Gå til innhold

Guide til depresjon


Anbefalte innlegg

Føler du deg overlykkelig? Smiler du hver gang du møter en annen menneske? Er du fornøyd med livet? Vel slik kan vi vel egentlig ikke godta, så jeg har laget en guide / liste over filmer som gjør deg depreminert.

 

Jeg starter med en film som sikkert dem fleste har sett, en film hvor begynner veldig godt egentlig, men fader sagte over til det vonde. Jeg snakker selvfølgelig om Requiem for a Dream (2000). Dette er vel egentlig en film som passer for de yngre. Slik jeg har forstått er det slik at de fleste unge personer liker denne, og man mister smaken etterhvert. Kan selfølgelig ikke snakke for alle, men slik var det for meg ihvertfall. Dette er en film som er lett å starte med om man vil komme seg ut i filmenes verden, eller pådra seg en liten depresjon. Filmen ligger på 62.plass på IMDB topp 250 i skrivende stund, så man kan trygt si at den er svært populær. Anbefaler dog å ikke se den med foreldre eller lignende, noe prøvde jeg meg på back in the day, og angrer selv den dag idag.

 

requiemforadream.jpg

Ett lite overbrukt bilde fra Requiem For a Dream

 

Neste film i min "guide" er Leaving Las Vegas (1995). En film som ikke er altfor lett, eller altfor tung, så balansen er god. Man kan trygt si at Nicolas Cage spiller en av sine beste roller, om ikke sin beste. Han spiller en kar som gikk lei livet og bestemte seg til å drikke seg til døde i Las Vegas, derfor den fantastiske tittelen "Leaving Las Vegas". Med god skuespill, musikk og regi ender man utmattet og deprimert etter denne herlige filmen.

 

leavinglasvegasd.jpg

Fra filmen "Leaving Las Vegas"

 

 

Tegnefilmer kan også være deprimerende. To gode eksempler på det er filmen Grave of the Fireflies (1988) og The Plague Dogs (1982). Førstnevnte er en anime film om ett søsken som sliter med tilværelsen i krigens forferdeligheter. Mat er ikke til å få, ett sted å bo er ikke til å skaffe. Krig er deprimerende, og Grave of the Fireflies viser det på en god måte. The Plague Dogs kan egentlig sammenlignes på en måte, to hunder sliter med å få tak i mat og ett sted å være, imens dem blir jaktet på stadig vekk.

 

16753765.jpg

Fra filmen "Grave of the Fireflies"

protectedimagephpc.jpg

Fra filmen "The Plague Dogs"

 

Regissører pleier å være kjent for deprimerende filmer: Da er vi folk som for.eks:

 

larsvontrieronset.jpg

Lars von Trier has said that "a film should be like a stone in your shoe".

 

Von Trier har laget en rekke deprimerende filmer i fortiden. Og kommer antageligvis til å lage fler i fremtiden. Den oppkommende filmen Melancholia (2011) høres ikke akuratt oppløftende ut. Av dem jeg har sett så er disse å anbefale:

 

Dancer in the Dark (2000) - Kanskje den mest deprimerende av dem alle han har laget, og kanskje den mest deprimerende av alle i guiden. Fantastisk.

Dogville (2003) - Ikke kjempe deprimerende, men heller ikke særlig gladfilm. En kvinne forvirrer seg inne i en by hvor ikke alt er som det bør.

Antichrist (2009) - Dette er ren despair. Intet håp å se. Meget god stemning og skuespillet er flott, litt drøy for mange kanskje, men men. Kinematografien er nydelig.

Medea (1988) - En veldig spesiell og visuell film. Inneholder mye mørkt og deprimerende. Inneholder også kanskje den mest deprimerende og hjertedrepende scenen jeg noen gang har sett.

 

ingmarbergman01.jpg

Ingmar Bergman: When I was young, I was extremely scared of dying. But now I think it a very, very wise arrangement. It`s like a light that is extinguished. Not very much to make a fuss about.

Ahh Bergman, en av verdens beste regissører etter min mening. Dialogene i filmene hans er så gode som det går ann å bli. Mange av filmene er som ett spark i magen. Føler seg helt jævlig etter mange av dem. Og det er ett godt tegn, da har Bergman klart det han sikkert ønsket. Noen anbefalinger:

 

Höstsonaten (1978) - Meget flott film, med skuespill som overgår nesten alt av skuespill. Historien er også svært interresant, elsker filmer hvor karakterene går til angrep på hverandre. Dialogene er også unike, anbefales stort.

Viskningar och rop (1972) Dette er en av filmene som er ett spark i magan. Etter filmen så kan jeg nesten garantere depresjon, man føler seg ihvertfall ikke godt.

