Gå til innhold

IT-Konsulent i helse: NITO eller fagforbundet?


Thorz

Anbefalte innlegg

Hei

 

Jeg er per idag medlem i fagforbundet, voksen mann mellom 30-40år, har 11 års ansiennitet og jobber i den offentlige (helse sektor) som IT konsulent. Har høgskole utdanning og mange sertifiseringer + kurs. Trives godt med jobben men er ikke helt fornøyd med lønnen. Har kjempet nå i ca. 3 år for å få bedre lønn i samme nivået som andre kollegaer med samme oppgaver og kompetanse jeg har, men alt dette uten lykke. Jeg får dette svaret fra lederen: "Lønnen din er forhandlet sentral av fagforbundet". Den her er bare tull fordi forbundet setter et minstelønns krav, men sier ikke at du ikke kan tjene over dette. Det høres nesten ut som at det som ledelsen vil er at man melder seg av organisasjonen slik at man kan forhandle bedre lønn. Noen har gjort det med lykke her hos oss men jeg synes dette er ikke riktig.

 

 

Jeg har hørt at NITO har bedre lykke med lønnsnivå en fagforbundet. Vanligvist hører jeg hos oss at de som er medlemmer av NITO er mer fornøyd med forhandlingene enn medlemmer av fagforbundet. Jeg vurderer nå sterk om å bytte forbundet og gå til NITO for å se resultatet i neste års forhandlingene.

 

Hva er deres erfaring med dette? Er NITO i deres mening bedre en fagforbundet for oss som jobber inni IT?

 

Takk for hjelpen!

Endret av Thorz
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Må ikke organisasjonen ha en tariff avtale med bedriften din da? Ellers kan vel hvem som helst starte fagforbund og si lønnen skal være 2mill ellers streiker vi?

 

Men er selvsagt bare tull det sjefen din sier, beste er å søke ny jobb, eller ha tilbud fra en annen bedrift og si "dette er tilbudet jeg har, matcher dere dette blir jeg siden jeg trives så godt og dere vet hva jeg er god for", men da må du være forberedt på å slutte også hvis svaret er negativt.

Lenke til kommentar

Jeg har begynt samtaler med tillitsvalgt fra NITO hos oss. Det jeg likker best er at NIITO deler en pot med penger lokalt mellom sine medlem etter at de sentrale del av forhandlingen er fullført, dette gjør ikke Fagforbundet som forhandler alt sentralt.

 

Jeg poster videre når prosessen er ferdig.

 

Takk så langt for innleggene deres.

Lenke til kommentar

NITO har vært flinke til å forhandle opp lønna i det siste. Antallet lønnsforhandlinger du får være med på er litt avhengig av kva slags kapittel du kjem til å følge.

 

Er bra at du snakker med NITO, burde være forholdsvis enkelt no å samanlikne dei to organisasjonane for å sjå kven som er best.

 

NITO har forøvrig noken gode forsikringsavtaler også for sine medlemmer.

Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...

"Lønnen din er forhandlet sentral av fagforbundet". Den her er bare tull fordi forbundet setter et minstelønns krav, men sier ikke at du ikke kan tjene over dette.

 

 

Det er en leders jobb å si dette. Ikke gi deg, få hjelp til å formulere deg riktig og til presse lønnen opp. Jo flere konkrete og konsise argumenter du har, jo mer skal lederne slite med motargumenter. Men selvfølgelig, noen har det med å si nei, uansett hva.

 

==

Uansett, jeg lurer på noe av det samme som deg. Jeg jobber i det private og er ikke medlem i noen organisasjon. Vurderer sterkt å melde meg inn i NITO på nytt pga. latterlige store forskjeller mellom kolleager her.

Har noen som jobber i det private noen god erfaring med NITO? Vil NITO forhandle lønnen på vegne av deg?

 

Mh.

Dankers

Lenke til kommentar

Eg jobber i det offentlege og er godt fornøygd med NITO som min lønnsforhandler.

 

Kor mykje du tjener på å være fagorganisert kan nok variere litt, men ein av dei store fordelane med å være organisert er at du har nokon til å støtte deg og hjelpe deg med å oppnå det du vil.

Det er også ein stor fordel å organisere seg tidleg, dersom du går mange år utan å være organisert og deretter organiserer deg så kan du ikkje forvente at organisasjonen din vil jobbe så veldig hardt for at du skal komme opp på samme lønnsnivå som du ville hatt dersom du hadde vært fagorganisert frå dag 1. Mest sannsynlig så vil du få få lønnstillegg som tilsvarer nyutdannede sidan du som ikkje medlem ikkje har vært til hjelp for fagforeninga. Husk at fagforeninga kan få til betre avtaler jo fleire medlemmer dei har.

