Gå til innhold

Foto

Den Offisielle Tatovering/Piercing/Etc.-Tråden (tm)


32875 svar i denne tråden

#1 Jørgen Sørheim

Jørgen Sørheim

  Bruker

 • Medlemmer
 • 19 965 innlegg
 •   16. november 2001

Skrevet 1. april 2003 - 21:47

*
POPULÆR POST!

Litt ymse om piercing:

Hva betyr (et eller annet navn)?

Industrial: barbell som går gjennom to eller flere hull, som oftest i ørebrusk. Når man snakker om "industrial", blir det som oftest referert til en "helix-til-helix-industrial", altså en som går gjennom kanten på toppen av øret.

Det er derimot mange andre måter å ta industrials på, om man har et øre som tillater dette.

Orbital: ring som går gjennom to eller flere hull, som oftest i ørebrusk.

Surface: overflatepiercing, smykket går inn og kommer ut på samme hudflate. Svært krevende piercinger, både av piercer og kunde, og har en tendens til å gro ut. Bruker som oftest spesialdesignete smykker ("surface-barbell"), en barbell hvor kulene og litt av stangen er bøyd 90 grader. Noe lignende dette: |______|.

Øyenbryn regnes som overflatepiercinger, og er følgelig den av de mer vanlige piercingene som vokser oftest ut.

Septum: midt i nesen, "oksering".

Tragus: den lille bruskflappen over øreinngangen.

Helix: den bøyde kanten på toppen av øret.

Conch: den skål-formede delen av øret hvor ørepropper pleier å ligge.

Bridge/erl/niebuhr: mellom øynene, på toppen av nesen.

En vertikal bridge/erl/niebuhr plasseres høyere opp enn enn en vanlig bridge. Den ligger ca. mellom øyenbrynene, og krever en surface-barbell (se over) for å gro skikkelig.

Labret: betyr leppe, men brukes oftest om piercinger i underleppe plassert med labret-smykke (|---o). Ring i leppen omtales oftest som "leppering".

En vertikal labret plasseres med en bøyd barbell. Den ene kulen kommer ut hvor en vanlig labret ville vært, og den andre kulen ligger på toppen av underleppen.

Medusa: midt på overleppen.

En vertikal medusa plasseres med bøyd barbell. Den ene kulen kommer ut hvor en vanlig medusa ville vært, og den andre kulen "henger" på overleppen.

Madonna/monroe: på siden av overleppen. Ligner på en skjønnhetsflekk, og er derfor navngitt deretter.

Nape: horisontal surface-piercing i nakken. Gror lett ut.

Madison: horisontal surface-piercing i halsgropen. Gror lett ut.

Ampallang: en barbell horisontalt gjennom penishodet.

Apadravya: en barbell vertikalt gjennom penishodet.

PA/Prince Albert: en av de mest populære intimpiercingene for menn. Plasseres under hodet. Ringen går inn i urinrøret og kommer ut ved strengen ("frenum"). Går gjennom svært lite vev, og med normalt god hygiene pleier de å gro på et par-tre uker. Kan blø sporadisk i dagene etter piercingen er tatt.

Frenum: den overnevnte strengen under penishodet. Er svært tynn, og gror følgelig meget fort.

Klitorisforhud: omtales overraskende ofte som "piercing i klitten", noe det absolutt ikke er. Finnes i to varianter, vertikal og horisontal, hvorav vertikal er den mest populære (antageligvis da den følger formene litt bedre og er mer i direkte kontakt med selve klitoris).

Kan settes med ring eller en litt for lang bøyd barbell som første smykke. Går gjennom lite vev, og gror i løpet av uker.

Dermal punch/biopsipunch: et sirkelformet skalpellblad festet på et håndtak. Brukes vanligvis til å ta vevprøver av døde ting. Tenk epleskrott-fjerner, så skjønner du tegningen. Enkelte piercere bruker disse til å ta større piercinger (3,2mm og oppover) i brusk. Dermal punch benyttes da den fjerner vev, i motsetning til en nål, som bare lager et snitt og forskyver vevet. I brusk er dette en fordel, da det er svært lite fleksibelt. Blir en piercing tatt med dermal punch, gror den svært ofte kjappere.

