Gå til innhold

Intel forbereder 65 nm-prosessorer


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
De virkelig spennende nyhetene fra Intel kommer vel ikke før mot slutten av 2006?

Det stemmer. "Conroe" og beslektede kjerner er ikke ventet før mot slutten av 2006. Helt nye kjerner slik som disse kan også vise seg å bli utsatt på grunn av uventede problemer så noe eksakt lanseringstidspunkt er neppe planlagt ennå.

 

De nye 65nm-prosessorene som det snakkes om i denne artikkelen er nok en relativt simpel krymping av dagens Prescott og Smithfield. Vel, i hvertfall enkeltkjerneprosessorene. De doble blir vistnok delt slik at kjerner kan plukkes enkeltvis og settes sammen. De er altså ikke sammensatt på forhånd slik dagens dobbeltkjerner i Pentium D -serien er. Dette gjør nok at det blir lettere enn i dag for intel å lage de litt høyere klokkede Pentium D'er-

 

Men jeg blir overrasket hvis de ikke klarer å presse opp klokkefrekvensen noe mer enn i dag. De CPUene som er nevnt i artikkelen er jo ikke noe raskere klokket enn dagens 90nm CPUer. Kun Pentium D 950 blir en liten økning fra dagens 3,2 til 3,4GHz på dobbeltkjerner. Dette tror jeg skyldes mer at kjernene er delt fra hverandre og sortert på forhånd enn at 65nm skal klokke bedre enn 90nm.

 

Med andre ord synes jeg intels planer for desktop virker som et langt gjesp frem til "conroe" kommer i slutten av 2006. Når "conroe" først kommer så blir det derimot virkelig på tide å våkne for det blir utrolig spennende. :yes:

Endret av Simen1
Lenke til kommentar

950 hører kult ut, blir kanskje ikke langt utpå nyåret før det kommer 960 også da, det kan jeg like, men prisen vil jeg nok ikke like da... Tør kanskje håpe på en 970 også? :) Siden broadwater-chipsettene kommer senere enn 900-CPUene er det vel ingen tvil om at eksisterende chipset kan benyttes?

Lenke til kommentar
det morsomme er at det snart er ett år siden Intel annonserte P4 4GHz.. en CPU det aldri ble noe av. Med 65 nm burde mulighetene for en relansering av denne være mulig?

Joda de kan nok lansere den, men spørsmålet er om de vil det. De har jo selv utalt at de IKKE skal skalere p4 mer enn til 3.8 Ghz. Og de prøver jo i likhet med Amd å få kundene til å se bort fra mhz og heller komme med kryptiske tallforkortelser som er akkurat like vanskelig å sammenligne på kryss av serier som feks. sempron "xp" rating vs amd64 "xp" rating. P4 4Ghz vil uansett ikke yte så veldig mye bedre enn 3.8 versjonen. Det er utrolig lite prosentvis ytelsesforskjell når man allerede ligger rundt 4Ghz. Det er mest for idioter/fanboys,(unnskyld utrykket:) som enda har en utopi om at p4 og intel er verdens beste kombo den dag i dag. Alle som har sett litt tester vet jo at Amd 64 og pentium m(som jeg har) yter jevnt over bedre på alt. Og i tillegg bruker de mindre strøm som igjen betyr mindre kostbare og støyende vifteløsninger for å unngå thermal trottling.

 

Først når Intel sine Yonah cpuer kommer får vi se litt mere invative produkter enn den eldgamle p4en som har vært med oss nesten like lenge som socket A var med Amd.

Endret av Onanias
Lenke til kommentar
Vel spørs om ikke yohan ikke kommer seg snikende inn ganske fort etter at den er lansert. Grunnet at yohan kommer til å yte ca like godt og i en del tilfeller bedre enn den beste desktop prossesoren så hadde det jo vært ganske rart om Intel lar det gå et halvt år der laptopene vil yte bedre en dekstopene.

