Gå til innhold

tom waits for alice

Medlemmer
  • Innlegg

    30 363
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    61

Innlegg skrevet av tom waits for alice

  1. matteus skrev (2 minutter siden):

    Eller snakker vi forbi hverandre?

    Vi snakker om to forskjellige ting ja. Jeg skal legge til et par ting på skissen min:

    1145206745_Horisont3.thumb.png.c16ac4a9044524a44ab4143989969ab6.png

    Du snakker om den fine halvsirkelen min, selve horisonten, som er 6 km unna i all punkter, inklusive punkt A og B, og derfor like høyt i alle punkter. (Nå har jeg riktig nok brettet den opp, fordi tegningen er 2D. Den skulle gått "innover" i bildet.)

    Jeg snakker om det som er over den røde streken, merket med h. Altså høydeforskjellen ikke langs horisonten men langs linjen mellom to punkter. Da ser du at mens punktene A og B er 6 km unna, er punkt C bare 4,5 km unna. Og dermed høyere.

    Sett ett punkt i sydenden av Mjøsa og ett i nordenden. Hva er da h? 158 meter, faktisk, siden Mjøsa er 9 mil lang...

    Og derfor vil en båt som går i rett linje forbi deg ute i havet dukke opp i horisonten på den ene siden, komme høyere og høyere til den når punktet rett foran deg, og så forsvinne under horisonten igjen på den andre siden.

    Geir :)

  2. matteus skrev (4 timer siden):

    Jeg er litt usikker på den røde streken din. Jeg mener det er umulig å se kurvaturen "på tvers", men det kan være noe med avstandene til horisonten på dette bildet eller noe med objektivet. På det åpne havet vil det i hvert fall være umulig å se kurven på denne måten. Korriger meg hvis jeg tar feil.

    Først: Poenget mitt var ikke at vi skulle kunne se kurven. Bare at stadig vekk når flatjordere viser et bilde av noe de sier er helt flatt og man så legger en rett strek over så er det ikke det. Kurven behøver jo ikke være grunnen her, det kan være fordi denne innsjøen som nevnt jo faktisk buer seg. :)

    Men til spørsmålet om å se kurvaturen på tvers:

    Det er strengt tatt matematikk. Hvor mange kilometer bred er horisonten? Vel, vi vet at om vi står i vannkanten, så har vi nesten 5 km til horisonten. På dette bildet vet vi at han står noen høyere, fordi vi kan se horisonten over hodet på de som er ute på isen, og som selv også er nesten 2 meter høye.

    Så la oss si 3 meter, og at horisonten dermed 6 km unna. La oss anta at det er brukt en vidvinkellinse her, 28, da blir lengden på horisonten 7,7 km.

    Horisont2.thumb.png.0ea1d2e4da7e00d8fd27b428ac6d0ce2.png

    Hvor mye buer jorden på 7,7 km? Jo ca 4,65 meter. Det er det fallet fra en ende av buen til en annen flatjorderne bruker for å si at vi ikke burde kunne se noe hvis jorden er rund. Altså den som gjør at vi ikke kan se havflaten lenger enn 6 km når vi står 3 meter over havet, fordi da buer den 3 meter.

    Dessverre er det ikke fallet på buen vi er ute etter her, det er høyden på kulen på midten, merket "h". Og den er bare 1,16 meter. 

    Kan vi se 1,16 meters høydeforskjell over 7,7 km? Selvsagt ikke. Men den er der. (Og den er nær nok en pixel på min 5K iMac skjerm.)

    Kommer vi derimot langt nok unna, si opp i supersonisk flyhøyde med fri sikt, så kan vi faktisk se den med det blotte øye, enten den er "på tvers" eller ikke. Det er fordi høyden på "kulen" vokser mer enn lengden av horisonten, siden buen blir brattere. (Håper det gir mening.

    Geir :)

     

  3. Alexander4840 skrev (På 23.8.2020 den 19.46):

    Å Dømmes under rasismeparagrafen for å satirisk sitere krim-statistikk om muslimer/islam? hvilken rase er Muslim?

    "Rasismeparagrafen" heter jo bare det på folkemunne og i media. I virkeligheten nevner den ikke "rase" som kriterium i det hele tatt. Derimot nevner de 4 spesifikke kriterier for hva som dekkes:

    a)    hudfarge eller nasjonale eller etniske opprinnelse,
    b)    religion eller livssyn,
    c)    homofile orientering, eller
    d)    nedsatte funksjonsevne.

    Islam er definitiv en religion, og dermed dekket av paragrafen...

