Gå til innhold

mindre minne enn det står


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det er filsystemet ditt som tar denne plassen. Filsystemet fungerer litt på samme måten som registeret i en bok, og uten det så ville ikke maskinen kunne vite hva eller hvor filer ligger på disken.

 

Du kan heller ikke fylle en disk helt opp slik at den blir 100% full for da vil ytelsen bli ekstremt lav. Man bør helst ikke fylle en disk mer enn at det er igjen ca.10% ledig plass for at ting skal fungere optimalt.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Så hvis vi har noen venner som sier: "Hahaha! Du har bare 931 GB på harddisken, og ikke 1 TB!" så kan vi godt si at det telles i GiB og ikke GB, og at det blir rundt 1 TB?

Det kan man godt si, både tellemåte og hvordan filsystemet er bygd opp spiller inn på en formatert disk. En uformatert disk vil ha mer tilgjengelig plass enn en formatert disk siden den er uten filsystem. Det er egentlig ikke veldig nyttig siden vi jo ikke kan bruke disken uformatert.

Noen programmer kan dog bruke uformaterte disker, spesielt hvis man ser på unix systemer.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

For å se fenomenet i praksis, så er det bare til å åpne partisjonsinformasjonen:

post-30930-1272755215,6201_thumb.png

 

Der ser du at partisjonsstørrelsen er 900 585 906 167 Bytes. Det står altså svart på hvitt at partisjonen er på 900 GB. Når Windows har forkortet dette tallet på binærmåten har det derimot blitt 838 GiB. Vi har nemlig at 900 585 906 167 / 1024^3 = 838,7 GiB. Så hele "problemstillingen" ender opp i noe så simpelt som telling, eller tull med tall.

 

Det vidarkri sier om filsystemet er også riktig, men dette spiller ikke noen rolle for partisjonsstørrelsen. Partisjonsstørrelsen er ganske nøyaktig det du har satt den til og det du har betalt for. (I mitt tilfelle 900 GB / 838 GiB.) Når filsystemet blir laget på partisjonen så tar det opp plass, men partisjonsstørrelsen forandrer seg ikke. Det som forandrer seg er tilgjengelig ubrukt plass ("Free space" på skjermbildet). Partisjonen blir altså bare fylt opp, akkurat som hvis du fyller den med filer. Derfor ser du gjerne at det er brukt kanskje 100 MB på en helt nyformatert partisjon.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...