Gå til innhold

maxijoker

Medlemmer
  • Innlegg

    631
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av maxijoker

  1. Jeg vil takke for en "flow" av informasjon. Svært mye nyttig info å lese, som er berikende i emnet.

    Litium valget jeg tenker på er grunnet lav vekt, mindre areal, langt lengre brukstid enn AGM for eks. Tenker nok at prisen for et Litium batteri kontra et AGM batteri blir den samme. AGM batteri skiftes tidligere ut enn litium, men sistnevnte er betydelig dyrere. Ang. vekt, i min Caravelle må jeg absolutt tenke på vekt, når jeg "drasser" med meg en el heis ca 220kg en el rullestol ca 240kg (derav 2X 82Ah AGM innebygget).

     

    Ang. forskjellene for Litium og AGM: Typisk ladespenning: 14.4 - 14.8 V, Konstant spenningslading (CC) brukes ofte, etterfulgt av pulslading (float) for å vedlikeholde batteriet, overlading kan forårsake gassing og vanntap, noe som forkorter batteriets levetid. For Litium batterier: Typisk ladespenning: 4.2 V per celle (f.eks. 12.6 V for et 3-cellers batteri), Konstant strøm lading (CC) brukes ofte, etterfulgt av konstantspenningslading (CV) for å fullføre ladingen. Overlading kan forårsake brann eller eksplosjon.

    Ladestrøm-AGM kan lades med høyere ladestrøm enn Litium som kan være 10-20% av batteriets kapasitet, 10A for et 100Ah AGM batteri, men HØY ladestrøm kan/vil forringe et batter sin levetid. Ved høye ladestrømmer for litiums batterier kan forårsake brann/eksplosjon. Det blir liksom "alt med seg". Fordi egenskapene til AGM og litiums er forskjellige må det brukes riktige type ladere. AGM som består av syre i gitter matte vil trenge lademoduser som konstant spenning, bulk-ladning, absorpsjonsladning og vedlikeholds ladning. Mens for litiums ser vi at cellene vil kreve en mer avanser ladeteknikk bestående av CC-CV (Constant Current - Constant Voltage) som vil sikre best mulig lading og batterilevetid.

     

    Ødelagte dynamoer for de som brukere litium batterier mener jeg bygger bare på bruk av feil/dårlige ladekontroll enheter. En vanlig dynamo i en fossildrevet bil kan levere et sted mellom 80-200A. Dette er rikelig med strøm mot vanlig forbruk i en bil, mens ved bruk av strømforbrukere med stort behov for å sluke strøm, er det viktig at reguleringsteknikken virkelig virker. 

     

    Jeg hadde nok ikke tenkt meg å bære med meg power moduler som noen av dere skriver om, men å ha noe stasjonert i bilen min. Jeg er nok på budsjett bunnlinjen i bruk og valg av utstyr, men jeg betaler når jeg må ha sikkerheten i orden. Likevel har jeg kjøpt inn en 2kW (max 3.8kW kortvarig) 12VDC pure sinus inverter til 230V AC. Siden mitt max forbruket på 1kW vil være innenfor 50% av det inverteren kan gi nominelt, ville denne 2kW være innafor(?) Jeg har tenkt at en 20mm2 kabel på 50cm mellom inverteren og batteriet ville kunne gå, med sikringer.  For kontroll av solcellestrøm ser jeg at det opereres med 2 begreper, PWM (Pulse Width Modulation) og MPPT (Maximum Power Point Tracking). Hvilke erfaringer har dere med bruken av disse to regulatorer, og hva er smart å tenke på i valg av slik type utstyr?

  2. Hei dere.

    Hvordan skaffe seg 230V AC i bil, feriebil?

    Jo, man koper en inverter til en bil batteri og vipps har man 230V AC. Så langt, greit, men lading når man ikke har tilgang til 230V AC for lading av batteriet? Jeg har skjønt at det er Latiums batterier som gjelder. Og skal en ha litt glede med forbruk over tid/timer så er det 130A til 200A's batterier en må satse på om en skal koke en del kaffekopper fra kaffemaskinen, etc.