Ifølge dette veikartet så vil Yonah være Intels første prosessor med 65nm produksjonsteknikk. Hva er det vi venter på liksom? ;) Med tanke på at AMD kommer til å lansere 25watts Turion prosessorer nå snart, så skjønner jeg godt at Intel helst vil komme først på det markedet der de har hatt størst vekst etter de startet Centrino konseptet. Ytelse per watt er jo en meget viktig faktor på nettop bærbare pcer.

 

Intel's 65nm dual-core Pentium M successor, codenamed 'Yonah', will ship at 1.67, 1.84, 2.0 and 2.17GHz when it debuts early next year, the latest company roadmaps to be made public reveal.

 

The four dual-core incarnations will be accompanied by just one 2MB L2 single-core version of the part, as Intel had already announced, clocked at 1.67GHz.

 

Personlig så venter jeg spent på hvor godt SC modellene egner seg i nesten lydløse HTPCer. Ser ut som om vi snart kan ta risken med å kjøre uten cpu vifte :)

Endret av kjaks
Lenke til kommentar
Først når Intel sine Yonah cpuer kommer får vi se litt mere invative produkter enn den eldgamle p4en som har vært med oss nesten like lenge som socket A var med Amd.

hehe joda. Bortset fra at Enhansed Netburst er den nyeste x86 arkitekturen i salg per i dag. Sannsynligvis en av de dårligste også, men det er nå en annen sak. Kanskje 65nm passer bedre for EN slik 130nm passet mye bedre for Netburst enn 180nm gjore.

 

Jeg er også veldig spent på Yonah og ikke minst om den blir kompatibel med gode gamle i875. Den er kanskje litt "traust" i spesifikasjonene (lav FSB frekvens, ingen 64bit hype...) men det virker som et perfekt produkt for laptop og desktop for folk som ikke driver med masse tunge FP-baserte beregninger.

Endret av Anders Jensen
Lenke til kommentar
Kanskje 65nm passer bedre for EN slik 130nm passet mye bedre for Netburst enn 180nm gjore.

Det er lov å håpe, men jeg synes intel viser dårlige prognoser ettersom de ser ut til å ikke få noe høyere klokkefrekvens ut av krympingen. (med unntak av P-D 950, men det løftet kommer kanskje av andre grunner enn krympingen.) En annen ting er at jeg tror ikke at intel gjør noen større endringer på kjernen som betyr høyere IPC siden de fleste utviklere av brikkedesign trolig er prioritert på "merom", "conroe", "woodcrest" og "whitefield". Sånn sett tror jeg denne krympingen vil fungere som en økning i produksjonskapasitet og dermed medføre hardere prispressing. Jeg tror også at erfaringene fra å produsere Enhanced Netburst på 65nm vil være nyttige for å ikke få problemer med selve 65nm-prosessen, og dermed redusere en av utfordringene med de helt nye kjernene, Conroe og slektningene.

Lenke til kommentar

Joda, litt av problemet til Cedar Mill er nok at det er lite opimalisering som vil bli lagt inn i dette designet pga. fokuset på neste generasjon kjerne. Etter sigende er Northwood det CPU designet som det er lagt mest optimaliseringsarbeid i noen gang. Det ga jo også en merkbar effekt i forhold til Willy. Cedar Mill vil ikke få dette ekstra løftet, men det gjenstår fortsatt å se hvor mye bedre den blir. Verken IPC forbedringer eller effektforbruk er kjent med rimelig sikkerhet. Da er det mildt sagt veldig åpent.

 

Med usikkerhet i IPC forbedringer sikter jeg nesten utelukkende til L2 cache latency. Her kan de ha gjort en god del og det er delvis en designjobb som ikke er veldig spesifikt for Cedar Mill, men har også en rekke paralleller til alle andre 65nm produkter så her er det ikke så vanskelig å motivere for å prioritere en del designtimer selv om produktet ikke er ventet å få en lang leveranse historie.

Endret av Anders Jensen
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...