Gå til innhold

Trenings hjelp!


Anbefalte innlegg

Er en gutt på fjorten år snart. Jeg skal begynne og trene styrke og bygge Biceps(?) , Triceps(?) og jobbe med magen min.

 

Noen som har øvelser, noen oppsett som jeg kan starte med? Jeg skal gjøre disse øvelsene hver kvled.

 

Takk for seriøse svar :)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

I loggen til Pijus spør du om hvordan du kan få vekk magefett og få six-pack. For å få vekk magefett og få en synlig six-pack må du først og fremst slanke deg, og da må du få i deg mindre energi enn den du bruker hver dag, slik at kroppen din blir tvunget til å ta denne energien fra energilagrene du har på kroppen (altså fett og muskler). For å forhindre at kroppen tar så mye av musklene kan du trene styrke, og spise mye protein.

 

Du er knapt 14, så du skal være litt forsiktig med trening. Kroppen din er i en byggefase naturlig, og det er lett for å skade seg om du har feil teknikk i øvelser eller trener hardere enn kroppen din takler , dette gjelder alle. Du skriver at faren din er styrkeløfter, så jeg foreslår egentlig at du går og snakker med han om alt dette, om at du ønsker å begynne å trene osv.

 

Ser at du har tenkt å gjøre øvelser hver kveld, da regner jeg med at du ikke har tenkt å gjøre dem på treningsstudio. Det går nok heller ikke, da du er for ung. Det du kan gjøre er å ta push-ups, planken og utfall(falle fremover og ta imot med den ene foten slik at kneet på den andre foten går i bakken). Pull-ups(kroppsheving) også om du har muligheten til dette. Ellers foreslår jeg igjen at du snakker med faren din, og så vil nok Pijus gi et bedre svar som han lovet i loggen sin :)

Lenke til kommentar

Dette er en vanlig nybegynner feil, kun fokusere på armer og mage. Som fører til at du vil se ut som en klovn naken. Uansett er det ikke slik at du kan bygge svære monster biceps og en liten smal rygg, det er bare ikke slik kroppen fungerer.

 

Om du har synlig sixpack kommer mest av hvor mye fett du har på kroppen. Når jeg først begynte gjor jeg akkuratt den samme feilen, kun fokuserte på six pack, store armer og en svær kasse, det var det jeg trodde venner og jenter ville ha, jeg trodde jeg ville få oppmerksomhetet fra jenter om jeg hadde sixpack og respekt fra venner om jeg hadde svære arm muskler. Men, det var ikk tilfellet. Jeg fikk ikke engang de resultatene jeg ville ha. Jeg begynte på treningssenter så fort jeg ble 14 år gammel og nå har jeg trent i 1 år (1 uke til jeg blir 15 år). Jeg lærte at venner brydde seg ikke stort om jeg skulle ha six pack eller om jeg skulle få store armer og jentene.. haha.. Ha en overall svær og stærk kropp, så skal jeg love deg at du vil være MYE mer fornøyd og før du vet ordet av det vil du også få mer respekt fra venner og mer oppmerksomhet fra jenter.

 

Så beste tips fra meg er å finne et styrkeprogram, et 5x5 program. Lær deg teknikkene, spis godt og mye så skal du nok vokse som et lite barn :)

Endret av Pijus
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Nja.. Spørs hvordan du ser på det og som min sier alt med mote. Han har jo en far som driver på med vekter, så han skal nok få hjelp til ulike teknikker og sånt. Har hatt et par tilfeller der noen gutter i min alder skulle showoff på treningen og tok i de tyngste vektene og skulle vise hvor stærk de var. Noe som gikk fryktelig galt.

 

Så lenge TS er en fornuftig gutt, som begynner LETT og lærer teknikene på de forskjellige øvelsene. Så skal det nok gå fint.