     

    Så er jeg på jakt etter de erfaringer som dere andre kunne ha delt med meg, når det gjelder utstyr for lading av litiums batteriet fra bilens dynamo, solcelle(er) på taket osv. Selv bruker jeg Victron Energy sine produkter til ordinær lading av bilbatteriene her hjemme. Jeg ser at denne produsenten levere utstyr for solcelle lading. En Caravelle har et relativt stort takareal, men hva sier erfaringer med lading av batteriet fra solceller plassert der? Er arealet likevel for lite, at en slik løsning koser mer "enn det smaker" kanskje? Så er det lading fra bilens dynamo, som også skal lade forbruksbatteriet under panseret. Som jeg har forstått det så må en også her benytte seg av dedikert lade/kontrollenhet for lading av et litiums batteri fra en bildynamo. 

     

    Her er det mange ubesvarte spørsmål, men håper på andres erfaringer/løsninger-meninger om temaet.

     

     

     

  3. Som kjent, fra 1.1.24 innføres MVA fra 1 krone. Dette ble også av regjeringen innført fra 1.1.2020, men det som ikke kom klart frem da, i 2020, var at ordningen hadde en "prøveperiode".  I denne prøveperioden som ble hele 4 år, så var det opp til eiere av nettstedet sin oppgave å innberette de MVA delen som vi forbrukere fra 1.1.2020 ble pålagt å innbetale. I denne prøveperioden ble pakker med ordet "VOEC" betegnet som MVA ferdig fortollet. MEN, ble slike pakker det?

     

    I dag ser man resultatet, der det fra 1.1.24 MÅ foretas en elektronisk overføring av detaljene om handelen, beregningsgrunnlag for MVA, innbetalt MVA del osv. Dersom selgeren ikke gjennomfører denne transport av salgsdata til ekspedisjons firmaet, da blir du oppkrev for dobbelt mva + gebyret.

     

    Man leser om flere frustrerte kunde som må betale 2X mva + gebyret for deklarering. I de 4 årene som nå er gått fra VOEC ble innført, ble det med stor sannsynlighet ikke innberettete MVA til den Norske stat, fordi det holdt med VOEC avmerking på eksport etiketten.  Når dette ikke er holdbart lengre, med VOCE merket på adresseslippen, da er det nærliggende å anta at de hundrede tusener med netthandel som inn berettiget 25% MVA, de havnet rett i lommen til netteier selskapene, eBay, AE osv.

     

    Det er lovbestemt at det er MVA fra krone 1, denne bestemmelsen må ha en lovhjemmel, det vis si; Det er en henvisning til den spesifikke loven, paragrafen eller bestemmelsen som gir myndighet til å utføre handlingen eller ta avgjørelsen. Men hvordan er denne lovbestemmelsen riktig, i forhold  til at staten krever for MVA en gang til, der du kan bevise at MVA er innberettiget? Som MVA innbetaler har du gjort alt etter boka, mens toll og avgiftsdirektoratet vil dobbelt straffe deg. Denne dobbelt moralske handlingen, er denne satt i verk, slik at netthandel fra utlandet skal virke mindre fristende, mon tro? 

     

    Uten tvil, dersom den Norske stat virkelig ville  HA denne 25% andel av en handel inn i statskassen, dette kunne vært ordnet elektronisk på en helt annen og mer elegant måte. Så, hva er hensikten her? og er det egentlig, tillatt at staten enkelt kan kreve inn MVA 2 ganger, når denne allerede er innbetalt? 

     

    Hva mener dere der ute?

     

      

    • Liker 2
  4. ca119

    Ikke en dårlig informasjon du deler her.

    Akkurat nå er jeg på VIBB og "kaster" bort 39.- kr mnd i +VIBB abn. VIBB har dog 0 øre i påslag og en brukbar app.  For øvrig det samme som jeg betalte per mnd., for å ha -5.9 øre per kW i påslag, frem til des. 2023. 

