Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Omgå 24-timers regel ved boligkjøp/visning


geirgp

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Megler er ikke forpliktet til å fraråde noe som helst. Hva som er etisk riktig er en annen sak. ;)

 

Som sagt over, 24-timers regelen gjelder kun ved budgivning via en meglel/eiendomsmegler som mellommann. Kjøper/budgiver kan gi bud direkte til selger når som helst, og han kan da akseptere eller avslå budet når som helst.

Lenke til kommentar

Emf er forskriften til "Lov om eiendomsmegling". Emgll og emf gjelder kun når megler/eiendomsmegler er involvert. Hvis budgiver henvender seg direkte til selger er ikke 3. part involvert. jf emgll §1-2 (2)

 

eks:

Hvis du selger en bolig hvor jeg er din eiendomsmegler, jeg har nettopp hatt visning med la oss si 6 stk som skrev seg på interesselisten. Han ene ringer deg direkte og legger inn et bud på 200.000 kr over prisantydning en time etter visningen er slutt, fordi han gjerne vil ha denne boligen uten at de andre interessentene skal få vite om det. Skal jeg da som eiendomsmegler fraråde deg å akseptere?

 

For alt i verden trenger ikke engang megleren få vite om at noen har lagt inn et bud direkte til selgeren før han har aksepter og gitt beskjed til megleren om at boligen er solgt.

Endret av Eivind87
Lenke til kommentar
Btw,

Jf. Emf §6-3 (2) skal megler fraråde budgiver å legge inn bud med alt for kort frist, ikke fraråde selger til å akseptere budet som er omgått 24-timers regelen.

 

Emf § 6-3 (2) tredje og fjerde punktum. Megler har også et ansvar overfor selger. Selvfølgelig er det visse begrensninger på hvor mye man skal beskytte folk fra seg selv, dog.

Lenke til kommentar
Emf § 6-3 (2) tredje og fjerde punktum. Megler har også et ansvar overfor selger. Selvfølgelig er det visse begrensninger på hvor mye man skal beskytte folk fra seg selv, dog.

Dette omhandler meglers orientering- og opplysningsplikt ovenfor selger og andre interessenter så langt det er mulig og nødvendig. Forutsetningene her er fortsatt at budet er kommet til oppdragstakers kunnskap, og han opptrer som mellommann.

Endret av Eivind87
Lenke til kommentar
Budreglene sier at meglere ikke har lov å FORMIDLE bud som har mindre enn 24 timers akseptfrist etter siste annonserte visning.

 

Jeg har flere steder hørt/lest om at dette kan omgås ved å istedet gi bud direkte til selger. Er det noen som har erfaringer/kommentarer på dette?

 

Slik jeg har forstått reglene, så kan ikke fristen begynne å løpe før det er gått 24 timer etter den annonserte visningen. Dvs at når man i avis eller på nett på en tirsdag har annonsert visning til påfølgende søndag kl. 14.00, så kan det godt legges inn bud i løpet av denne tiden. Men budene kan ikke ha akseptfrist med virkning før etterfølgende mandag kl. 14.00. I mellomtiden kan det altså ikke foretas et salg i regi av eiendomsmegleren. Men selgeren kan godt gjøre det, han kan avtale og akseptere et salg, og så tar megleren seg av det formelle. En pågående kjøper kan altså unngå hele budrunden ved å forhandle direkte med selgeren ("take it og leave it", ingen budrunde). Selgeren kan godt rådføre seg med megleren i denne prosessen, men budet kan ikke skje via eiendomsmegleren. Det er både fordeler og ulemper med dette. I et labert marked kan det godt være at selger er fornøyd med ett tilbud, pålydende for.eks prisforlangende. Eller han kan sjanse på en budrunde, som kanskje ikke vil inntreffe og som kanskje ikke vil medføre et bud på prisforlangende. Den interesserte kjøperen kan da delta i budgivingen på vanlig måte, og få kjøpt (kanskje) huset til en lavere pris enn hva han i utgangspunktet var villig til å betale.

:) Gaidaros

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Har selv vært med på at boliger/leiligheter er solgt før fristen. Mildt sagt irriterende. En av tilfellene ble leilighet solgt for 50' over takst. Et kupp med andre ord.

 

Går ut fra at du mener under takst.

Irriterende, og irriterende fru Blom. Poenget er vil uansett at kjøper og selger er fornøyd. Kupp og kupp, fru Blom (igjen). Hvis leiligheten har stått i ett år for salg uten bud, så er nok både kjøper og selger (kanskje) fornøyde med prisen. Mange har gått i baret da bunnen falt ut av markedet og blitt hengende med to husvære. Fristende å selge da, selv til underpris. Og uansett så er de aller fleste i samme marked. Dvs. at de selger billig, men kjøper tilsvarende billig på samme tid, så en prisantydning fra før nedgangstidende er egentlig misvisende.

:)

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...