Gå til innhold

Spørsmål angående valg av harddisk


Anbefalte innlegg

Har nettopp lagt noen kroner i et nytt hovedkort av typen Asrock 4coredual SATA 2 ( http://www.asrock.com/mb/overview.asp?Model=4CoreDual-SATA2 ).

Ja, det er et finanskrisekort, men spørsmålet er hvilken harddisk jeg bør velge til dette.

 

Er det slik at SATA 2 er det samme som serial ata/300 som det går ann å velge når jeg søker på prisguiden her på hardware.no? Denne har en teoretisk overføringshastighet på 3mbit?

Ser også at det går ann å søke på 3mbit under søk. Da må det vel være en forskjell på 3mbit og serial ata/300?

 

Når det gjelder rpm så er den stort sett på 7200 med mindre du ønsker bruke formua på en 15000.

 

Før var jo det rpm man skulle se på, når man ser etter den raskeste harddisken, var det ikke?

Nå er det så mye båndbredde og styr at jeg blir helt svimmel.

 

Merkes det på ytelsen når man bytter fra f.eks en sata 133 harddisk til en sata 300 (eller en 3mbit)?

Endret av dozer22
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er beklagelig at du har blitt forvirret, og med markedsføringen sin legger desverre harddisk produsentene opp til det.

INGEN harddisker som bruker sata grensesnitt klarer å overføre over 150MB/s som er grensen for SATA/150, selv ikke Western Digitals 10.000RPM disker (de klarer 130MB/s maks. Nye 1TB harddisker ligger rundt 80-100MB/s maks og detter til 50-60MB/s ved slutten av lagringsmediet...), så mengden teoretisk båndbredde tilgjengelig har ikke noe å si for overføringshastighetene du får. Det er derimot noen oppgraderinger annet enn maks teoretisk hastighet som har skjedd fra SATA/150 (SATA1) til SATA/300 (SATA2), men dette er ikke noe man trenger å ta i betraktning som privatperson.

 

Hvis du leter etter hvilken harddisk som yter best må du søke etter såkalte "benchmarks" der folk faktisk har kjørt en test av harddiskene for å sjekke hvordan de yter. Det skal ikke være så vanskelig å finne med google. Men du har helt riktig, normalt betyr fler RPM mer overføringshastighet, men det er også andre ting som teller med dersom du skal ha programmer og operativsystem på disken, som hvor mange operasjoner den kan klare per sekund (IOPS), og det er der den største forskjellen er mellom billige og dyrere modeller.

 

Hvis du skal kjøpe en SSD har det derimot veldig mye å si om du velger SATA1 eller 2, siden disse allerede er oppe i 200MB/s+ i 2,5" og 3,5" format (og mer på fiber eller PCIe). Hvis du leter etter en ny systemdisk å ha windows og programmer på burde du ta en seriøs titt på SSD. De koster en del mer enn harddisker pr GB, men det gjør de fort opp for med ytelse som er på et annet nivå enn selv 15.000RPM SAS disker. De er veldig fine for en C: partisjon på 16-128GB avhengig av hva du trenger, og prisene har falt veldig i det siste, så du trenger ikke lenger ut med mer enn ca en tusenlapp (for 32GB) for en SSD som vil gi deg en "natt og dag" opplevelse i forhold til harddisker. Men harddisker er fortsatt overlegne på "bulk storage". En ny vanlig harddisk klarer maks rundt 100 operasjoner i sekundet, en SSD kan fort klare over 10.000, og dette merkes godt.

Hvis du er interresert i å lese mer kan du besøke SSD tråden, der er det mye fakta, og interresante diskusjoner.

(EDIT: trykkleif :p)

Endret av GullLars
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...