : http://www.theness.com

Knallbra vitenskapelig fokusert informasjonskilde der de virkelig forsøker å vriste sannheten ut av påstandene som dukker opp i media og på nett! :love:

Her tar de for seg kraftproduksjon med Thorium: Podcast 268 - September 01, 2010

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...