Jump to content

n0mad

Medlemmer
 • Content Count

  163
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

53 :)

Profile Information

 • Kjønn
  Mann

Recent Profile Visitors

1279 profile views
 1. Da jeg jobbet i Norge og bodde i Spania (offshore), skattet jeg til Norge for inntekt offshore for norsk selskap, og til Spania for "alt annet" (firma i Spania, andre inntekter mm.). Norsk inntekt og betalt skatt ble ført opp på min spanske selvangivelse. Selv om kontinentalsokkelen ikke er Norge, så er dette dekket spesifikt i skatteavtale med Spania. Det er ikke direkte overførbart til deg, men nevner det bare for kontekst. Slik jeg ser det, i din situasjon, skal du skatte til England, siden det er der arbeidet utføres. Det er nok mye gråsone her, dersom du er på ferie og sjekker jobbmailen, blir du ikke skattepliktig - men siden er varig opphold, vil jeg tro at det er til England du skal skatte. Med slike ting er det uansett greit å høre med profesjonelle. F.eks. er det mulig at det er bedre for deg å åpne et Engelsk ltd-selsskap, og fakturere selskapet som konsulent. Når du oppholder deg permanent i utlandet mister du også en del ting ifbm. trygderettigheter, men her jeg ikke peiling ... Jeg har bodd utenlands i mange år.
 2. n0mad

  Binde rente nå?

