Jump to content

n0mad

Medlemmer
 • Content Count

  179
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

55 :)

Profile Information

 • Kjønn
  Mann

Recent Profile Visitors

1646 profile views
 1. Jeg har eget selskap her, så jeg fakturer "lønnen" min til et selskap i USA (jobber kun for ett selskap). Tror det er problematisk mtp. skatt å få lønn fra Norge og bo utenlands, siden du må fylle selvangivelse i begge land og rote med skatteavtaler osv. -- og det er alltid en twist med hvor arbeidet er utført. Dersom du jobber offshore i Norge og pendler, er det ganske klart at arbeidet blir gjort i Norge -- men hjemmekontor for et norsk selskap er litt mer gråsone. Det er derfor det er lettere å ha et selskap her, og kun føre skatt i Spania.
 2. Jeg jobber som konsulent innen IT/koding, mest rettet mot markedsføringsplattformer -- men jeg er ikke utdannet innen dette. Mitt tips er å finne noe du kan bli veldig god innen, slik at du kan jobbe med kunder i hele verden, og da blir det ofte hjemmekontor med reising av og til. Så kan du bo hvor du vil. Jeg reiser 3-5 ganger x 5-7 dager i året med jobb (utenom corona), og ellers jobber jeg hjemmefra. Edit: Når det kommer til lønn, kan du tjene mer enn du tjener i Norge -- så det er ikke noe kompromiss med "middlemådig" norsk lønn og lave levekostnader. Norge har ikke spesielt høye lønninger. Du kan få i pose og sekk. God lønn og lave levekostnader går fint, så kan du gjøre stort sett hva du vil.
 3. Jeg bor mellom Barcelona og Costa Brava. Bodde mange år i Barcelona by, men så var det på tide med litt mer siviliserte tilstander og større hus.
 4. Tja. Ville nok kanskje valgt dataingeniør. Jeg tok petroleumsingeniør. Jobbet offshore. Startet eget selskap innen IT og jobber i dag som "software engineer" (utvikler). Vill nok vært en raskere og smidigere vei å velge dataingeniør vs. det rotet her, siden du har et papir på det.
 5. Det som ligner mest på yrkesskole er nok trade school. Vil tro certificate eller certificate of apprenticeship. For ting som elektriker, er det gjerne licensed electrician o.l. som er best. Du kan også sjekke: https://espresso.diku.no/projects/europass;jsessionid=1484bzxb0skmj9k1zdzlpcev?0 for mer utfyllende info for forskjellige fagbrev. Eksempel for IKT servicefag: https://espresso.diku.no/projects/europass/download/77/IKT-servicefaget-LK06.pdf
 6. Hvis du driver norsk AS fra Spania, blir selskapet også normalt skattepliktig til Spania, så lenge selskapet styres herfra. Det er mange her som har hatt selskap i en eller annen kokkonøttøy, eller i USA, men som driver det herfra, og må etterbetale skatt). Det kommer an på skatteavtaler mellom de to landene, men normalt gjelder førstenevnte. I Spania er det 25% skatt på selskap, 15% de første to årene. I tillegg betaler du ~€400 per mnd i trygdeavgift, selv om du ikke tar ut lønn. Inntektsskatt på personinntekt (IRPF) (Du betaler ekstra i Catlunya og et par andre steder): > €12,450: 19% €12,450–€20,200: 24% €20,200–€35,200: 30% €35,200–€60,000: 37% €60,000–€300,000: 45% €300,000< : 47% Skatt på utbytte: < 6.000€: 21% 6.000 - €24.000.€ 25% 24.000 < €27% Du slipper ikke unna skatt, hvis det er målet, er Spania nok det dummeste landet å dra til. De finner penger som blodhunder her. Om du ikke oppgir utenlandsk formue (dersom samlet verdi er over EUR 50 000), betaler du 5000 EUR i straffeskatt per ting du skulle oppgitt (minst 10 000 EUR). Bor du her fast, blir du automatisk skattepliktig. Spør Shakira: https://english.elpais.com/economy_and_business/2020-09-04/how-the-spanish-tax-agency-followed-the-trail-of-shakira.html Spania har generelt høyere/tilsvarende skatt som Norge, men mer styr og mange små rare skattesatser for diverse ting. Jeg er en liten fisk, men har selv fått bokettersyn her ... og ang. VAT er det noe av det de er strengest med. Alle selskap er VAT-registrert (IVA) i Spania, uansett omsetning. Kilde: Jeg er fra Barcelona Edit: Du må også føre skatt i begge land i 3 år etter at du flytter (ikke inkl inneværende år). Og du kommer deg ikke ut av norsk skatt, uten å vise at du har registrert deg i Spania.