    Geir :)

    • Liker 7
  4. Kjapp oppdatering: Fikk maskinen på lørdag (tok litt tid før vedkommende som tok den med seg fra Oslo skulle til Bergen. jeg sa det ikke hastet.) Har installert den manuelt fra grunnen av, programmer og alt, så jeg ikke drar med meg noe rusk jeg ikke vil ha eller programmer jeg ikke bruker lenger. Kjempefornøyd så langt. Spesielt er overgangen til retinaskjerm fantastisk.

    Får antagelig minnebrikkene i posten idag. Edit: I morgen, sier posten nå.

    Geir :)

  5. Bare et tips til andre som måtte skulle det samme: Hvis du skal nullstille en maskin (for salg eller for clean install) og har en Bootcamp partisjon på maskinen til WIndows, kan denne ikke fjernes med Diskverktøy fra macOS-gjenoppretting. Du må starte maskinen som vanlig og bruke Bootcamp Assistant til å fjerne partisjonen, og så kan du omstarte i macOS-gjenoppretting og gjøre resten. 

    Jeg nullstilte min gamle iMac i går, og klarte å ødelegge en Mac-partisjon med Diskverktøy før jeg skjønte at jeg skulle tatt Bootcamp først. Men da kunne ikke maskinen startes på nytt, og jeg måtte gjenopprette og så gjøre alt en gang til... :(

    Geir :)

    • Liker 1
  6. Hva skiftet du først: disk eller ram? Eller begge samtidig? Hvis disken først: Prøvde du å starte fra den nye disken? Kan det være den som ikke er skikkelig koblet til? Fant minst en som sa at han hadde fått 3 beeps av det.

    Så kan du prøve disse to reset'ene:
    https://support.apple.com/no-no/HT201295
    https://support.apple.com/no-no/HT204063

    Merk, litt forskjell på gamle maskiner og nye med T2 der, så velg riktig fremgangsmåte.

    Ingen ekspert på dette, bare googlet... :)

    Geir :) 

  7. krikkert skrev (På 14.8.2020 den 18.19):

    Overdragelse av fast eiendom mellom ektefeller krever ektepakt for å være gyldige, jf. ekteskapsloven § 50.

    Takk for svar. Etter det jeg leser i loven antar jeg at vår skriftlige avtale med tre vitner duger som ektepakt. Eller er det noen andre formelle krav?

    krikkert skrev (På 14.8.2020 den 18.19):

    Overfor kreditor kreves i tillegg tinglysning, jf. ekteskapsloven § 55. 

     Nå er vi foreløpig ikke så opptatt av kreditorer i denne sammenhengen. Vi gjør dette dels fordi vi rent sentimentalt ønsker felleseie over disse eiendommene  og annen formue, og har brukt lang tid på å komme dit. Og dels fordi felleseie for alt gjør "regnestykket" enklere når egne og særkulls barn en gang skal arve oss, siden morsarv og farsarv blir 50/50 av alt vi eier.

    Så bør den nok tinglyses i alle fall, men først må den jo være gyldig, og det er den ikke hvis vi ikke kan se bort fra testamentert særeie:

    krikkert skrev (På 14.8.2020 den 18.19):

    Arv som er testamentert som særeie kan ikke gjøres om til felleseie av arvingen, jf. ekteskapsloven § 48.

    Det var det jeg trodde. Ser også at det ikke er enkelt å få endret en slik klausul i ettertid. Så da må vi skrive ny ektepakt i alle fall.

    Nå er ikke dette bolig, bare en hytte, så da er det ikke kritisk hva våre arvinger måtte ønske, annet enn for den nevnte fordelingen. Ser i §43 at uskiftet bo inkludert særeie kan avtales i ektepakten, så da kan vi vel i alle fall avtale det.

    Nå er det slik at all annen arv, fra begge sider, har for lengst gått inn i vår felles økonomi, og har så under den avtalte forutsetning at hytta også skal det. En løsning var kanskje å skrive en ny ektepakt der vi avtaler en skjevfordeling av felleseiet som tilsvarer verdien av særeiet? Eller kan jeg selge 50% av hytta til kona, og så gi henne salgssummen som gave gjennom ektepakten? :) 

    Edit:

    krikkert skrev (På 14.8.2020 den 18.19):

    Selges en særeiegjenstand blir pengene/salgssummen særeie - men det er naturligvis ikke til hinder for at pengene brukes opp. 

    Sier § 49 at vi kan avtale i ektepakten at for eksempel salgssummen ikke er særeie? Hva er "det som trer i stedet for eiendom" i denne sammenheng?

    Geir :)

     

  8. Merko skrev (12 timer siden):

    Jeg vil tro 30-40GB minne vil holde i massevis en god stund fremover, litt avhengig av hva du holder på med på maskinen såklart, 

    Tror nok jeg også. Er pensjonist nå, så det blir mest litt hobbyprogrammering. Ingen tunge oppgaver lenger. Vile bare ha noe som varer en stund, vi pensjonister kan ikke oppgradere annet hvert år. Den jeg har nå er en 2012, så pre Retina.