Scener ur ett äktenskap (1973) (TV-Serien) - Her har vi en koselig film som ikke er så koselig allikevel. Med flere scener hvor dialogen briljerer, det samme gjør skuespillet.

Saraband (2003) (TV) - Samme kan man si om denne filmen som den over egentlig, men selv om det er en sequel så er dem ikke direkte like. Men begge er like fantastiske.

 

Andre regissører man bør sjekke ut:

 

Michael Haneke, som for.eks:

Andrei Tarkovsky, som for.eks:

Gaspar Noé, som for.eks:

Andrei Zvyagintsev, som for.eks:

Ming-liang Tsai, som for.eks:

Ellers så har vi filmer som:

  • The Free Will (2006) - Veldig realistisk film om voldtekt og andre saker. Anbefales stort.
  • Go, Go Second Time Virgin (1969) - En kort liten film om 2 forvirrede sjeler oppe på ett tak. Musikken og bildene er fantastisk!
  • Come and See (1985) - Krigsfilm som viser hvor sykt og brutal krigen er.
  • Revolutionary Road (2008) - Helt o.k film om en familie som er lei av å leve det standare liv.
  • The Thin Red Line(1998) - Like nydelig som deprimerende. Voice-overen er perfekt.
  • Lilya 4-Ever (2002) Deprimerende film om en russisk kvinne og kampen om å leve.
  • Magnolia (1999) Film med god fart, 3 timer føles ut som 1. Skuespillerne er meget flinke.
  • Happiness (1998) - Denne kan gå begge veier. Enten så ler man seg ihjel, eller så bli man bare deprimert. Må si at deprimerende var mitt første titt, imens andre gjensyn var filmen komisk. Meget god film.

Brukernes anbefalinger:

 

Ser man alle disse filmene på ett par måneder, så kan jeg love at livslysten blir liten. Finnes uttalige deprimerende filmer, men kommer ikke på fler i farta. Bare å nevne noen filmer som dere synes er deprimerende. Så kan jeg liste dem opp som brukernes anbefalinger.

Endret av Mr. BadSmile
  • Liker 5
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Dette var en flott liste med både kjent og ukjent. Ingmar Bergman er fantastisk, en favoritt. Men jeg har bare rukket å se en håndfull av hans mest berømte verk til nå. Jeg må se å få bestilt noen nye på dvd snart...

 

Jeg ville bare nevne "Philadelphia" av Jonathan Demme i denne sammenheng. Da Andy (Tom Hanks) kommer skuffet ut fra advokatkontoret og inn i det kalde høstværet med det ansiktsuttrykket og tar på seg lua er jeg helt solgt. Fabelaktig skuespill, fotografi, og ikke minst bruk av musikk! Min favorittfilm de siste par årene.

Lenke til kommentar

Dette var en flott liste med både kjent og ukjent. Ingmar Bergman er fantastisk, en favoritt. Men jeg har bare rukket å se en håndfull av hans mest berømte verk til nå. Jeg må se å få bestilt noen nye på dvd snart...

 

Jeg ville bare nevne "Philadelphia" av Jonathan Demme i denne sammenheng. Da Andy (Tom Hanks) kommer skuffet ut fra advokatkontoret og inn i det kalde høstværet med det ansiktsuttrykket og tar på seg lua er jeg helt solgt. Fabelaktig skuespill, fotografi, og ikke minst bruk av musikk! Min favorittfilm de siste par årene.

 

Takk, den skal jeg se

Lenke til kommentar

Takk for mange gode film tips! Mener du virkelig ikke at The Elephant man er deprimerende ? eller tenker du på en annen form ? Eller trist kansje ? ^^ For meg blir jeg faktisk veldig deprimert av å se The Elephant man, og filmen er forferdelig trist.

 

The Elephant man er absolutt en deprimerende film. Legges til, samt Atonement (selv om jeg ikke er helt enig i den).

Endret av Mr. BadSmile
Lenke til kommentar
Gjest Slettet+5132

Tenkte meg at andre kanskje ikke ville være enig med den, men jeg satt i alle fall med klump i halsen etter filmen var ferdig, og fikk ikke ristet av meg den tristheten. :p Hadde sikkert grått en elv om jeg så den alene.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Jeg så The Elephant man etter å ha lest denne tråden, og en film har aldri fått meg til å gråte så mye egentlig.

Men jeg synes ikke at gråting = depresjon.

 

Jeg ble ikke sånn skikkelig deprimert av den, satt heller igjen med en god følelse av å ha sett en fantastisk film.

Endret av ikkespisgress
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...