Dermal punch skal helst ikke brukes på annet enn brusk. Å fjerne fleksibelt vev (som f.eks. øreflipp) er ikke nødvendig, og vil føre til unødvendige blødninger, samt at ved utvidning av mykere områder er det en fordel å ha så mye vev rundt som mulig.

Retainer/keeper: vanligvis en u-formet stang som som brukes til å skjule septum-piercinger (se over). Man putter i smykket som vanlig, og flipper tappene oppover. Kan også være en labret-aktig stang (bitteliten plate på ene siden, o-ring på den andre siden).

O-ring: små gummi/silikon-ringer, brukes for å holde enkelte smykker på plass. Vanligvis brukes de til øretuneller.

________________________________________________________________


Smykkenavn

Først og fremst, det heter "smykker", ikke "piercinger". Spør du etter en piercing, kommer vi med en nål og stikker hull i deg.

Det finnes en del smykker man kan bruke, og disse har forskjellige navn. De mest vanlige finner du her:

CBR/BCR (captive bead ring/ball closure ring): de mest brukte smykkene. En nesten komplett metallring, med et lite mellomrom hvor kulen sitter. Kulen er vanligvis laget av stål/titan, men kan også være laget av forskjellige stener, bein eller plast. Denne har to små hakk som ringen klemmer på. Kan brukes stort sett overalt, med et par unntak.

Barbell: har fått navnet etter de typiske tegneserie-vektløfter-manualene (med 100 tonn skrevet på hver kule). Består av en stang, samt en kule i hver ende. Noen barbeller har begge kulene løse, andre har bare én.

Brukes vanligvis til tunger, brystvorter, diverse industrials, mellom øynene og ampallang/apadravya. Rette barbeller skal ikke brukes i øyenbryn.

Bananabell: en bøyd barbell.

Brukes til øyenbryn, navler, vertikal labret/medusa, brystvorte og ymse andre steder.

CBB (Circular BarBell) / sirkulærbarbell: en barbell formet som en ring.

Brukes ofte i septum, brystvorter og øreflipper.

Segmentring: ganske lik CBR, men har ikke kule som lås. Istedenfor brukes en kurvet metallbit, slik at ringen blir komplett. Finnes også i en annen versjon, hvor man har en rett metallbit istedenfor kule. Disse kalles "bar closure ring".

Kan brukes i så og si alle grodde piercinger hvor ring benyttes. Brukes helst ikke som første smykke.

Dropring: dråpeformet ring.

________________________________________________________________


Gjør det vondt?

Dette varierer fra person til person, og er egentlig umulig å svare på. Folk oppfatter smerte forskjellig, og en som f.eks. har født et barn har gjerne et litt annet perspektiv enn hva en som har skrubbet kneet og fått en vaksinesprøyte.

Generelt sett, derimot, er piercinger ikke særlig vonde. Folk har en tendens til å forvente det verste, digre nåler og fontener med blod. Stort sett svir det litt, og så er det over.

Basert på hva kunder sier, kan man putte piercinger i tre smerte-kategorier:
Lite vond: tunge, øreflipp, øyenbryn, navle
Middels vond: leppe, septum, bridge, assorterte intimpiercinger
Vond: brystvorter, ørebrusk, nesebor, assorterte intimpiercinger

________________________________________________________________


Frisøren min kan ta piercinger i øret og nese for 35kr, hvorfor er ikke dette en knakende god deal?

Hvor skal man begynne?

1. Pistolen kan ikke steriliseres. Den ligger av og til og bader i en eller annen desinfeksjonsløsning, eller ligger i en skuff. Bakterier og virus fra den forrige kunden kan overføres til deg.

