Gå til innhold

Nytt objekt 100 mm 2.8 USM - uklare bilder


Anbefalte innlegg

Har idag anskaffet meg et nytt Canon 100 mm 2.8 USM Macro som jeg benytter sammen med et Canon EOS 50 D.

Jeg er fullstendig amatør fortsatt men har prøvetatt endel bilder av litt blomster og noen insekter idag og bildene har veldig lett for å bli uklare. Samtlige bilder er tatt på frihånd. Er det dette som er problemet mon tro? Må jeg benytte stativ? Eller er det kun trening,trening og atter trening?

Gode råd mottas med takk.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Handholdt makro-fotografering blir det sjelden suksess av. Alle de flinke her inne bruker stativ.

 

En ting er at lukkertidene som oftest blir for lange slik at du får bevegelsesuskarphet. En annen ting er at hvis du bruker autfokus, så fokuserer kamera ofte på noe helt annet enn det du er interessert i.

Lenke til kommentar

Og hvis man tar bilder av ting veldig nært skal det bare en bitteliten bevegelse til (enten av deg eller motivet) før motivet er ute av fokus. Et lite vindkast f.eks (det lærer du fort, at vind og makrofotografering ikke er bestevenner).

 

Edit; For sein gitt....

Endret av awesnes
Lenke til kommentar

1/60 lukkertid med 100mm makro på en 50D + ikke truffet helt med fokus = uskarpe bilder Opp med iso for å få rundt 1/200 på med 100mm makro håndholdt, pleier å funke. (Og så må du selvfølgelig treffe med fokus, noe som er svært vanskelig når det er små insekter så flyr rundt omkring, men med litt øvelse går det)

Lenke til kommentar

Jo, det der var tydelig med blits (står også i exif), men lang lukker, så det ble utydelig.. Dybdeskarpheten er så tynn, så tynn - vil foreslå enda mindre blender, og fremfor alt - stativ!

 

Det var blits, ISO 400, 1/60s og blender f/4.

 

Edit: .. og opp med ISO, hvis du skal skyte håndholdt!

Endret av Trondster
Lenke til kommentar

Samme som forrige - blits, 1/60s, f/4, ISO 400 - opp med ISO og kortere lukkertid.

 

Prøv igjen med annet motiv, men hvor kameraet ligger stille på noe, for å selv se hvor mye stativ/støtte betyr. 1/60 er alt for lang håndholdt lukkertid, spesielt på makro! Når du skyter makro på nærgrensen blir det mye mørkere enn når du skyter på noe med fokus på større avstand.

 

Kan ikke umiddelbart se at noe skulle være galt med objektivet - det der er nok kamerashake.

Lenke til kommentar

På det siste bildet ser det for meg ut ut som fokus ligger akkurat på fremre del av vingene, og jeg synes ikke det ser ut som det er så mye bevegelsesuskarphet (vingene er rimelig skarpe). Her er det nok mest at fokusplanet er veldig tynt som er problemet.

Endret av Sutekh
Lenke til kommentar

Tror makro-mestrene her inne vil si noe sånt som at du skal ha en solrik dag, henge et hvitt laken eller noe opp foran sola for å få et diffust, fint lys, bruke stativ og ha masse, masse tålmodighet. ..Og så blir det bra. :)

 

Edit: Dvs - selv har jeg fått mange ganske så ok bilder i direkte sollys - men for å få det siste lille ekstra.. ;)

Les gjerne mer i makroutstyrstråden og i makrotråden..

 

Kikk også over de pågående utfordringene - mange som har valgt makro og nærfoto denne måneden.. :)

Endret av Trondster
Lenke til kommentar

Tror makro-mestrene her inne vil si noe sånt som at du skal ha en solrik dag, henge et hvitt laken eller noe opp foran sola for å få et diffust, fint lys, bruke stativ og ha masse, masse tålmodighet. ..Og så blir det bra. :)

 

hehe,og skal jeg få humla til å holde seg i ro til jeg får knipset så må jeg vel ty til doping i tillegg.

Lenke til kommentar

Jeg har tatt mye makro og nærbilder i det siste med akkurat samme objektivet som du har. Som andre har sagt før her, les deg opp på makrofotografering først. Styr mest mulig manuelt på kamera. Tren på ting som er litt mer i ro enn en adhd humle eller strå i nordavind. Ha tålmodighet og du kommer til å ha det gøy samtidig som du får gode bilder. Det jeg prøver å ha kontroll på når jeg går tett innpå er blender (dybdeskarphet), lukkertid, fokus, iso, lys (skygger), bakgrunn og komposisjon.

Det går å ta bilder håndholdt og med autofokus, men det er ikke alltid lett.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...