Gå til innhold

Test: Speilrefleksvideo


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det å bringe som ett argument at det er vanskelig å håndholde DSLR under filming er mildt sagt idioti. Da enn hver DSLR er betydelig mindre og lettere enn de fleste pro-/semi-pro video kamera.

Ja og nettopp det er problemet dSlr er små og dermed vanskelige å holde stødige....og ja det er ett argument mot dSlr, ergonomien er katastrofal for video. Tar heller mitt 10kg skulderkamera enn ett dSlr om jeg må jobbe uten stativ.

 

Forøvrig er jeg nysjerrig på hvilket klokt hode som mente Xdxam EX var ett godt "mellom" format. Xdcam EX er 35mbit vbr i HQ modus, altså lavere enn de 37 som angitt fra dSLr. I tillegg er Xdcam EX mpeg2 mot Avchd sitt mpeg4 som er mye mer effektivt. Hvorfor man ikke bare gikk rett til ProRes LT 1080p30 med en gang er ett godt spørsmål...for så å gjøre konvertering til 25p når man er ferdig.

Endret av chma
Lenke til kommentar

Denne artikkelen bør fjernes fra Akam nettside da den feilinnformerer, er utdatert og går ut over troverdigheten til siden etter min mening. Det er leit for dem som leser den og ikke sitter inne med kunnskap om hvordan DSLR video er med på å forandre profesjonelle videoproduksjon særlig i den uavhengige delen av markedet

Lenke til kommentar

Ergonomi og stabilitet løses ved å gå til innkjøp av en rig som plasseres rundt selve kamerahuset. Dette gir deg også mulighet til å bygge ut med bl.a. monitor, følgefokus og kompendie.

Se min post om dette her;

http://stianhubener.no/2010/05/30/redrock-del-1-anskaffelse-og-bygging/

 

Skyter forresten selv alltid i 1080p 25fps med mitt 7D.

 

Info på hvordan/hvilket program man skal benytte for konvertering av dSLR materiale kan også leses her;

http://stianhubener.no/2010/06/29/how-to-convert-dslr-footage-comparison/

Lenke til kommentar
Det å bringe som ett argument at det er vanskelig å håndholde DSLR under filming er mildt sagt idioti. Da enn hver DSLR er betydelig mindre og lettere enn de fleste pro-/semi-pro video kamera.
Ja og nettopp det er problemet dSlr er små og dermed vanskelige å holde stødige....og ja det er ett argument mot dSlr, ergonomien er katastrofal for video. Tar heller mitt 10kg skulderkamera enn ett dSlr om jeg må jobbe uten stativ.

Jepp, vekt er helt klart en ulempe med dslr sammenlignet med digre profesjonelle videokameraer, men vekt lar seg heldigvis løse veldig enkelt: øke vekta. Man kan gjøre det på en litt smartere måte en å bare montere kameraet på noe tungt. Man kan fordele vekta slik at den gir stort treghetsmoment. Det er det som er prinsippet bak en steadycam-rig. Et 10 kg skulderkamera har ikke nødvendigvis så mye treghetsmoment som en slik rigg selv om det er lettere. Grunnen er at vekta er mer samlet.

 

Man kan jo sammenligne med en som går på stram line med balansestang (stort treghetsmoment). Dersom han hadde byttet ut stanga med en stein med samme vekt så hadde treghetsmomentet blitt mye mindre og det ville blitt mye vanskeligere å holde balansen.

 

Ergonomien er også mulig å overkomme ved å bruke en passende rigg som passer bedre til kroppen og filming.

 

GCardinal: Filmer man med fluevekt-kamera (mobiltelefon) så vil et lite hikk fort se ut som jordskjelv på filmen. Selv hjerteslagene/puls kan forstyrre opptaket. Jo tyngre et kamera er jo mindre vil sånne ytre rystelser bevege kameraet,

 

Ergonomi og stabilitet løses ved å gå til innkjøp av en rig som plasseres rundt selve kamerahuset. Dette gir deg også mulighet til å bygge ut med bl.a. monitor, følgefokus og kompendie. Se min post om dette her; http://stianhubener.no/2010/05/30/redrock-del-1-anskaffelse-og-bygging/

Det digre beistet der ser ikke ut til å ha særlig stort treghetsmoment i forhold til vekta og man får den ikke med seg i en vanlig koffert en gang. Det er et beist jeg ikke kunne tenkt meg å eie, langt mindre betale 28 000 kr for.

 

Jeg kunne mye heller tenkt meg en steadycam-rigg som lett får plass i ryggsekken og ikke koster all verden. Gjerne en med enkel skulderstøtte.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

For fotografer som er interessert i emnet vil jeg anbefale en bok. "From Still to Motion: A photographer's guide to creating video with your DSLR". Fantastisk bok!!!

Takk for flott boktips!

Sliter nå VELDIG med redigering.. Nikon lagrer i MJPG, 1280x720, 24fps.

Lyd: mono 11025 Hz 16bits/sample, eller stereo 44100 Hz med ekstern mikrofon.

 

Alle opptakene lar seg fint spille av i Media Player, men jeg får tilfeldige feilmeldinger om at filen ikke er støttet i Live Movie Maker og Premiere Elements 7.

Noen ganger går filene inn, hvis jeg åpner prosjektet igjen er noen plutselig korrupte.

Utrolig ustabilt/tilfeldig om filene kan spilles av eller ikke.

Premiere er irriterende ustabil ellers også, det har alle versjonene vært hos meg dessverre.

Live Movie Maker virket veldig lovende, men plutselig begynner den å tulle også.

Har lagt inn ganske mange klipp nå, og en del er store (400-600 Mb)

Får laste ned trialversjon av siste Elements og se...

Ser ut som det er mange utfordringer med redigering av HD opptak.

Lenke til kommentar

vet ikke hva folk maser om, men jeg fant i hvert fall video-eksempel i denne artikkelen. Bildet var meget bra, men lyd-synkroniseringen var heller dårlig. Burde også ha gjort en litt mer variert test da dette ble veldig monotont.

 

Ellers ser alle at dette er filmet rundt juletider, m.a.o før FW upgrade kom til kamera.

Lenke til kommentar
  • 5 uker senere...
×
×
  • Opprett ny...