2. Frisører er opplært til å klippe hår, og har minimalt med opplæring når det gjelder hulltaking. Krysskontaminasjon, plassering og det å i det hele tatt vite om øret/nesen er egnet, står ikke akkurat i høysetet.

Ville du la en piercer gi seg i kast med håret ditt, utstyrt med en sløv kjøkkensaks og kunnskapen et to timers kurs gir?

3. Smykket som skytes gjennom, er sløvt. Det knuser seg vei gjennom øret/nesen istedenfor å skjære et rent snitt, slik en piercingnål gjør.

4. Smykket som brukes er fullstendig uegnet som første smykke. En piercing vil både hovne opp og væske når den gror, og dette tillates ikke med en vanlig øredobb. Knotten på forsiden, og låsen på baksiden vil ligge flust med øret, og hindre væsking, god rensing og oksygentilførsel.

5. Låsen på smykket er utformet slik at det ikke tillater rensing. Størknet sårvæske og blod vil gjerne sette seg i hullene, og i nesen fylles den opp med snørr.

6. "Bruk pyrisept og vri på smykket sånn at det ikke gror fast". Joda, de bruker fremdeles denne renseanvisningen.

________________________________________________________________


Aaaah, jeg har infeksjon og kommer til å dø!

Så, så.
Først og fremst, alle piercinger væsker under groperioden. En gulhvit væske vil komme ut fra såret, som oftest etter to-tre dager. Denne væsken kan sammenlignes med en skorpe på et skrubbsår, og er etterlatenskaper fra produksjon av ny hud. Veldig mange tror at ethvert tegn til væsking fra et sår er ensbetydende med livstruende infeksjoner, men det er altså ikke tilfelle.

Lett rød hud rundt såret, lett hovenhet og gulhvit sårvæske er helt normalt. Dette kalles "betennelse".

Begynner derimot huden rundt å bli kraftig rød i en større omkrets enn ca. 4-5mm rundt smykket, er veldig øm og hoven, sårvæsken blir illeluktende, og mer gulgrønn eller grå, er det derimot en stor sjanse for at såret er infisert. Oppsøk pierceren din eller lege for å få dette bekreftet eller avkreftet.

Infeksjoner kan behandles selv. Til dette brukes assorterte remedier, alt fra grønnsåpevask, pensling med jod, pensling med te-tre-olje, varme saltvannsbad, lavendel-te-bad og lignende.

IKKE ta ut smykket om du tror du har en infeksjon. Smykket er et ypperlig verktøy for å få renset såret, så det bør bli værende. Fjernes smykket uten proper drenering av såret, kan infeksjonen kapsles inn.

________________________________________________________________


Hvordan blir en piercing tatt?

Vanlig prosedyre er følgende:
Det aktuelle området sjekkes og desinfiseres. Optimal plassering (fra et helingsmessig ståsted) markeres opp, og kunden godkjenner plasseringen.

Utstyr pakkes ut fra sterile forpakninger, og plasseres på en (som oftest) plast-tildekket overflate (metallbrett eller lignende).

Utstyret består vanligvis av:
+ en veneflon (kanyle med plastrør rundt, brukes vanligvis til intravenøse formål) eller et nåleblad (kanyle uten sprøyte-tilkobling på enden).
+ et smykke. Er gjerne overdimensjonert for å letteregjøre rensing (dvs. om hullet i en navle er 8mm langt, bør smykket være 10-12mm langt).
+ en klype. Brukes for å holde inngangs- og utgangs-markeringen over hverandre. Enkelte piercere foretrekker å jobbe uten denne.
+ en saks. Brukes for å trimme ned plastrøret fra veneflonen før isetting av smykke.
+ en låsringtang. Brukes for å sette inn kuler på ringer.
+ q-tips eller tupfere. Brukes for å tørke vekk evt. blodsøl.

