Gå til innhold

Jordskjelv i Norge?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Kartet viser registrerte jordskjelv i Norge og området rundt fra 1979 fram til i dag:

norge_seis_stor.jpg

Norge er ikke kjent for å være det stedet som er mest utsatt for jordskjelv, men er likevel det området i Nord-Europa som opplever flest jordskjelv i dag. I Norge er det hvert år flere jordskjelv som er kraftige nok til at de blir merket av mennesker. Felles for disse er at de sjelden forårsaker materielle skader.

Les mer om jordskjelv i Norge:

http://www.jordskjelv.no/jordskjelv/norge.html

 

Jeg opplevde selv jordskjelv i Kristiansand for ca et tiår siden. Det var følbart og hørbart, men det ga ingen skader bortsett fra et noen bilder som falt ned fra veggene i enkelte hus i området.

Endret av SeaLion
Lenke til kommentar

Jordskjelv oppstår når kontinenttalplatene skraper mot hverandre, jordskjelv er derfor sterkest der hvor disse platene møtes som f.eks. San Andreas forkastningen i Los Angeles.

Det som skjer når ett jordskjelv oppstår er at platene skaraper mot hverandre og skaper vibrasjoner. I Norge er det langt unna noen plater som møtes og derfor oppsår det sjelden og svake jordskjelv i Norge.

 

Kontinenttalplater: Plater som kontinentene befinner seg på, søk på kontinenttalplater på Google å se hvor de befinner seg.

 

Hendelsen som skjedde hos deg er derfor ganske sjelden i Norge.

Lenke til kommentar

Skjelva i Norge skyldes vel ikke akkurat bevegelse mellom kontinentplater. Man kan vel oppleve det hvis det er et veldig sterkt skjelv. Hovedårsaken til skjelv i Norge er at vi lå under et par kilometer is for noen år siden. Isen er borte og landet hever seg. Da blir det også løst ut spenning som vi merker som skjelv.

Lenke til kommentar

Skjelva i Norge skyldes vel ikke akkurat bevegelse mellom kontinentplater. Man kan vel oppleve det hvis det er et veldig sterkt skjelv. Hovedårsaken til skjelv i Norge er at vi lå under et par kilometer is for noen år siden. Isen er borte og landet hever seg. Da blir det også løst ut spenning som vi merker som skjelv.

Hva om det er "noe" på innsiden av jordskorpen som prøver å komme ut? :ph34r:

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
Hva var grunnen til at den steinblokken datt ned i vannet å det ble svær bølge som drepte mange folk? Det var ikke jordskjelv, den datt bare ned?

Isspenging.

Når vann fryser til is, så utvider det seg med ca 10%. Det er dette som er årsaken til at is flyter i vann med ca 10% av isen over vannet (f.eks isfjell i havet). Dette gir også en sprengvirkning når vann siver ned i sprikker i fjellet og fryser der hver vinter. Dermed utvides sprikkene med ca 10% hvert år, det vil si at de kan dobles ca hvert sjuende år. Virkningen vil dog ofte ble litt mindre, for is blir plastisk ved stort trykk, så hvis fjellet er solid så vil utvidelsen skje langsommere.

 

Da min far i sin barndom besøkte Prekestolen ved Lysefjorden i Rogaland, var sprikka tvers over toppen så bred at man kunne kaste et sammenrøllet matpapir ned i den. Da min bror og jeg besøkte Prekestolen en mannsalder senere kunne man lett kastet ei hel skoeske ned i den samme sprikka. Prekestolen vil før eller senere falle ut og ned i Lysefjorden og skape en diger tsunami som vil skylle innover bosettingene langs Lysefjorden. Men man regner med at det foreløpig ikke er noen overhengende fare for at dette skal skje i nær framtid, for grunnen under Prekestolen regnes foreløpig som god og solid.

 

Der i mot er minst to andre områder i fjellsider over fjorder som nå overvåkes døgnkontinuerlig og der utvidelsen av fjellsprikkene nå er oppe i én meter per år. Der kan rasene egentlig komme når som helst.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...