Gå til innhold

Matlagingstråden. Her får du tips og kan tipse andre


L4r5

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Noen tips til nettsider og bøker til en som vil begynne å lage litt mer mat på hobbybasis? Kommer til å følge med her i hvert fall!

 

Jeg liker aperitif.no, der finner du alt fra det enkle til det ganske så kompliserte. Jeg vil anbefale å kjøpe en basiskokebok med gode bilder av fremgangsmåter, selv bruker jeg "Familiekokeboka" av Tom Victor Gausdal og Ole Martin Alfsen, men det finnes mange andre også. Se for eksempel på Ingrid Espelid Hovigs bøker, start med denne.

 

Ellers er et grunnleggende tips å ikke være for ambisiøs i starten. Det ambisiøse er gøy, det, men legg litt arbeid i å få det grunnleggende på plass og ikke ta deg vann over hodet. Tenk på å holde det rent og ryddig rundt deg og sett ting på plass eller i oppvaskmaskinen når du er ferdig med dem. Hvis det blir en vane fra starten blir det så mye lettere etter hvert.

Hvis du skal imponere noen, noe det er naturlig å tro etter at jeg sjekket alderen din( :tease: ), så lag det en gang før det virkelig gjelder så du vet du kan det.

 

Lykke til :thumbup:

Endret av the_last_nick_left
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg fikk "1 porsjon" av Kristine Lillevik, Guri Neby og Morten Brun til jul, og den er ganske kjekk. Nå bor jeg alene på hybel, så lager sjeldent mat til flere enn meg selv, og her er det mange fine oppskrifter på enkle retter, men som er tilpasset for en person. Nokså kortfattet bok, men den går gjennom det viktigste på alle oppskriftene og er absolutt fin å ha i bokhyllen.

Lenke til kommentar

Det finnes bare én..

 

Det er kanskje ikke den jeg bruker mest, jeg har andre som er mer pedagogiske, men som bare dekker deler. Larousse er den beste på å dekke alt. Et must have for enhver seriøs matnerd.

 

Men det kommer an på ferdighetsnivået ditt. Jeg synes ikke Larousse passer som første kokebok, da anbefaler jeg heller andre, for eksempel Familiekokeboka eller Den rutete kokeboka, men hvis du ikke trenger de største steg-for-steg-bildene er Larousse suveren.

Endret av the_last_nick_left
Lenke til kommentar

For å lære meg nye oppskrifter og teknikker ser jeg veldig mye på britiske matprogrammer - de har kommet opp på et nivå med 'matkunnskap' (som har kommet gjennom TV og bøker) som ligger milesvis over det vi har i Norge, noe jeg ikke kan se blir endret med det første.

 

Det er kun mye jeg kan lære av gamle opptak av Brimi og Barmen.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
  • 4 måneder senere...

Lenkki makkara og Pastaa juustokastikkeessa. Kjøp deg en pakke Lenkki makkara og en pakke Pastaa juustokastikkeessa og rør alt sammen i en gryte. La det koke i cirka 15 minutter. Blir sinnsykt godt :) Middagen bør avsluttes med Mämmi til dessert. Mämmi ser ut som grøt men er helt kølsvart. Men vet ikke om det finnes å få kjøpt i Norge, dette er finsk mat.

 

Finnes ikke Lenkki makkara og Pastaa juustokastikkeessa i Norge, så kan du kjøpe en pakke med makaroner i ostesaus og en pakke helt vanlige tjukkpølser. Regner med at det blir omtrent samme tingen. Anbefales! :)

Endret av KattaErDau
Lenke til kommentar

Ang. bøker for nybegynnere; Viestad sin nyeste bok (Ekte mat) er ganske lettlest og fin. Jeg gikk gjennom halve boken i et jafs. Det er en veldig fin holdning gjennom hele boken, avslappet og folkelig. Oppskrifter sammen med tanker og historier.

Boka hans "Hvordan koke vann" er jo også en god bok når det kommer til det å forstå seg mer av matlagingsprosessen. Vet ikke om den er nevnt allerede.

 

Selv har jeg begynt å få en vanvittig interesse av hode til hale-prinsippet. Er så lei av å spise det samme kjøttet om og om igjen. Det er så mye annet.

Lenke til kommentar

Jeg har faktisk sett oksehale i butikken men jeg klarte aldri å koke det helt mørt. Mistenker at kjøttet var av svært lav kvalitet siden oppskrifter sier som oftest at det tar ca 2 timer for å bli mørt men da var det enda seigt som fy.

 

Kjøtt med mye bindevev krever mye koking for at kollagenet skal omdannes til gelatin, og kjøttet skal bli mørt. Nå er uansett oksehaler primært ment for å koke kraft, noe det er utmerket til.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...