Etter dette er pakket ut, settes klypen på og justeres for å få plasseringen riktig. Nålen stikkes gjennom (etter å evt. ha talt til 3, alt etter hva kunden ønsker), og klypen fjernes. Er en venflon-nål brukt, fjernes nålen fra røret, røret klippes ned, og smykket plasseres inni røret. Er et nåleblad brukt, dyttes den stumpe delen helt inntil såret, og smykket plasseres inntil. Smykket dyttes så etter nålebladet/veneflon-røret og kulen festes. Evt. blodsøl fjernes, og kunden får litt tid på seg til å titte på piercingen (og til å evt. bli svimmel).

Blør piercingen litt (forekommer gjerne hvis man har røykt før piercingen blir tatt, eller nålen har vært større enn smykket), blir dette bandasjert, om plasseringen tillater det.

Litt ymse om tatovering:
(Copy/paste fra Blink)

Hva heter og kjennetegner de forskjellige stilene?

Tribal: den mest tatoverte stilen. Eksploderte etter filmer som Blade og From dusk till dawn. Kjennetegnes av kraftige, sorte linjer som smalner av.
Bilder finner du her: http://www.bmezine.c.../netrib001.html

Old school: imitasjon av gamle "sjømannsmotiv". Veldig enkel stil, kraftige linjer, ikke-knæsje farger og enkel skyggelegging. Vanlige motiver er pin-up-damer, skip, svaler, panter/tiger, kors, bannere og annet.
Bilder finner du her: http://www.bmezine.c...o/netos001.html

New school: en blanding mellom old school og grafitti. Låner motiv fra old school og forandrer disse med kraftige linjer og knæsje farger.
Bilder finner du her: http://www.bmezine.c...o/netns001.html

Keltisk: kjennetegnes av knuter og fletter. Er en slags rundere form for tribals, hvor strekene er inverterte (svart blir til hvitt) og har skygge rundt.
Bilder finner du her: http://www.bmezine.c.../celtic001.html

__________________________________________________________


Tatoveringer i utlandet.

Joda, hovedargumentet her er godt; det er sååå dyrt her i Norge. Klart det, men vi har også høyere lønn, husleie og ymse ekstrautgifter. Det har derfor ingenting med at norske tatovører er griske mennesker, men snarere at folk i "Syden" har lavere levekostnader og følgelig lavere priser. Det blir det samme som at en boks øl koster 1kr i Spania og 20kr i Norge.

På samme måte som det finnes flinke og dårlige tatovører i Norge, gjør det også det i utlandet. For å unngå potensielle problemer, følg gjerne denne sjekklisten:

+ Vær edru når du tar tatoveringen. Vil tatovøren jobbe på deg når du er vemmelig full, forlat lokalet.

+ Ser lokalet rent ut, og er det godt opplyst? Hvis nei, forlat lokalet.

+ Ser tatovøren ren ut? Bruker han/hun hansker? Hvis nei, forlat lokalet.

+ Kan bilder av grodde tatoveringer fremvises? Nei, utklipp fra tatoverings-blader duger ikke.

+ Be om å få se autoklaven (en sak som steriliserer utstyret, ser som oftest ut som en liten vaskemaskin eller en fancy krabbekoker). Be også om å få se resultatene fra siste sporeprøve. Bruker de ikke autoklave, vil blod fra den forrige kunden være på utstyret, og du vil få eventuelle virus/bakterier han/hun har.

+ Når tatovøren setter opp, skal nåler og grips ("håndtaket" på maskinen) pakkes ut fra autoklave-poser. Alt annet utstyr (selve maskinen, ledning til strømforsyning, sprayflaske) skal pakkes inn i plast. Hansker skal benyttes under hele prosedyren, og tar tatovøren i noe annet enn vaselin, tørkepapir eller deg, skal hanskene byttes. Barberhøvler, resterende vaselin, blekk og annet engangsutstyr skal kastes.

+ Dokumentasjon på at autoklaven virker skal kunne fremlegges uten at vedkommende blir grinete.

Ved å følge denne lille listen vil du mest sannsynlig ikke bli smittet av en eller annen ufin sykdom. Om tatoveringen blir bra, er en helt annen ting.

