Gå til innhold

Island inn i EU, Hva da med Norge EØS, EU?


Anbefalte innlegg

Nå ser det ut som Island melder ser hodestups inn i EU, med tanke på finanskrisen der. Hva skjer da med Norge da, spessielt med tanke på EØS-avtalen? Den blir (når den skal reforhandles, husker ikke når), da ennda dyrere og vanskligere å få igjennom (om mulig i det hele tatt). Tviler på at hvis Island går inn i EU, blir EU neppe mer trigger happy på å ha Norge med i EØS og utenfor EU. Stiller Norge seg sammen med Sveits, eller kommer vi til å tusle etter Island?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg tror kanskje medlemsskap sitter langt inne hos islendingene, men muligheten er der.

 

For vår del vil det vel ikke ha noe å si. Her har vi nok med oss selv. Vi stiller oss nok sammen med Sveits.

 

EØS-avtalen svekkes uten Island, det er det vel ingen tvil om. Det er ingen fordel for oss, og vil kanskje sette i sving debatten her hjemme igjen. Særlig når depresjonen svinger inn over oss også etter hvert.

Lenke til kommentar

Hvis Norge melder seg inn i EU, skrur jeg av lyset og tar med flagget. ;)

 

Jeg synes det er latterlig at man tror EU vil "beskytte oss" mot finanskriser, dette er slettes ikke tilfelle da EU-land er rammet på linje med alle andre. De eneste som vil tjene på at Norge melder seg inn i EU er deler av næringslivet, det er vel derfor både Høyre og NHO er for EU-innmelding. Jeg er ikke villig til å legge meg under den føderale og korrupte "staten" EU for at næringslivet skal tjene noen kroner ekstra, frihet kan ikke prisettes i kroner og øre. Forøvrig er jeg imot EØS også, men det er ingen grunn til at vi skal sette nok et bein i svineriet.

Lenke til kommentar
De eneste som vil tjene på at Norge melder seg inn i EU er deler av næringslivet, det er vel derfor både Høyre og NHO er for EU-innmelding.

Det blir noe upresist å si.

Ved å fjerne handelsblokkader vil vi som forbrukere tjene på det, da varer som blir produsert utenlands relativt rimeligere enn hva vi selv klarer, være i større grad tilgjenglelig på det norske markdet.

Konsekvensen er at noen som i dag sysselsettes i næringer som er i konkurranse utsatt sektor vil måtte finne seg nye jobber.

Lenke til kommentar
Er det bare Norge og Mongo Togo som er medlem av EØS nå da?

Norge, Island, Liechtenstein + alle EU-landene. Men ikke Sviets, de er dog medlem av EFTA sammen med de tre første.

 

For vår del vil det vel ikke ha noe å si. Her har vi nok med oss selv. Vi stiller oss nok sammen med Sveits.

Hva er det du prater om? Sveits er ikke med i EØS.

Stiller oss sammen med Sveits... ie. utenfor EØS.

 

Jeg synes det er latterlig at man tror EU vil "beskytte oss" mot finanskriser

Jeg tror nok ikke at Island ser etter beskyttelse, men løsning på den hengemyra de er i nå. De ser nok på EU som en husbond som kan trekke dem ut igjen. Spessielt er det det problemet at den islandske krona i praksis er verdt null på verdensmarkedet. Dermed er euroen ønskelig i håp om å finne stablitet nok der. Dette kan skje enkelt oog brulat. Den islandske krona settes effekivt til null, alle vedier som står i islandske kroner avskrives som tap det betyr også at likiditeten blir null. ISlendinger må da selge sine varer og tjenster ut på det åpne markedet for å kunne kjøpe det de trenger.

 

Island kan også innføre Euro uten å medle seg inn i EU, de har allerede prøvd å fryse den islandsekrone til euro, det forsøket gikk riktignokk i vasken.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...