    Så skal den gamle maskinen over i hjemmestudioet for å kjøre Logic. Den har bare 16 GB nå, kanskje jeg skal spandere to 8GB-brikker til på den. Det koster ikke rare pengene. Litt mer bekymret fordi den har en Fusionr Drive, og plutselig får åndenød når noe havner på spinnedisken. Men på 2012 var SSD'en på 128 GB, så med mindre jeg laster ned mye rare plugins og samples så får vel alt plass der, om jeg bare bruker den til slikt. (På noen nyere 1TB Fusion Drives er SSD'en bare 32GB. Verd å ha i mente.)

    Den "nye" jeg kjøpte har heldigvis ren SSD. Og på 2020-modellen leveres det bare SSD. Verden går fremover.

    Geir :) 

  9. Merko skrev (På 4.8.2020 den 18.46):

    Aner ikke specs eller pris du gav for den du kjøpte, men Apple kommer med nye maskiner denne uken:

    Da er den kjøpt. Til en mer enn akseptabel pris, også målt mot de nye (med tilsvarende ytelse). Takk for tipset, de nye kom i rett tid og sparte meg noen kroner. :)

    Den er topp speccet, i9, Vega skjermkort og SSD. Den har bare 8 MB RAM, og greit er det, for det kjøper jeg jo mye billigere selv enn det koster hos Apple. Så jeg setter vel kanskje inn 2x16 i første omgang, så har jeg 40, og mulighet for 64 hvis det mot formodning skulle trenges til noe om noen år.

    Geir :) 

  10. Merko skrev (17 timer siden):

    Bra det ordnet seg :D Aner ikke specs eller pris du gav for den du kjøpte, men Apple kommer med nye maskiner denne uken:

    Nå har jeg faktisk ikke kjøpt den enda, vi diskuterer pris. At det kom nye modeller i går gjør selvsagt den diskusjonen litt vanskeligere. (Hvordan må jeg spec'e den nye for å få tilsvarende eller bedre ytelse som den brukte. Spesielt å vurdere skjermkortene opp mot hverandre.)

    Geir :) 

  11. Merko skrev (4 minutter siden):

    Nå er jeg ingen ekspert på RAM, men de nevnte merkene er såpass store og kjente at du ikke burde være bekymret for noen av dem. Jeg ville ha sett på pris, så lenge spesifikasjonene er helt like.

    Takk. Det varierer litt i pris mellom merkene, og mellom butikkene på samme merke. Så får lage meg en liten oversikt og ta det derfra. Hvis det blir aktuelt.

    Geir :)

  12. Taurean skrev (1 time siden):

    Å betale noen for å enten kjøre (bil eller annen transport) og hente den

    Vurderer dør til dør frakt, selv om det blir dyrere. Kanskje flyfrakt. Da blir det litt færre problempunkter enn når den skal leveres på post i butikk, stables i en hylle der, inn i postbilen, til terminalen, sorteres, lastes om, til en annen terminal, lastes om, til utleveringssted, stables i en hylle der og hentes ut igjen. 

    Geir :)

  13. Et spørsmål om særeie/felleseie/tinglysing. Fruen og jeg har felleseie, hus, bil og annet er felles. Så kommer to objekter vi har særeie på: Jeg har arvet en hytte og hun en leilighet. Leiligheten ble solgt. Vi skrev så en avtale oss i mellom om at all eiendom, formue og gjeld fra dato skulle være felleseie. Undertegnet av begge og av livsarvinger. (Et særkullsbarn gjør at arvebrøken blir ulik.)

    Denne avtalen er foreløpig ikke tinglyst, og jeg står dermed som eier på hytta hos Kartverket.

    Spørsmålet er: Jeg leste et sted at slike avtaler ikke trenger tinglyses, annet enn som trygghet overfor tredjepart. Stemmer det? Hos Kartverket finner jeg at ved slik overføring er en ektepakt tilstrekkelig, skjøte behøves ikke, og at det uansett er fritatt for dokumentavgiften.

    Det rinner meg også i hu at arv som er testamentert som særeie ikke uten videre kan bli felleseie. Det er vel hytta, skjønt jeg er usikker på om testamentet noen gang ble tinglyst. Skaper det noen komplikasjoner oppi alt dette?

    Nå antar jeg at hytta etterhvert enten blir solgt enten til andre eller en av barna. I så fall er den jo omsatt i penger og problemet borte.

    Takk for svar og kommentarer!

    Geir :)

×
×
  • Opprett ny...