Problemet med "syden-tatovører", er at de så og si aldri ser kundene sine igjen. En tatovering kan se helt fin ut når du forlater studioet, men når den gror, skjer ting og tang. Er blekket plassert for grunt i huden, vil det falle ut med skorven, og du vil ha en fargeløs flekk i tatoveringen. Går nålene for dypt, vil linjene flyte ut under huden, noe som ikke ser spesielt pent ut. Igjen, mange av disse tatovørene ser ikke tatoveringene når de er grodd, og fortsetter å gjøre de samme feilene, om og om igjen.

Skulle du være så uheldig å miste fargen to uker etter du har kommet hjem fra ferien, hva gjør du da? Betaler 3-4000 for å reise tilbake for å få den fikset? Neppe. Jobben blir nok overlatt til den lokale tatovøren, som kommer til å riste på hodet og sukke tungt for seg selv.

Derfor, legg gjerne til hva prisen vil koste i Norge til den prisen du får oppgitt på ferie.

Her har du et par eksempler på "ferietatoveringer" jeg har knipset gjennom årene:

http://blink.dagblad...mmenligning.jpg
http://blink.dagblad...tata/gambel.jpg (det staves "gamble")

__________________________________________________________


Midlertidige tatoveringer

Mange spør om midlertidige tatoveringer, både her på Blink, og på de forskjellige studioene. Generelt sett kan man si at en midlertidig tatovering ikke eksisterer.

Første varselstegn: levetiden på disse "tatoveringene" er alt fra ett til ti år. Ingen konkret levetid, med andre ord, og stort sett bare basert på vill gjetning fra "tatovørens" side.

Andre varselstegn: hudpleierne selv sier at blekket bare skal gå ned i første hudlag, og vil forsvinne etterhvert. Om man ignorerer det faktum av at de ikke har snøring (overhuden byttes ut rundt hver måned, eller ved skade), har man andre problemer å ta hensyn til. Om overhuden liksom skulle være permanent, vil nålene gå ned i det andre hudlaget (som i virkeligheten ikke byttes ut). Absolutt ingen ingen har så god kontroll på hvor dypt en nål går. Blekket vil gå ned i det andre hudlaget, og der sitter det.

Den vil heller ikke på magisk vis *poff*-forsvinne etter, la oss si, tre år. Enkelte farger vil falme raskere enn andre, så selv om den kan se middelmådig ut (i beste fall) i et års tid, vil den etter det se helt patetisk dårlig ut.

For å forklare det helt teknisk: for at en midlertidig tatovering i teorien skulle ha fungert, må den plasseres i overhuden. Den vil da falle av når dette hudlaget skiftes ut (vanligvis hver måned), og i og med at huden er skadet, vil det i praksis skjer når skorpen faller av. Man har altså tatoveringen i en uke eller så.

Disse skjønnhets-salongene som tilbyr dette, kan ikke akkurat skilte med allverdens erfaring. De har gjerne tatt et kurs for å streke opp lepper og øyenbryn, men det er alt. Du har et begrenset antall motiv å velge mellom, som alle blir rispet inn uten et snev av kunstnerisk frihet.

OG, hvis ikke det skulle være nok.. disse små blekkflekkene koster gjerne tredobbelt av hva en skikkelig tatovering ville kostet, en som du ikke trengte å dekke over med noe annet når de 2/5/7/10 (take your pick) årene har gått og blekket fremdeles var der.

Blir tanken for en permanent tatovering for mye for deg, finnes det Donald-blader og tyggispakker hvor det følger med midlertidige "tatoveringer". Om du fremdeles skulle finne på å ta en slik tatovering, kommer Ddomina med følgende råd: utarbeid en kontrakt, hvor "tatovøren" stilles ansvarlig når tatoveringen ikke forsvinner. Da står man iallefall økonomisk fritt når flekkene skal fjernes med laser eller dekkes over med en skikkelig tatovering.