 7. Det er ikke mange ingeniørjobber offshore med fast turnus, de fleste sitter på land. Da jeg jobbet offshore, jobbet jeg som ingeniør innen bore- og brønnvæsker med 2-4-turnus. Det er også firma som Schlumberger, som ansetter feltingeniører innen wireline, logging, mm. De krever egentlig bare en ingeniørgrad, selv om de nok foretrekker mekansik/petroleum/geologi. Med fast turnus er det stort sett bare mud (men blir mindre av dette også), boreleder, boreingeniør, som gjerne har ingeniørgrad. De fleste sitter på land og evt drar ut etter behov. Det er mange ingeniører som jobber sporadisk offshore (logging, geologi, sement, p&a, direction drilling, boreinengiører fra operatør ...), men ikke mange med fast 2-4 turnus.
 8. Stillingstittel: Utvikler, selvstendig næringsdrivende Alder: 30 Erfaring: 5 år fulltid, 3 år deltid (utenom fulltidsjobb) Sertifisering: Ingen offisielle, jobber med noen AWS- og Docker-sertifiseringer Arbeidsoppgaver: Se nedenfor Utdanning: Bachelor, petroleumsingeniør Årsinntekt: EUR 80,000-140,000 de siste 3 årene. Kontekst: Jeg jobber innen IT/markedsføring, jobber med: Koding av webportaler/nettsider i Vue/Nuxt/React + backend-utvikling i Django/PHP. Integrering av tracking/markedsføringsløsnigner Markedsføring for noen oppstartsprosjekter, hvor jeg drifter markedsføring på Facebook, Google og display ads. Jobber både med egne prosjekt, og for kunder Jeg tar all inntekt inn i eget firma, er enda i oppstartsfasen, og har ikke helt funnet retningen. Mange av oppgavene jeg jobber med for kunder er mellomtingen mellom koding og markedsføring ("growth engineering", tror jeg de hippe selskapene kaller det) - siden mange kodere ikke ser behovene til markedsføring, og mange innen markedsføring ikke kan jobbe med koding. Jeg tar ut rundt EUR 50,000 hvert år i lønn. Lave kostnader i firmaet, og investerer resten inn i egne prosjekter. Jeg bor også i et billig/fattig EU-land, så kostnadsnivået er ganske forskjellig fra Norge. Jeg kunne nok tjent mer i Norge, men ville tjent mindre her hvis jeg jobbet for andre + mindre frihet. Jeg liker også mulighetene jeg har, f.eks. å kunne jobbe med egne prosjekter når det er mindre kundearbeid, og kundearbeid når jeg ikke har mange "modne" prosjekter som gir inntekt.
 9. Dette er den offisielle siden for registrering av eiendom i Spania. https://sede.registradores.org/site/ Det enkleste er å kontakte en "gestor" (gestoria) i byen, så kan de sjekke på dine vegne. Det du nok er ute etter er Certificación Registro de la Propiedad. Om han har spansk skatte-ID er det nok lettere, dette er uansett nødvendig for å betale regninger f.eks. strøm, vann, mm. Det finnes også tjenester online som tar denne jobben, så lenge du har navn, men jeg spør vanligvis bare en gestor, så får jeg dem som pdf. f.eks: https://www.registro-online.es/blog/como-localizar-propiedades-de-una-persona/
 10. Du kommer inn med undre 32 konkurransepoeng også, selv om dette er den offisielle grensen. Mange begynner på årsstudium og hopper rett på andreåret av bachelor etterpå.
 11. Jeg har hatt hjemmekontor siden 2013. Elsker det. Er Drar aldri på kontoret til kunder med mindre jeg må (f.eks. i utlandet). Har hele øverste etasjen på huset som hjemmekontor, så jeg kan behandle det som en jobb. Godt oppsett med tre skjermer, god pult (høyderegulerbar), tastatur, ergonomisk stol, osv. Jeg liker godt å sitte i fred og ro uten å høre masse prating fra andre. Er konsulent/selvstendig næringsdrivende i Spania, så en annen fordel er at siden alle mine kunder er i utlandet, tjener jeg noe bedre enn en lokal jobb innen IT her. Har tidligere leid kontor, men nå når jeg har større hus var det like greit å flytte det hjem og spare de pengene hver mnd.
 12. BI slipper vel inn alle som har puls og penger? Vet om flere med snitt rundt 3 som har studert ved BI - men det er noen år siden.
 13. Ser temmelig normalt ut, det er nok mellom plater. Jeg bor i murhus, og slike er ganske vanlig dersom det mangler teip/dårlig teiping mellom gipsplater, eller som horisontale "hairline cracks" på vegger over tid. Sparkel er veldig "sprøtt", mens mange andre ting inkl. tre kan bevege seg over tid. Det raser nok ikke sammen, men det er uansett ikke noe som går på ditt depositum.
 14. Kona mi er amerikaner, hun må fylle inn selvangivelse i USA, men betaler ikke skatt der. Vi betaler begge skatt i Spania hvor vi bor. Hun har amerikansk pass. Usikker på hvilke regler som gjelder, men kan spørre henne i kveld.
×
×
 • Create New...