 

Men om TS er en gutt som løper rundt på treningssenteret og ikke har respekt for det han driver på med, da hadde ikke anbefalt det. Man må ha respekt for vektene, og jeg skal love det at tallet på vektene lygver aldri og de vil alltid slå deg. (hvis noen skjønner hva jeg mener :p)

 

Før jeg begynte å trene leste jeg mye om trening og kosthold, og fra første dagen jeg begynte så begynte jeg med Stronglifts 5X5 og lærte meg teknikene. Jeg fikk så kontakt med en styrkeløfter som jobbet på treningssenteret til å følge meg meg opp hver mandag og torsdag med teknikk læring.

 

Jeg ville anbefalt de flese tenåringer å begynne med styrketrening. Helt sykt hva det har gjort med meg på 1 år, og jeg har fått flere venner og jentevenner på dette enne året enn de syv siste årene. Jeg har slette litt med selvbilde og selvtilit, noe som har økt drastisk etter jeg begynte å trene.

Endret av Pijus
Lenke til kommentar

Beste trening for å bygge biceps og triceps gjøres med håndmanualer.

Google biceps curls og french press curls.

Vær forsiktig med å trene rygg, bryst bein osv når du er så ung. Kroppen din er ikke helt utviklet ennå.

 

Dette er så latterlig at jeg ikke orker å svare på det...

Lenke til kommentar

Det er så latterlig at du ikke begrunner dine svar.

Viss du sikter til at baseøvelser er bedre enn å konse seg om en enkel muskelgruppe, så syns jeg at du tar feil akkurat i dette tilfellet.

Jeg vil ikke anbefale slike øvelser for en som er så ung og i tillegg ikke fult utvokst.

 

Så vær så grei og utdyp.

Lenke til kommentar

Du vil ikke anbefale baseøvelser, men isolasjonsøvelser, fordi vedkommende ikke er fullt utvokst? Jeg ser ikke forskjellen egentlig. Om han først skal trene er det best å trene hele kroppen, med fokus på de største og mest sentrale musklene, lår, bryst, rygg, mage. Beste måten å gjøre dette på er gjennom baseøvelsene. Personlig vil jeg anbefale å begynne med kroppsvekt da sjansen er mindre for å få skader, men om fyren følger tipsene til Pijus, begynner med lette vekter, har respekt for vektene, har god teknikk, får faren til å hjelpe seg osv, så er det fullt mulig å trene med frivekter.

 

Om man likevel insisterer på å trene f.eks. biceps isolert, vil det ha positiv effekt på biceps å trene knebøy ved siden av, pga økt hormonproduksjon. For en nybegynner er det best å danne seg et grunnlag, som fint kan gjøres kun gjennom f.eks. knebøy, markløft og benkpress. Man kan eventuelt legge til pull-ups/roing for ryggen, selv om både knebøy og markløft gir store påkjenninger for ryggen, og man bør være forsiktig med å ta for mange av disse øvelsene på samme treningsøkt.

Lenke til kommentar

Har noen vekter stående hos farmor, farfar drev med vektløfting i konkuranser og sånt før. Skal starte me frivekt her hjemme.

 

Situps, Pushups, hangups, dips, planken, knebøy uten vekter osv..

 

Edit: Vil si at på mandag skal jeg starte med et lite program.

Takk for all hjelp, bare og komme med mere forslag :)

 

 

Hilsen Eivind ;)

Endret av eivindooo
Lenke til kommentar

Det er så latterlig at du ikke begrunner dine svar.

Viss du sikter til at baseøvelser er bedre enn å konse seg om en enkel muskelgruppe, så syns jeg at du tar feil akkurat i dette tilfellet.

Jeg vil ikke anbefale slike øvelser for en som er så ung og i tillegg ikke fult utvokst.

 

Så vær så grei og utdyp.

 

Javel. Tror du det er slik at man kan pumpe opp biceps til de grader og utelukke ryggen foreksmepel. Da må jeg skuffe deg og si at det er ikke slik kroppen er laget. Du vil alltid få mer for pengene hvis du er nybegynner å begynner med baseøvelser for trener hele kroppen, fordi dette er slike øvelser du kan ta mer vekt på og klare å bryte ned mer av kroppen istendenfor å ta en og en muskel av gangen.