Bilder av "midlertidige" tatoveringer, alle er lenge over utløpsdato.

http://blink.dagblad...n/HPIM1274s.jpg ("7-års" på det åttende året)

http://blink.dagblad.../craptattoo.jpg

http://blink.dagblad...idlertidig2.jpg

http://blink.dagblad...idlertidig1.jpg

__________________________________________________________


Aldersgrenser

En het potet her i gruppen.

Per i dag er det ingen lovbefestede aldersgrenser (bortsett fra Vergemålsloven, §33, som sier at verge skal ha en finger med i spillet når det gjelder podens pengeforbruk før fylte 15 år), men går heller på tatovørens etikk. Størstedelen av tatovørene i Norge holder seg til den allment aksepterte grensen på 18 år.

Noen velger derimot å sette grensene lavere, gjerne til 16 år. Grunnene til dette kan være så mangt, noe jeg ikke skal gå nærmere inn på i denne FAQ-en.

__________________________________________________________


Renseanvisning

Nok en knollvekst av den varme sorten. Man får gjerne høre fra én tatovør at såret skal dekkes med vaselin, og tatovøren over gaten sier gjerne at man ikke skal gjøre noe med såret. Det er mange veier til Rom, og siden såret kan sammenlignes med et skrubbsår, vil det lukke seg til slutt. Det er derimot en fordel at det skjer så fort som mulig, da sår er en inngangsport for bakterier.

Etter man har tatt en tatovering, blir den dekket med vaselin, og så med plast. Dette skal man ha på til morgenen etter. Dette er på grunn av at huden bruker 5-6 timer på å lukke seg, og man skal derfor hindre at skitt og bakterier kommer direkte inn på såret. Man hindrer også at tatoveringen blør og væsker på klærene.

Etter dette varierer renseanvisningen. Den mest brukte er å bruke et tynt lag med en antibakteriell krem, f.eks. Spenol eller Helosan. Gjerne 5-6 ganger om dagen, til skorpen faller av. Begge av disse kremene er svært fete, og et sår skal ha oksygentilførsel for å gro kjapt. Benytter man seg av denne kremen, skal man bare bruke et svært tynt lag.

De to andre måtene er ytterpunkter. Noen mener at tatoveringen skal dekkes med vaselin. Dette er ikke å anbefale, da komplett mangel på oksygen vil gjøre at såret gror vesentlig tregere.

Andre mener igjen at man ikke skal smøre tatoveringen med noe som helst, bare vaske den med mild såpe et par ganger om dagen. Tanken bak denne metoden er at en tatovering er per definisjon ganske likt et skrubbsår (dvs. svært overfladisk), og trenger svært lite stell for å gro skikkelig.

Uansett hvilken metode du skulle finne på å bruke, er god håndhygiene meget viktig. Tar du på et dørhåndtak, får du bakteriene til en del av de siste menneskene som tok på det. Derfor, vask hendene godt før du er borti såret.

__________________________________________________________


Er det ikke forbudt å tatovere noen på hendene, halsen eller ansiktet?

Niks. Vandrehistorie.

Enkelte tatovører vil gjerne ha personlige meninger når det gjelder plassering. Kommer du, som 18-åring og skal ha din første tatovering, og vil ha den på halsen, vil gjerne en del tatovører nekte. Grunnen er ofte at samfunnet vil oppfatte deg annerledes (negativt sådan) med synlige tatoveringer, og at man, som 18-åring, ikke er klar for å ta slike avgjørelser.

Men, man har også tatovører som gladelig tatoverer 16-åringer på synlige steder så lenge de får pengene sine.

__________________________________________________________


Tatovering i korsryggen og epidural.

Dette er noe de lærde strides om. Noen anestesileger mener at det er en sjanse for at blekk kan bli med nålen inn i ryggraden, og at dette kan ha negative konsekvenser. Det er derimot ikke gjort noe forskning på dette, så inntil videre er alt bare spekulering, men noen leger har en "better safe than sorry"-holdning, og vil derfor nekte å gi epidural.