     

    Jeg har tidligere programmert en del i Arduino og kanskje det er en mulighet? Ang. programmering så gjør jo AI med sin kunstige intelligens hele programmerings jobben, med de rette input, if, or osv. begrepene til rette valgt modul som skal programmeres. 

     

    Jeg tror jeg er kommet til et punkt, med DIY prosjekt er/blir pågående nå.

  5. kremt skrev (På 15.1.2024 den 20.34):

     Bruker bare ca 1-2 cm i skumflasken og resten vann. 

    Det kommer litt an på volumet i din spray flaske, der 1-2 cm muligens kan variere i mengden avhengig av diameteren i bunnen av sprøyte kannen? Ser ut til at produsenten informerer at denne skummings produkt ikke er laget for å lage et tykt hvitt skumm lag, men skal være effektivt der tiden denne er på billakken teller mest. 

    Takker så meget for infoen, det blir mye utprøvinger her, til våren ser jeg 😊

     

  6. oddeh skrev (2 timer siden):

    Akkurat disse to merket jeg meg for innkjøp ved neste besøk hos dem. Spennende, legger jeg til denne:

    https://www.biltema.no/bilpleie/bilvask/bilshampo/skumvask-2-liter-2000043098

    Så kan det for meg se ut til å være komplett, eller? :D

  7. Usikker på om dette er rette emneområde for mitt sp. (Moderator flytter)

     

    Det fines "1000 vis" av slike produkter på markedet, noen av dem har jeg benyttet meg av. Dessverre er følelsen min av nytten i en noe mindre grad av "happy". Så hva har dere medlemmer av erfaringer av slike rense produkter til bilbruk, og som kan kjøpes her i Norge?

    Jeg regner med at prisen er avhengig av hva du får av effekt? Kan det stemme? Kanskje akkurat du har en erfaring med hvitt skumming som gir svært godt resultat, men some er rimelig(ere) en andre slike produkter?

     

    Jeg vil takke deg for dine råd.....

  8. Gjelder en Brother HL5440 printer.

    Jeg resatte TONER LED, og fikk en 5-600 flere utskrifter. Når jeg hadde passer denne mengde, så synes jeg å kunne antyde at jeg la merke til noen få prikker på hver side av arket, etter utskrift. Toneren ble skiftet ut, etter alle kunstens regler og monterings prosedyrer. 

    Prikker og møkka på arket økte faktisk med den nye originale Brother toneren.

    Noen her inne med erfaringer om hva jeg først bær rengjøre. Fordi jeg tror at for eks. trommel eller "drummel" (?) kan ha fått statisk elektrisitet på belegg?, kanskje? Møkka i arkene sees i vedlegget.

     

    Hadde satt stor pris på noen meninger  hos dere...

    20.12.23 PRØVE PRINT HL 5450 MED FLEKKER PÅ ARKET.pdf

  9. Ja, jeg er ft bare på prøvestadiet med dette Hero7.

    Så jeg formaterte kortet i kameraet, men det fortsetter med ca 10 sekunder i lagrinsprosessen. Jeg var tidligere i dag i kontakt med GOPRO support, USA. Overraskelsen min var stor, der fyren i desken der hevdet over enhver tvil, kortet mitt stod IKKE på listen over anbefalte SD kort. Vedkommende fant ingen SandDisk Sd kort, mens jeg ser her flere, rett nok i EXTREME klassen. Jeg fortalte til support at kortet er HIgh speed med ca 140Mb sek., og et Class 10 kort. Vedkommende stod på sitt og mente på at dette SDx kortet var mer av den typen man skulle kjøpe til mobiltelefoner...sukk. Jeg skal høre med Komplett.no som er selgeren av dette ca 3 år gml. kameraet. Jeg har flere 64GB,128GB og 256GB kort som jeg kan prøve ut for å se om denne 10 sek. i lagring endrer seg(?) Jeg oppdaterer.