Lenke til kommentar

Han er _14_ år gammel og kroppen hans er ikke fult utviklet ennå. Hvor lurt er det å trene baseøvelser som knebøy og markløft da? Ikke lurt.

Og jeg er klar over de tingene du sier, du er ikke den eneste her som trener aktivt.

 

Å herregud.. Dette går jo bare fra tragisk til morsom lesing :p

 

Hvorfor er det lurere å trene biceps curl og alt det tøvet?

Du nevner knebøy og markløft men ikke benkpress haha, benkpress er jo en av synderen til at så mange får skulder problemer. Knebøy og markløft er naturlig øvelser alle burde lære seg sikkelig teknink på, skal du ta noe opp fra gulvet så skal du markløfte det og ike dra det opp fra gulvet med krummet rygg som man ser på mange unge gjør idag. Markløft og knebøy lager en god helsebagrun videre i livet. Men det finnes grenser, så lenge TS uansett hvilken alder lærer seg teknikene og har respekt for øvelsene så er det INGEN grunn til å stoppe han. Du høres jo ikke ut som har trent noe særlig da, når du begynner å anbefale isolasjons øvelser framfor base øvelser.

 

Fordelen ved å trene baseøvelser er at du belaster skjelettet ditt på en positiv måte, noe isolasjons øvelser ikke gjør. Skjelettet ditt vil bli sterkere og tåle mer resten av livet. Med økt muskelmasse vil også hvilestoffskiftet øke noe. Du vil altså forbrenne mer kalorier generelt gjennom døgnet, også utenom selve treningsøkten. Dessuten forebygger styrketrening utvikling av skader og bidrar til god kroppsholdning.

 

Også fra bullcrap til forskning. Det finnes ikke en eneste studie som kan dokumentere at styrketrening for barn vil hemme eller stoppe vekst. Viste du for eksempel at det er 1500 ganger farligere for et barn å spille fotball enn å styrketrene?

 

Også for å virkelig dra det ut så har jeg funnet fram et par studier om akkuratt dette med vektløfting, vekst og barn.

 

 

ACSM's Guidelins for Exercise Testing and Prescription. (6 ed.)(2000).

Baltimore, Maryland: Lippincott Williams & Wilkins.

 

Faigenbaum, A.D. (2000). Strength Training for Children and Adolescents.

Clinics in Sports Medicine, 19:4, 593-615.

 

Faigenbaum, A.D. and Bradley, D.B. (1998). Strength Training for the Young Athlete.

Orthopaedic Physical Therapy Clinics of North America: 7:1, 66-88.

Vrijens J. (1978). Muscle strength development in the pre- and postpubescent age. Med Sport 11: 152-158.

 

Docherty D, Wenger HA, Collis ML, Quinney HA. (1987). The effects of variable speed resistace

training on strength development in prepubertal boys. J Hum Mov Stud 13: 377-382.

 

Ramsay JA, Blimkie CJ, Smith K, Garner S, MacDougall JD, Sale DG. (1990). Strength training effects in prepubescent boys. Med Sci Sports Exerc 22(5): 605-614.

 

Rians CB, Weltman A, Cahill BR, Janney CA, Tippett SR, Katch FI. (1987). Strength training for prepubescent males: is it safe? Am J Sports Med 15(5): 483-489.

 

Fukunaga T, Funato K, Ikegawa S. (1992). The effects of resistance training on muscle area and strength in prepubescent age. Ann Physiol Anthropol 11(3): 357-64.

 

Faigenbaum AD, Zaichkowsky LD, Westcott WL, Micheli LJ, Fehlandt AF. (1993). The effect of a twice-a-week strength training program on children. Pediatr Exerc Sci 5: 339-346.

 

Ozmun JC, Mikesky AE, Surburg PR. (1994). Neuromuscular adaptations following prepubescent

strength training. Med Sci Sports Exerc 26(4): 510-514.