Om du har planer om å ta en tatovering i korsryggen, besøk gjerne en fødeavdeling og snakk med en av de ansvarlige der. De kan markere opp hvor sprøyten settes (mellom to ryggvirvler) slik at tatovøren kan plassere tatoveringen utenom denne. Jeg har forstått det slik at "vanlige" korsryggtatoveringer plasseres lavere nede av estetiske hensyn uansett.

__________________________________________________________


Tatovering over skavanker i huden

Går i utgangspunktet helt greit, unntaksvis er føflekker av den store og hårete sorten. Kvisete hud er heller ikke optimalt, da resultatet kan bli flekkete. Fregner, mindre føflekker, arr og strekkmerker skal gå fint.


Renseanvisning for piercinger:

Renseanvisning for piercing

Gratulerer med ny piercing. For at denne skal gro best mulig, er det viktig at du følger denne renseanvisningen til punkt og prikke. Mange problemer oppstår fordi folk tar for lett på rensingen, og "slapper av" etter et par uker. Vennligst les gjennom hele renseanvisningen før du setter igang.

Smykket er en __________________, tykkelsen er ____ mm, og diameter/lengde er ______ mm. Estimert grotid for din piercing er _____ uker.


Rensing - generelt:
(for piercing i øret, nese, brystvorte, navle)

Først og fremst, vask hendene godt før du er borti piercingen. Du er borti mye rusk og rask i løpet av dagen, og får derfor en del uønskede bakterier på hendene. Unngå å plukke på smykket mellom hver gang du renser, såfremt det er mulig.

En piercing vil væske en klar/gulhvit væske under groprosessen. Dette skjer som oftest i løpet av et par-tre dager. Denne sårvæsken er et resultat av at kroppen danner en hylse med hud rundt smykket, og kan sammenlignes med skorpen på et skrubbsår. Det er også vanlig at en piercing hovner litt opp, blir rød og varm, og kan være øm. Dette er helt normale reaksjoner, og betyr ikke at du har fått en infeksjon.

Det som skjer når væsken kommer i kontakt med luft, er at den størkner/krystalliseres, og danner en skorpe rundt smykket. Det er din jobb å fjerne denne skorpen, og for å gjøre det, har du et par hendige ting du må kjøpe.

Q-tips / ikke-loende bomullsdotter
Dr. Greves intimsåpe
Natriumklorid 9mg/ml (fysiologisk saltvannsløsning, kjøpes på apotek eller hos optiker)

1. Begynner du dagen med å dusje, vent med å være borti piercingen til helt på slutten. Sårvæsken vil da være bløt og medgjørlig. Ta en ertestor dæsj med Dr. Greves intimsåpe, såp piercingen forsiktig inn, og la såpen sitte på i 1-2 minutter. Skyll så piercingen godt.

2. Finn frem q-tips og natriumklorid. Dynk et par av førstnevnte med sistnevnte, fjern evt. resterende sårvæske, vask over selve smykket, og beveg smykket gjennom såret et par ganger.

3. Dette skal du gjenta 3 ganger per dag (morgen, middag, kveld) i de første to ukene. Etter to uker, trapper du ned til 2 ganger per dag (morgen og kveld).

(Følgende er opsjonelt, men anbefales på det sterkeste. Dette er et alternativ til punkt 2)
Fysiologisk saltvannsløsning kan du lage selv. Alt du trenger, er havsalt (uten tilsetningstoffer) og vann. Ta ca. ¼ts salt i en kopp med vann (ca. 2,5dl), plassér koppen i mikrobølgeovnen (evt. i en kjele), og gi dette et kjapt oppkok. Vannet bør være varmt når det brukes. Dette øker blodtilstrømningen til området, noe som igjen fører til at piercingen gror fortere.

Fyll et egge- eller shot-glass med vannet, hold dette inntil piercingen i et par minutter. Dette gjør at skorpen blir myk og løsner fra huden/smykket. Fjern evt. sårvæske med en ren q-tip, og beveg så smykket gjennom såret.