Lenke til kommentar

Jeg er ikke fagorganisert, og har ikke helt skjønt greia.. Men mulig det er fordi jeg jobber i det private, og de gjør som de vil uansett. Ser heller ikke hvorfor en eller annen organisasjon skal forhandle lønnen min. Lønn bør gå etter prestasjoner, ikke etter en tabell et sted.

Lenke til kommentar

Det er ikke meningen at man skal forhandle sin egen lønn når man er organisert. Det er vanlig (om ikke krav) at tillitsvalgt (klubbleder i bedriften) skal gjøre det. Slik fungerer det i alle fall i EL&IT Forbundet. Dog hjelper det lite om tilittsvalgt er sløv med å forhandle. Noe som har skjedd meg, så jeg ligger på minstelønn. Jeg slutta uten å gjøre noe mer ut av det, og fikk nesten 100k mer i året hos ny arbeidsgiver. Det tåpeligste man gjør er å bruke dette som pressmiddel for å få bedre lønn.

Gitt at du har en ny jobb på lur så kan du si opp på grunnlag av lav lønn, og da vil enten arbeidsgiver gi deg mer eller gi f… Men ikke fly inn på kontoret og si at du kommer til å slutte om du ikke får bedre betalt. Skal man gjøre dette hver gang man vil ha bedre betalt så kommer arbeidsgiver til å bli veldig lei, veldig fort.

Kort og godt, vær forberedt på å få ny arbeidsgiver om du har tenkt denne strategien. Jeg vet om alt for mange som har måtte ta til takke med 0% lønnsøkning eller arbeidsledighet pga. dette.

Arbeidsgivere har en tendens til å si at ingen er uerstattelige. Og dette er i de aller fleste tilfeller sant.

 

Videre er det vel slik jeg har forstått det opp til bedriften om de vil godta tariffavtalen som du har igjennom Fagforbundet. Du kan altså ikke bare bytte forbund og tro at du får bedre betalt av den grunn.

 

Hadde jeg vært deg Thorz, så hadde jeg holdt meg langt unna LO.

Slik jeg ser betaler jeg relativt mye for noe jeg får uansett. Bedriften jeg jobber i har godtatt EL&IT sin tariff, og der er en del uorganiserte arbeidere der. Jeg får i utgangspunktet ikke mer eller mindre enn de uorganiserte i lønn. Forskjellene ligger mer i de godene man får igjennom LO (EL&IT er under LO sin paraply), og at tilittsvalgt forhandler min lønn. Noe jeg har innsett at fungerer veldig dårlig. Da enkelt individer har en tendens til å bli glemt av og til (utrolig nok).

Du har i prinsippet tre valg. Enten får du tilittsvalgt til å være med på et forhandlingsmøte, eller så bør du spørre hva du får om du melder deg ut av organisasjonen. Eventuelt kontakter du Fagforbundet sentralt og spør dem hva de mener om saken.

Du har uansett ikke automatisk rett på bedre lønn om du melder deg inn i NITO, dersom bedriften din ikke har skrevet under på tariffen deres.

Fagforbundet er uansett et dårlig forbund for en med din jobb og utdannelse, i alle fall ut i fra det jeg ser fra enkelte av overenskomstene. De virker til å være mer tilpasset folk uten høyere utdanning.

 

@BlackH: Du har helt rett. I mange tilfeller er det bedre å la være å være med i et forbund, men er du et forbund er det ikke slik at man kun skal ha minstelønn hele tiden (da regner jeg med ansiennitet o.l.). Det er absolutt rom for å forhandle mer lønn enn dette. Det kalles lokale tillegg, dessverre er det ikke alltid at dette går like bra, og i dagens arbeidsmarked er det lite behov for slike forbund. AML er så pass bra når det kommer til rettigheter for arbeidstakere at forbundene er på randen av å være overflødige. Dog er man sikret en minstelønn, men mange av forbundene henger så pass mye etter på dette området at det her helt latterlig.

EL & IT har f.eks. 172,64 som minstelønn for elektrofagarbeidere, og den ble hevet fra 158 og noe smått i april. Dette er uansett under hva man får i dag de fleste steder. I Oslo er det ikke uvanlig å betale rundt 200 (og over) i timen for en elektriker, bare for å holde på han. Selv om tariffen kun gir en med full ansiennitet (11 år) 181,61 i timen. Så tariff beskytter deg i grunn mot grov underbetaling, noe som ikke kommer til å skje de fleste. Dessverre henger forbundene litt for langt bak den reelle lønnsutviklingen, og dermed kan tariffen brukes for å underbetale deg, banalt nok. Hvordan det er med NITO vet jeg ikke, men ting tyder på at det er en sunnere organisasjon enn LO.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...