Gå til innhold

Hvorfor er Norge og Tyskland rike land?


emiliee0

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Norge hadde ved inngangen til 1900-tallet en økonomi på nivå med gjennomsnittet i Vest-Europa[7], og med en andel av befolkningen som utvandret til Amerika kun overgått av Irland. Til tross for fem års okkupasjon under annen verdenskrig opplevde landet i løpet av hundreåret en rask velstandsøkning, og var ved inngangen til det 21. århundret et av de rikeste landene i verden målt i nasjonalprodukt pr. innbygger. Velstandsøkningen skjedde i en kombinasjon av naturgitte forhold (fiskeri, vannkraft, olje, industri). Gjennom det norske oljefondet er velstanden til kommende generasjoner også sikret.

 

Sakset fra Wikipedias artikkel om Norge. Men seriøst, vet ikke alle hvorfor Norge er et rikt land? Er jo like allmennkunnskap som hvorfor vi har babyJesus ute i jula.

Lenke til kommentar

Petroleumsinntekter utgjør ca. 25% av BNP -- om vi ikke hadde hatt oljen ville de ressursene som nå brukes til å hente opp og distribuere denne formodentlig vært satt til noe annet fornuftig. Basert på denne enkle logikken ville vi i en alternativ virkelighet uten olje hatt BNP godt over 75% av dagens nivå.

 

Wikipedias artikkel finner jeg for øvrig nokså tvilsom. Klart naturressurser har hatt en stor betydning, men det er jo ikke slik at det kontrafaktiske er at vi hadde spist gråstein i hvert vårt dalstrøk om vi ikke hadde hatt fisk, vannkraft og olje. (Dessuten: hva pokker er naturgitt ved norsk industri ... ?)

 

Økonomisk vekst er en kompleks greie, men enkel kikking på en globus tilsier at det er en fordel å være vestlig, demokratisk med høyt utdannet befolkning, lite korrupsjon, frie markeder, lave transaksjonskostnader, fornuftig pengesystem, temperert klima, nærhet til store økonomier +++

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...