 

Falk B, Tenenbaum G. (1996). The effectiveness of resistance training in children. A metaanalysis.

Sports Med 22(3): 176-186.

 

Mersch F, Stoboy H. (1989). Strength training and muscle hypertrophy in children. In Oseid & Carlsen (Eds) Children and exercise XIII, pp. 165-182, Human Kinetics Publishers, Champaign.

 

Hamill BP. (1994). Relative safety of weightlifting and weight training. J Strength Cond Res 8(1): 53-57.

 

 

Stahle SD, Roberts SO, Davis B, Rybicki LA. (1995). Effect of a 2 versus 3 times per week weight training program in boys aged 7 to 16. Med Sci Sports Exerc s27: 114.

 

Faigenbaum AD, Westcott WL, Loud RL, Long C. (1999). The effects of different resistance training protocols on muscular strength and endurance development in children. Pediatrics 104 (1): e5.

 

Hejna WF, Rosenberg A. (1982). The prevention of Sports injuries in high school students trough strength training. NSCA Journal feb-mar: 28-31.

 

Peterson L, Eriksson BO. (1986). Risker med styrketräning hos växande individer. I Forsberg & Saltin (Eds) Styrketräning. pp. 174-178, Idrottens Forskningsråd. Farsta.

Endret av Pijus
Lenke til kommentar

Han er _14_ år gammel og kroppen hans er ikke fult utviklet ennå. Hvor lurt er det å trene baseøvelser som knebøy og markløft da? Ikke lurt.

Og jeg er klar over de tingene du sier, du er ikke den eneste her som trener aktivt.

 

Å herregud.. Dette går jo bare fra tragisk til morsom lesing :p

 

Hvorfor er det lurere å trene biceps curl og alt det tøvet?

Du nevner knebøy og markløft men ikke benkpress haha, benkpress er jo en av synderen til at så mange får skulder problemer. Knebøy og markløft er naturlig øvelser alle burde lære seg sikkelig teknink på, skal du ta noe opp fra gulvet så skal du markløfte det og ike dra det opp fra gulvet med krummet rygg som man ser på mange unge gjør idag. Markløft og knebøy lager en god helsebagrun videre i livet. Men det finnes grenser, så lenge TS uansett hvilken alder lærer seg teknikene og har respekt for øvelsene så er det INGEN grunn til å stoppe han. Du høres jo ikke ut som har trent noe særlig da, når du begynner å anbefale isolasjons øvelser framfor base øvelser.

 

Veldig saklig. Har sett gjennom treningsloggen din, og jeg tror ikke du er den rette personen til å si sånne ting til meg.

 

Jeg trener baseøvelser selv. Står fortsatt for mitt om at så unge folk skal holde seg litt vekke fra tunge vekter, du får stå for ditt viss du selv føler for det.

 

Og jeg har selv prøvd både isolasjons og baseøvelser. For meg så er ingen av delene "best". Så å si at man må trene baseøvelser fremfor isolasjon, eller omvendt, er noe bullcrap i seg selv.

Det kommer an på personen og målene hans.

Lenke til kommentar

babushka, du er komplett lost.

Du seier så mykje rart og feil at eg trur du kødder.....?

 

Den største grunnen til at denne karen kan begynne med markløft, knebøy og andre baseøvelser, er pga faren som er styrkeløfter. Då vil han ha riktig teknikk. Unge tar ikkje skade av vektløftning så lenge det ikkje gjeres feil, uansett kor tungt det er.

Endret av iverha2
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Risikoen ved baseøvelser er meget liten om man har fokus p ågod teknikk, og selv med dårlig teknikk tar svært få skade av det selv i ung alder. Faktisk er fotball og håndball langt farligere ift lengdevekst pga hyppigere beinbrudd enn i de fleste andre idretter.

 

Jeg vil uansett anbefale alle som skal begynne med styrketrening å få hjelp til god utførelse av bøy, mark, benk roing etc hos en dyktig PT eller stikke innom nærmeste styrkeløft eller vektløfterklubb :)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...