Jump to content
Sign in to follow this  
martin9

Hva er stillingsenergi?

Recommended Posts

Jeg lurer også litt på dette her.. Læreren og boka forklarer at "om du løfter et objekt høyere opp, får det mer stillingsenergi". Dette synes jeg er ganske merkelig, og jeg lurer på om det hun prøver å si er at objektet "får" mer energi i forhold til et bestemt punkt loddrett nedover, at det vil frigjøre/gi mer energi til dette punktet om det faller ned og det blir sammenstøt, i form av varme, lyd osv, når objektet er høyere oppe.

 

Btw, noen som har hatt Naturfagsboken Eureka (ungdomsskole)? Jeg synes ikke den boka er så flink til å forklare de opplysningene den kommer med, noe jeg synes er veldig viktig når det gjelder naturfag.

Edited by Mokko

Share this post


Link to post

Det er viktig å huske at stillingsenergi - eller potensiell energi - henger sammen med kinetisk energi. Ved å løfte noe høyere opp, vil dette potensialet i energi øke, og igjen potensialet for omdannelse til kinetisk energi ved at man f.eks slipper objektet.

 

I slike tilfeller tar man som oftest utgangspunkt i en nullhøyde, for eksempel bakken. Høyden regnes parallelt med tyngdekraftretningen.

 

Hvis man i dette systemet fjerner elementer som friksjon og luftmotstand, vil summen av potensiell og kinetisk energi være lik.

 

Naturligvis vil systemet inneha mer potensiell energi dersom parameterene høyde, tyngdekraft eller masse økes. Du kan selv tenke deg potensialet i deformasjon og skade hvis noen holder en bowlingkule henholdsvis 2cm og 2m over foten til en stakkar

  • Like 1

Share this post


Link to post

hva avgjør størrelsen på stillingsenergi ??

 

Høyden (h), massen (m, måles i kilogram), g (varierer med avstanden til jordas sentrum, men er 9,81m/s^2 ved jordas overflate).

 

E = mgh

 

Det betyr at når jeg befinner meg 10 meter over bakken har jeg en stillingsenergi på E = 70kg*(9,81m/s^2)*10m = 6867J=6,867kJ.

  • Like 1

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...