  10. Moderator evt. flytter innlegget til rette emneområde.

    Jeg fikk takt på ett ca 3 år gml. action kamera. GoPro H black 7.

    Alt ser ut til å virke, bortsett fra noe som er irriterende. Ved lagring av bilder/video tar det nøyaktig 10 sekunder med å få lagret materialet på SDkortet. Dette gjelder for hver bilde eller lange video opptak. Er dette normalt? Jeg kan ikke huske at mitt tidligere GoPRo h5 brukte mer enn 1 sek. for bilde eller video lagring.

    Sd kortet er 256GB og heter San Disk Ultra Microsdxc Class 10 Uhs-i U1 A1140Mb/s 256Gb 256GB microSDXC UHS-1 Memory Card

    hastigheten er avertert ti å være 140Mb sek.  Produsenten av kameraet opplyser at minstekravet til SD kortet er Class 10. 

    Kan dette fenomenet skyldes et for tregt SD kort?

  11. Takk for responsen. DEN  egenskapet hadde ikke jeg tenkt nærmere på.

    Der har dere begge 2 rett, den skal iflg. produktopplysninger regulere seg selv. Jeg skal være OBS med å ta med meg utetemperaturen i de videre beregningene. Den aktuelle utetemperatur har holdt seg rundt -1 til -3 ºC.  Jeg har også 1 stk. 25 m frostsikring fra pumpeboden og inn i boligen. Forbruket i denne er også lavt ved samme utetemperatur, ca 145 watt.

    Frostsikringene er med stikkontakter. GLEDEN her er jo stor, da det ikke skulle være nødvendig med utskifting av frostsikringene, likevel. 😊

    • Liker 1
  12. Til boligen har vi et nødvanningsanlegg. Dette står aktivt 24/365, dvs vi bruker dette til sisterne WC vann. Om sommeren er dette til hagevanning. Dersom brønn eller pumpeanlegget for dette vannet er ute av drift, så kan vi kople inn dette reserve/nødvannet. JODA, dersom vi bruker dette vannet fra et nærliggende vann til drikkevann, så går dette vannet igjennom 3 filtere, + UV belysning. Brønnvannet har alltid UV belysning, etter pumpe og en 80 l tank. 

    Dette nødvannet trekkes inn igjennom en 1" sort slange, der strekket er ca 100 meter og høydeforskjell mellom vannoverflaten og det utvendige pumpehuset/pumpemotoren er ca 1 - 1.5m. Inntaksrøret i pumpehuset er ca 1 m i det fri, der denne 1m lengden er beskyttet med sort rørislolering + en 10cm Glava matte, som igjen er plast beskyttet.  I dette inntaksrøret sitter det en Y-kopling på innsiden i pumpeboden. I denne Y- Koplingen er det av rørleggeren plassert en 2 meters lang frostsikring. Denne er målt til et forbruk da denne var ny til ca 20 watt. I dag er denne effekt redusert til 12.5 watt. Dette er etter ca 8 års bruk, vinterstid. Må denne da skiftes ut med en ny?

    Spørsmålet er, kan denne frostsikrings kabel skiftes ut av "vanlige folk", altså må dette gjøres av en rørleggere?

  13. Mannen med ljåen skrev (2 timer siden):

    Du har vel forbrukerrettigheter når et dekk går i stykker?

    Unngå å oppbevare det i sollys, det lærte ruzzerne på den harde måten de de invaderte Ukraina, og dekkene på lastebilene sprakk under belastning.

    Du er ABSOLUTT inne på det essensielle SPORET. Gummi liker ikke varme. Tralla med de 4 hjulene står i fyr rommet/Hallen i under etg.. Her kan det bli 40 grader i tak, sikkert 30 grader i rommet. Dette liker ikke gummi. Sollys er nok synonymt med ordet VARME. Det er 12 mnd GARANTI på hjulet, mens forhandleren har slik jeg ofte opplevr det, "har ikke hørt om hverken 2 el. alt. 5 års rekl. tid, dessverre.

