Gå til innhold

Erfaringstråd for Olympus Pen E-P1


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Er det noen ulemper med å bruke panasonic-opptikk på olympus sitt kamera, eller er det akkurat det samme hvem av de to man benytter?

 

AtW

Når det gjelder µ-4/3 opptikk så går det fint om hverandre - kaian bruker 20mm f/1.7 og 45-200mm på sin EP-1 med stort hell.

 

Det blir først et såpørsmål når du skal bruke Olympus 4/3 optikk (via adapter) på Panasonic kameraer. Da er det en del av objektivene du ikke får autofokus på.

Lenke til kommentar

Er det noen ulemper med å bruke panasonic-opptikk på olympus sitt kamera, eller er det akkurat det samme hvem av de to man benytter?

 

AtW

Når det gjelder µ-4/3 opptikk så går det fint om hverandre - kaian bruker 20mm f/1.7 og 45-200mm på sin EP-1 med stort hell.

 

Det blir først et såpørsmål når du skal bruke Olympus 4/3 optikk (via adapter) på Panasonic kameraer. Da er det en del av objektivene du ikke får autofokus på.

 

Ok? Nå er jeg litt forvirret? Altså, panasonic optikk går fint på olympus (me autofokus og alt), mens olympus optikk går ikke fint på panasonic? (selv om begge er mikro4/3). Har jeg forstått det rett?

 

AtW

Lenke til kommentar

Ok? Nå er jeg litt forvirret? Altså, panasonic optikk går fint på olympus (me autofokus og alt), mens olympus optikk går ikke fint på panasonic? (selv om begge er mikro4/3). Har jeg forstått det rett?

 

AtW

Når det gjelder mikro 4/3; så går det bra - begge veier.

 

Det er når du bruker standard 4/3 optikk med adapter at det blir vanskelig - Panasonic synes at autofokus ble for treg på en del av Olympus optikken; så de disablet den rett og slett. Det virker som om Panasonic er i ferd med å lempe på dette; med nyeste firmware for G1, så er det flere objektiver man får AF med enn tidligere ...

Lenke til kommentar

Vurderer å skaffe meg en sån Olympus Pen, men synes det virker litt dyrt, jeg er en typisk amatørfyr som er mest glad i ta bilder av venner o.l i "artige situasjoner"/som smiler og har det gøy. Jeg liker mulighetene til speilrefleks, men synes det er krøkkete, fordi man ikke orker å bære det emd seg rundt. Tar en god del festbilder o.l, så vil gjerne ha noe lyssterkt med litt vidvinkel. Problemet er egentlig på objektivfronten. Ideelt sett kunne jeg kanskje tenkt meg:

 

Olympus M.Zuiko 9-18mm f/4-5.6 (kun denne og panasonics som finnes a mFT-vidvinkelzoom såvidt meg bekjent, og panasonics er for dyr)

Panasonic Lumix G 20mm f/1.7 (eneste ordentlige lyssterke mft-objektivet?)

Olympus 14-150mm f/4-5.6 ED M.Zuiko Digital (grei allroundsak som dekker det meste?)

 

Problemet er at alle disse koster 500-600 dollar. Tilsammen snakker vi raskt 10 000 kr, og dette er uten selve huset. Det er en god del penger for en amatør som meg. Noen tips? Er det teit å gå så hardt ut? (grunnen til at jeg snakker om alle objektivene på en gang og dollar er at vi skal på jorda rundt reise i oktober, første stopp i hong kong, tenkte å kjøpe kamera der, og bruke på resten av reisen, objektiver er vel goså billigere der skulle man tro). I tillegg så må man aknskje raske rundt på masse uansett om man skal ha 3 objektiver, og kanskje viewfinder i tillegg, litt av poenget er jo borte om man må ha en svær kamerabag med seg overalt.

 

AtW

Endret av ATWindsor
Lenke til kommentar

Har du forresten EVF til E-P2'en din? Foretrekker du i så fall å bruke den istedet for skjermen?

 

Har evf ja, bruker den med mf objektiver. Er temmelig fornøyd med den, og jeg kunne aldri tenke meg å kun fokusere etter skjerm etter å ha brukt efv.

Makroringer til jupiteren er på vei. Ellers har jeg såvidt testet pancake linsa. Skal på vinjerock i morgen, så jeg kommer ikke til å file ned adapteret før jeg kommer hjem. Adapteret til robot må også files ned ca 0.5 mm.

 

Industaren ser ut til å øke fargemetningen (usikker på om det er rett begrep) slik at du får et spesielt fargestikk. Den er også ganske skarp, til og med på største blender. Robot linsen, som er 37 og ikke 7 som jeg skrev i forrige post, har en mer nøytral farge. Dette virker som et snadder objektiv og er helt fantastisk i mekanisk oppbygning. Den er mye enklere å fokusere enn de "nye" nikon slr objektivene jeg har liggende. Tysk optikk med multicoating.

Jupiter linsen ender nok opp som et dedikert makro objektiv, jeg har 5 filkamera fra før og jeg skal ta med meg 3 stk på vinjerock fra onsdag for første gang.

 

Et voightlander "baby" bessa 66, et agfa isoly og tilslutt lapierre dehel 6x9.

