Gå til innhold

Kvalitet på bilder


Anbefalte innlegg

Hei, bruker vanligvis ikke å ta mange bilder, men tenkte jeg skulle dokumentere all morroa vi russen har. Tok med meg kameraet på russetreffet i går, men mange av bildene var veldig uklare. Trenger tips til hvordan man kan unngå det? Har et 8.1 Mega Pixels Casio kamera.

 

Takk.

Endret av Faktum1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Kan ikke si så mye uten å se et eksemplet på bildene, men tipper det var mørkt/skumring. Da kan det være et problem med å få riktig fokus, det er da viktig og la kameraet bruke blits. Hvis man tar bilder når det er mørkt (uten blits) vil kameaet kompansere digitalt (ISO), noe som gjør bildene kornete. Høyere ISO jo bere støy/korn på bildet, 100 ISO er standard.

 

Kameraet høres greit ut så skulle tro du fikk tatt brukbare bilder.

Endret av Skagen
OT.
Lenke til kommentar

Det er flere faktorer som øyeblikkelig vil påvirke bildekvaliteten i en setting som den du beskriver.

 

1. Autofokus. Dette er normalt et av de største problemene med kompaktkameraer i lite lys. Selv i godt lys er de fleste kompaktkameraer substandard et speilrefleks i autofokushastighet, og ofte også i nøyaktighet. Dette har med forskjellene i metodikk for autofokus å gjøre.

 

En løsning kan ofte være å ikke zoome inn, altså zoome ut. På denne settingen tar objektivet inn mer lys, noe som også gjør det lettere for kameraet å fokusere. Det har også andre fordeler, det kommer vi tilbake til.

 

Til syvende og sist får du ikke skarpe bilder om bildet er ute av fokus, derfor både bør og må det være fokus å prøve å sette korret fokus. Det kan være en ide å lese brukermanualen for å lære mer om kameraets autofokus.

 

2. Blits. Blits er noe du tvinges til å bruke med alle kompaktkameraer dersom du skal fange bevegelser i mindre fordelaktig lys. Egentlig er det ikke noe mer å si om dette.

 

3. Høy ISO. ISO er sensorens sensitivitet. Høy ISO gjør sensoren mer sensitiv for lys, og dermed fanger den opp mer informasjon i dårlig lys. Problemet med høy ISO er dessverre at en får en del ISO-støy, i praksis betyr dette en mer eller mindre merkbar forverring av kvaliteten i bildet du sitter igjen med.

 

4. Tele vs. vidvinkel. Tele er gresk for "langt unna" eller noe i den duren, den korrekte oversettelsen er ikke så relevant, poenget er at tele er det mange gjerne omtaler som "zoom". De fleste kompaktkameraer står på noe som heter "vidvinkel" når en slår dem på. Dette er settingen du bruker for å få med mye i bildet. Tele er det stikk motsatte, og innebærer altså at du må zoome inn for å komme nærmere det du skal ta bilde av.

 

Tele har i dårlig lys et par viktige ulemper. For det første krever tele en raskere lukkertid for å få et skarpt bilde på tele enn på vidvinkel. Det betyr at en må ha mer lys enn en må på vidvinkel for å få et skarpt resultat. Det andre er at så godt som alle kompaktkameraer slipper inn mindre lys i tele-settingen, altså når du zoomer inn. Dette betyr igjen at lukkertiden må bli lengre, noe som ikke alltid er så gunstig. :)

 

Det jeg ville passe på i fremtiden er å a) sørge for å sette fokus der det skal, før du tar bildet, b) lete etter godt lys, c) bruke vidvinkel og d) bruke blits der det viser seg nødvendig.

 

Du kan gjerne "chimpe" (se på skjermen) etter hvert som du fotograferer for å sikre deg at bildene er mer eller mindre skarpe.

 

Håper jeg har vært til hjelp. :)

Lenke til kommentar

Hvis det er mulig å skru av LCD-skjermen, og se inn i en søker istedenfor (det lille kikkehullet), vil du sansynligvis få kjappere og mer riktig fokus. På gresk kalles denne fokusmetoden fasedeteksjon, mens fokusmetoden i en LCD-skjerm (live-view) kalles for kontrastdeteksjon

Lenke til kommentar
2. Blits. Blits er noe du tvinges til å bruke med alle kompaktkameraer dersom du skal fange bevegelser i mindre fordelaktig lys. Egentlig er det ikke noe mer å si om dette.

En ting jeg kan legge til når det gjelder "russebilder" og blits:

På et kompaktkamera rekker blitsen sjelden lenger enn en meter eller to, så ikke forvent at hele russetreffet på den store parkeringsplassen blir festet til "filmen" selv om du bruker blits.

Det blir typisk et par kritthvite personer i forgrunnen mot en avgrunn av mørke bak ;)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...