  14. Var vel enste emneknagg som jeg synes passet til mitt sp., Hobby mekanikk...

     

    Jeg har ei ved trillbåre i grønn farge som JULA selger. Problemet er med hjulene. Disse er  med luftslanger, og dessverre morkner gummien opp ila 1 år. Det blir nokså slitsomt å bytte dekk hver høst, i tillegg til at kostnaden er omkring 1k hver høst. Tralla sine originale hjul med luftslanger ser slike ut:

    image.thumb.png.61b68d5a194e8e841741318ec5d9ddf4.png

    https://www.jula.no/catalog/bil-og-garasje/transport/slepeinnretning/transporthjul/luftgummihjul-321057/

    Noen data fra original dekket: kulelager (3.50-4), Gaffelbredde: 55 mm, 

     
    Bredde 80 mm
    Diameter 255 mm
    Mål B80xØ255 mm

    Hjuldiameter: 16mm.

    Jeg finner et rent gummihjul hos Jula:

    https://www.jula.no/catalog/bil-og-garasje/transport/slepeinnretning/transporthjul/gummihjul-335029/

    Hjulet har en pris på 150kr per stk., en besparelse på 400 kr, OG kanskje dette vil holde på gummikvaliteten over flere år? MEN, kan noen se at dette hjulet ikke ville fungere, pga. forskjellige data?

     

    Altså noen med erfaringer om bytte av slike hjul, fra luft til GUMMI hjul?

    Ville gjerne høre om dine erfaringer her.

     

  15. NoBo skrev (På 26.10.2023 den 18.05):

    Det finnes etter hva jeg kan se tilsvarende potmetere som sitter i en 'ramme' (for montering i panel) og hvor det også bør være enklere å treffe justeringsskruen men uten å vite Hva/hvordan @maxijoker bruker disse så er det kanskje ikke noe som kan brukes??

    Dette stemmer. ELFA DIRECT bekrefter det du her skriver, slike monteringsrammer er ment å brukes ved at potmeteret plasseres inni rammen. I sp. on hva jeg bruker slike 400 vride trinn pot metre, så er svaret at slike pot metre for de meste (90%) benyttes i allerede eksisterende moduler, ala BUCK og BOOST converter. Jeg er inne på #D modell, slik fjlere skribenter hevder her burde kunne bli home product. 

  16. Chris93 skrev (49 minutter siden):

    Endre wifi navnet på aksesspunktet ditt for å tvinge kameraet over på kun den. Eventuelt sett opp et nytt wifi på aksesspunktet som du konfigurerer kameraet ditt til å bruke.

    Det er ikke den peneste løsningen, men det er enkelt

    Dette var nyttig 😀

    Så tenkte jeg, hva om jeg tok UT den DHCP ruteren jeg nå bruker, og satte inn ruteren fra garasjen, men da som DHCP. Ville da kameraet "henvende" seg til garasje ruteren, når jeg kopler/setter systemet tilbake igjen til utgangspunktet?

    I denne TP-Link ruteren (HC50 type, muligens) -kan jeg i denne kanskje sette opp MAC adresser dette SKAL håndtere?

  17. maxijoker skrev (23 minutter siden):

    YESS, jeg likte denne varianten! Kunne se ut til å være TPE/TPU Flexi filament.

    Det slo meg at det måtte vel kanskje kunne være en mulighet til å printe ut et enkelt rør, som monteres på stamen av trimmeren? DETTE blir smått ja, dette blir sikkert resinprinter jobb.

    Yepp, long handle evt. brass long handle (side de er i messing) var tingen. Jeg ser Alibaba har,  som er "hjertebarnet" til eBay, der jeg handler mest. OG, de må som du skriver kjøpes FERDIGE. Da tror jeg det blir en 3D print. "Lokket", altså laget over skruen lages til 3-4 mm tykt, med hull i. Hele kroppen settes over trimmeren, kan evt. festes med epoxy evt. Cascol Polyurethane lim. Dette tror jeg blir KNALL.  

×
×
  • Opprett ny...