 

Ep2 en blir også med, men kun med kitlinse, siden jeg har somlet med å mekke på ltm og robot adapterne, og jeg ikke regner med å ha bruk for tele.

 

Off topic mf klappkamera:

 

 

 

post-11136-1279582498,271_thumb.jpg

bessa 66 / dehel / isoly

post-11136-1279582504,0222_thumb.jpg

 

 

 

 

Endret av eatshorts
Lenke til kommentar

Bra forbruk på vannslipepapir for tiden, eller? tongue.gif

 

Selv synes jeg at I-69 gir litt varmere farger, med litt kraftigere rødtoner - i hvertfall ift mine moderne µ4/3-objektiver. Som oftest er det flott, men av og til kan en litt blass himmel bli enda blassere - nesten litt "skittenaktig". Ellers er også min erfaring at I-69 er skarp, men ved vidåpen blender er det kun midtre delen - og så kyper den skarpheten ut mot hjørnene etterhvert som jeg blender nedsmile.gif

 

Det Robot-objektivet høres veldig interessant ut - håper du formidler litt erfaringer etterhvert. Mulig jeg må eBaye litt utover høsteninv_biggrin.gif

 

Et gammelt mellomformat klappkamera hadde jeg store planer om å anskaffe for vel et år siden - men siden jeg kjøpte E-P1, ser jeg at mine analoge egentlig blir brukt skammelig lite... (Det har forresten også sammenheng med at fremkalling/scanne-tilbudet i nærområdet plutselig ble mye dårligere etter at fotobutikken "oppgraderte" laben sin.) Mulig jeg kvitter meg med 4-5 av dem, og erstatter dem med et godt MF-kamera og en scanner. Bildene av dine klenodier er i hverfall ikke egnet til å få meg til å legge det prosjektet dødt ennå!

 

I dag husket jeg forresten på å sjekke utløpsdatoen på fotobok-sjekken fra JP som kom med min E-P1 - det viser seg at 1-års-jubileet som Pen-eier bare er noen dager unna! 24 juli i fjor ble den stemplet, så nå må jeg vel se om jeg ikke greier å spa fram noen OK bilder fra siste år og få dem over på papir wink.gif

Lenke til kommentar

Med såpass liten sensor som Olympusen har, hvordan er mulighetene for å få uskarp bakgrunn? Jeg vil tro selv 1.7 på 20mm vil ha ganske stor dybdeskarphet? (om man ikke er veldig nærme motivet) Er det noe objektiv som er egnet om man ønsker en slik effekt, elelr er denne plattformen lite egnet for sånn?

 

AtW

Lenke til kommentar

20mm f/1.7 blir omtrent som en 28mm f/2.5 på 1.5x crop, og 40mm f/3.2 på fullformat. Det betyr at for å få vasket bakgrunnen helt ut, så må fokus være relativt nær, og bakgrunnen et stykke bak. Men det er ikke sånn at du kan regne med at alt er i fokus på f/1.7, du må sette fokus noenlunde der du skal ha den, detaljene forsvinner raskt foran og bak, i relativt normale motivavstander.

 

 

Noen eksempler med 42mm f/1.2 på E-P1 (Fra forrige runde med Pen)

 

Edit: Jeg kikket raskt igjennom bildene med 20mm @ f/1.7, og jeg har aldri kastet bakgrunnen fullstendig ut av fokus uten å nærme meg nærgrensa for objektivet.

Endret av kaian
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Testet min Cooke Kinic 1 inch F/1.5 på PEN :whistle:

Pent! Swirl'en er en utfordring, den blir ofte for mye, men jeg likte det første der. Og det siste av humla har sine kvaliteter det og, om ikke som standard macro.

 

Swirlen fra Cooke er ganske ekstrem, men i visse situasjoner gir den en hærlig beskrivelse :)

 

Packerd Bell 25mm f/1.9 på PEN :)

 

post-71158-1280942382,9899_thumb.jpg

post-71158-1280942397,2737_thumb.jpg

post-71158-1280942422,5425_thumb.jpg

Endret av Dentro
Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Ny erfaring.

Klarte å miste ep1 med 20mm ret i bakken. Hadde hengt den over en stol og den smalt plutselig rett ned på noen grove steinheller. Objektivdekselet fallt av og huset fikk en liten skrape under. Men ingen feil oppdaget, ingen løse deler og funker som normalt.

 

Nå har den vært med meg i fuktig vær, på sykkelturer og i det hele tatt overalt.

Og jeg må bare si at EP1 er solide saker. Dem tåler mer enn jeg tror.

Lenke til kommentar

Jeg har nettopp bestilt 35mm f/1,7 fra SLR Magic. Jeg og selger har sendt e-post fram og tilbake idag. Jeg anbefalte han å høre med brukerene på dpreview om hva de ville ha av m4/3-optikk med MF. http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1041&thread=36104678&page=1

 

Mulighet for å få laget små MF-optikk til en billig penge. Ingen adapter etc.

 

Er det denne?

 

!B0kU!2wBGk~$(KGrHqQOKjYE)o0h6R8pBM,2m04Yow~~_3.JPG

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...