  Jeg har 1.4% fastrente over 30 år - men ikke i Norge. Synes fastrente er greit. Man betaler mer, men har én ting mindre å bekymre seg over.
 3. Ja, dette gjelder uansett hvor man drar egentlig. Jeg har bodd fast i Spania i nesten 10 år, og kommer ikke til å dra til Norge med det første. Dette gjaldt selv om jeg hadde planlagt en norgestur, og Norge på den tiden var grønt. Tidligere år har jeg dratt en uke eller to i året. Både fordi flyturer og flyplassopphold skaper unødvendig smitte og jeg vil ikke utsette venner og familie i Norge med smitte. Spesielt besteforeldre som er mer i risikosonen. Skulle i et bryllup i Norge i august, men drar ikke nettopp på grunn av besteforeldrene mine, så får jeg heller se dem til jul dersom situasjonen er bedre. Jeg hadde planer om å dra til Malta til høsten (oktober), men tror jeg sløyfer det nå.
 4. Fullt lovlig å selge til hvem man vil. Vi bød lavere enn vinnerbud, men fikk det siden vi ikke trengte å gå til banken først, noe høystbydende måtte.
 5. Spørs vel litt hvor mye det er? Om det er et par tusenlapper, eller om det er en søppelsekk med sedler? Om det er snakk om småpenger, bør det vel gå greit å "veksle" for dem ved å ta i mot kontantbeløp og overføre.
 6. Ja, det spørs litt hva man jobber med når det kommer til jobb på land. Siden jeg allerede kunne mye programmering, og har ingeniørutdannelse, og hadde dette som en slags sidejobb da jeg var hjemme, var det relativt greit å switche over. Det var flaks, siden man ikke får dagpenger når man bor utenlands og jobber på norsk sokkel. Så det gikk fra "100 til 0" ganske kjapt. Jeg hadde rundt 800 i lønn offshore med alt (sokkel/natt etc) , og det er mange jobber på land som har mer. Selv når man sammenligner all-inclusive offshore mot grunnlønn. Men sammenligner man likt mot likt, f.eks. elektriker offshore VS onshore, vil offshore alltid komme bedre ut på grunn av tillegg. Men finner man skiftarbeid og annet 'ukurant' arbeid onshore innen samme bransje, bør mulighetene være gode, selv om det aldri er for sent å bytte fagfelt. Det er også verdt å nevne at jeg er selvstendig næringsdrivende nå, så jeg sammenligner bare lønn jeg tar ut, ikke omsetning eller utbytte (som blir feil). Men tror nok at jeg kunne tjent nokså det samme som utvikler i et selskap, siden jeg er 'senior' innen etterspurte fagfelt. Edit: det er også viktig, ang plugging. Mye vil nok bli gjort mer automatisk, siden det er null inntekt her. Så enten vil nye løsninger for tilnærmet null bemanning komme, eller så blir det nok gjort kompromiss med bruk av utenlandsk arbeidskraft uten norsk sokkelkontrakt. Siden det er mange hensyn her, vil det nok bli gjort kompromiss for å faktisk få selskap til å ta tak i denne jobben.
 7. Jeg er utdannet petroleumsingeniør og jobbet et par år offshore innen bore- og brønnvæsker. Hovedsakelig i Norge med 2/4-turnus på flyterigger. Det var fint det, men i 2014 da det ble nedskjæringer (og slutt på gratis kaffe på heliporten?), fant jeg meg noe annet å gjøre. Nå jobber jeg som utvikler (programmering), og synes også det er fint. Mange andre med samme skjebne fant seg også nye ting å gjøre, alt fra brannmann til lærer. Andre jobber i bank, eller brukte det gode gamle partytrikset og tok en indøk-master over ett år eller to, for å vri petroleumsgraden mer over mot finans. I løpet av de siste årene kunne jeg nok kommet meg tilbake offshore, men usikkerheten i tillegg til at jeg har en ny "karriere" nå, har gjort at jeg så langt ikke har blitt fristet. Lønn er nokså det samme, tror faktisk jeg tjener mer i snitt nå, så det måtte i så fall vært for turnusen. Offshore er også hardt arbeid over tid, selv om man har en mer kontor-aktig jobb som ingeniør så er det lange dager og mye ansvar. Veksling mellom natt- og dagskift, gjerne flere ganger i løpet av en tur blir nok også vanskelig over tid - selv om jeg er ung enda. Jeg bor også langt fra "oljå", så jeg må fly en god del timer, 3-4 fly gjerne ut til heliport i f.eks. Florø, i begge retninger. Jeg bor ikke i Norge, men det må vel bli nokså likt som en som i bor i Tromsø eller en annen by et stykke fra heliport. Det som også plaget meg litt er at det er lite nyvinninger, f.eks. har en shaker sett nokså lik ut lenger enn det jeg har vært i live. En drillbit, boredekk/pumperom, og casing er også nokså det samme, selv om det selvfølgelig skjer nye ting med teknologien. Når man bruker mye tid på en jobb, og det er en stor del av livet og identiteten din, er dette også viktig å tenke på. For meg i hvert fall. Så når man har en jobb hvor det skjer mye nytt, lønnen er god, og livet er ganske greit uten oljejobb, så tror jeg nok mitt kapittel som oljearbeider er ferdigskrevet (og jeg tror nok ikke jeg kan jobbe 40 år til som programmerer til jeg er pensjonist heller). Oljearbeid vil finnes i mange år, lenge etter vi er pensjonister ... det er nok flere titalls år med plug and abandon-arbeid etter at kranene stenges, selv om mye av livet offshore nok blir byttet med jobb fra land ... og det å være offshorearbeider gjerne blir mindre attraktivt.
 8. Du kan bruke React med hvilken som helst backend. Vi bruker Django/Python + React Native for mange mobilapper. Dersom du vil lære React, anbefaler jeg å først lære Javascript (moderne Javascript, arrow functions, klasser mm) ordentlig først. Å bruke en Node/Express server som backend er ganske vanlig, siden mange utviklere jobber fullstack med JS, så samme språk og utviklere kan brukes både på frontend og backend. Jeg skriver mest i Python, så vi bruker Django som Rest API.
 9. Jeg fyrer ofte opp "Kaptein Sortebill" og tar meg en sjørøverpils på terassen når kona ikke er hjemme. Kanskje barnslig men .... "Å hei fadderi og fadderullandei!". Den er jo litt catchy
 10. Tror nok 400-500 000. De som tjener virkelig gode penger innen dette er folk som enten tar egne kunder eller driver for seg selv.
 11. Du kan stort sett ta fag naar du vil, saa lenge du oppfyller krav til forkunnskap, f.eks. calc 1 foer calc 2. Men mange steder er eksamen enten til hoesten eller vaaren, saa da maa du vente ett aar. Jeg tok mye rart da jeg studerte, og noen semester tok jeg 50 studiepoeng. Studerte ingenioer, men tok geofag og noe ekstra matte utenom.
 12. Jeg tjente rundt dette for 10-12 år siden da jeg jobbet deltid i en el-butikk (typ. Elkjøp/Expert). Så det er ikke spesielt bra vil jeg si.
 13. Ja betaler denne prisen, det er uten mva siden jeg kjøper via firma. Bor ikke i Norge, så det kan være forskjeller. Bruker det mye, sa en tier eller to om dagen er ikke så galt.
 14. Jeg betaler 50 eur mnd for Adobe CC, med "alt". Det har aldri endret seg. "Problemet" med Adobe er at det er de facto for design. Hadde det ikke vært for Adobe, ville jeg nok brukt Linux i stedet for OSX neste gang jeg kjøper PC.
 15. De fleste utviklere er "selvlærte" . Når man kommer ut av universitetet etter en master eller bachelor, det er da læringen begynner. Problemet blir å få en fot i døren hos en bedrift uten formell kompetanse.
×
×
 • Create New...