Gå til innhold

hvilke komponenter trengs for å få cdrom luke til å åpne og lukke seg ved knapp?


Anbefalte innlegg

Holder på å strippe ned en gammel cd spiller med luke. Ønsker å beholde skuffemaskineriet til et annet prosjekt. Ønsker å få luka til å åpne seg ved ett trykk på knappen, og lukke seg ved neste trykk, akkurat som den fungerer til vanlig. Da jeg studerte nærmere på kretskortet, fant jeg ut at bryterkretsen til åpne/lukke mekanismen går gjennom bl.a en chip. Det blir da mere problematisk å ta ut de delene som trengs, og forsyne med riktig strøm, så hvordan kan jeg lage min egen krets som har samme funksjonalitet og ikke innebærer chips og vanskelige komponenter?

Endret av jorgen_re
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
  • 1 måned senere...
  • 3 uker senere...
den skal ikke gå inn og ut repeterende. Den skal ha samme funksjon som på en datamaskin. Altså ett trykk, så går den ut, og blir værende der. Ett nytt trykk og den går tilbake til startposisjon og blir værende der.

 

Hva slags motor er det? Hvor mange ledninger er det til den?

 

La meg prøve en liten forenkling / blokkdeling av det du skal gjøre.

 

1. Knappen trykkes inn og en holde-krets (RS) holder signalet

2. Signalet fra holde kresten gir besked om at motoren skal surre.

3. Retningen til motoren bestemmes av endestopperen. Er 'skuffen-ute-sensoren' aktivert skal motoren lukke skuffen og vice versa.

4. Motsatt endestopp resetter holdekretsen.

 

Hvis dette virker logisk trenger man 3 RS vipper og en motor driver (alt etter hvilken type motor).

 

Håper dette var til hjelp...

Lenke til kommentar

Jeg fjerna det forrige skjemaet jeg lagde grunnet feil.

 

Har nå rettet litt på det og det ligner nok på det forslaget rozon kommer med, men jeg har i steden benyttet meg av to RS-vipper og to OG-porter.

 

Om motoren kan kobles til på den måten ved hjelp av transistorene T1 og T2 er jeg ikke helt sikker på om fungerer, men tror det.

 

post-68016-1240584743_thumb.jpg

 

A og B er sensorene som registerer om skuffen er henholdsvis åpen eller lukket og OG-portene sørger for at motoren starter å gå riktig vei avhengig av hvor skuffen er. Når du trykker på bryteren vil bare den OG-porten som får 2 1'enere gi signal til RS-vippa som da legger om og gir motoren strøm.

 

Når skuffen er ute/inne, gis det et signal på Reset-inngangen og vippa kutter strømmen.

 

Du må bare spørre om det er noe du ikke forstår :)

Lenke til kommentar

hmm, resonnementet mitt går ut på at den ene enden er koblet til jord. Den andre enden kan tilføres positiv eller negativ spenning avhengig av hvilken transistor som leder.

 

Dvs. når T1 leder snurrer motoren ene veien fordi den får tilført positiv spenning som går gjennom motoren og til jord. Når T2 leder vil motoren gå andre veien fordi da vil strømmen skifte retning fordi den strømmer fra jord og til negativ spenningskilde. Stemmer det?

 

Kan hende transistorkoblingen må se litt annerledes ut.

 

T1 vil lede når RS 1 gir 1'er ut på Q.

 

Tenkte at RS 2 skal virke motsatt. Den gir normalt 1'er ut på Q-ikke, slik at transistoren T2 ikke leder. Når RS 2 slår om, legges Q-ikke til 0 og T2 vil lede og la strømmen gå gjennom fra motoren til minus.

 

Må gjerne si i fra om jeg tar helt feil her. :)

Endret av janingar
Lenke til kommentar

Er jo ikke verre enn å feste to ledninger på kretskortet som går en til en trykkbryter? Eneste problemet er å finne hvilke punkter på kretskortet du skal lodde deg på. Jeg fant ut dette ved å bruke en ledning også kortslutte rundt forbi (Ikke anbealt!) men det virket ihvertfall etterpå :p

 

EDIT: Hvis du ikke vil ha med kretskortet osv så går ikke dette da.

Endret av Torjus
Lenke til kommentar

Ja du skal kunne bruke det. Nå har jeg ikke fått testet ut koblina til transistoren T2, men mener at den skal fungere. Har ellers testa ut bryteren og RS-vippene, så vet at den delen fungerer som den skal :)

 

kan legge til at T1 er en NPN-transistor og T2 er en PNP-transistor.

De tre motstandene R har jeg satt til 100 k ohm, de må ikke ha nøaktig den verdien, men verdien må være høy. Dette for at kretsene skal kunne tolke digitalt henholdsvis 0 og 1.

 

Jan Ingar.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...