Rensing - piercinger i leppe og tunge:

Har du piercing i leppe, skal du følge både renseanvisningen over, samt renseanvisningen som følger.

For piercinger i tungen brukes munnskyllevannet Corsodyl. Dette skal blandes ut i forholdet 1:3, altså én del munnskyllevann og tre deler vann. Du skal skylle munnen i 30 sekunder etter hvert hovedmåltid, altså morgen, middag og kveld. Skyll etter du har pusset tannebissene.

Alternativt kan du bytte ut Corsodyl med saltvannsløsningen som er beskrevet over. Dette er en vel så bra måte å rense en piercing på, og mange har opplevd at piercingen gror raskere.

Du må også innfinne deg med at matvanene blir midlertidig forandret. Når du vanligvis spiser, brukes tungen til å flytte mat mellom tennene. I og med at tungen vil hovne opp og være øm, vil det være ubehagelig å spise normalt hard mat. Du bør derfor holde deg til myk mat i begynnelsen, som f.eks. suppe, nudler, grøt, potetstappe, babymat og annet lett-tygd snadder. Etter hvert kan du prøve deg frem på hardere former for mat, men du må antageligvis regne med å vente minst en uke.

Konsum av yoghurt anbefales, helst etter et måltid, eller som mellommåltid. Da helst ikke sukkerbombe-variantene ("Jubileum").

Alkohol bør du holde deg unna de første to ukene. Oral kontakt (kyssing og annet snusk) frarådes til piercingen er grodd, og det samme gjelder biting av negler (bakterier på hendene).

At tungen/leppen hovner opp, er helt normalt. Det kan også komme en gulhvit væske ut fra såret, og noen vil få et belegg på tungen av munnskyllevannet. Man kan også bli øm i musklene i kjeven/halsen (hovedsakelig for tungepiercinger).

Leking med smykket vil forlenge grotiden. Kjøp også en ny tannbørste. Den gamle kravler med basiller.

Viktig informasjon om forskjellige piercinger:

Navle - unngå trening hvor magen er i bevegelse (dvs. sit-ups og tilsvarende). Ikke bytt smykket før piercingen er 100% grodd.

Brystvorte - utvis forsiktighet når denne piercingen renses med såpe. Såpe fjerner det naturlige fettlaget på huden, og uten dette, vil ikke smykket kunne beveges like lett gjennom såret. Sitter smykket fast, ikke bruk makt. Hudhylsen som dannes rundt smykket, er svært fragil i begynnelsen, og kan lett ryke. Piercingen må da regnes som nysatt.

Tunge - hold tungen i ro så mye som mulig. Skal du drikke noe, prøv å holde deg til rent vann, evt. sukkerfri brus. Drops anbefales fremfor tyggegummi.

Ansikt - bruker du sminke, pudder, hudkremer eller annet, vær forsiktig slik at dette ikke kommer inn i såret.

Øret - vær forsiktig med høretelefoner. Disse kan utøve press på piercinger i ørebrusk, og er en grobunn for bakterier. Luer og pannebånd bør ikke være i kontakt med smykket.

Intim - ingen ubeskyttet sex de første to ukene. Vask og rens piercingen etter akten. "Bruk" før piercingen er grodd, vil forlenge grotiden.

Infeksjon:
(Ta det med ro, du kommer ikke til å dø..)

I disse tider har media har gjort at ordene "piercing" og "infeksjon" svært ofte blir nevnt i én og samme setning. Fra et medisinsk standpunkt er en piercing et sår som på unaturlig vis blir holdt åpent, men med proper etterbehandlig er det liten grunn til at du skal besøke Haukeland sykehus med nesen (eller annen kroppsdel) i fatle.

Har du til formodning fått en infeksjon, skyldes dette som oftest mangelfull rensing/hygiene. Du bør også tenke gjennom hva du har utsatt piercingen for i de siste par dagene, og unngå dette i fremtiden. En infeksjon gjør at området rundt piercingen vil være hoven og øm, huden vil være rød (ikke bare rosa), og sårvæsken vil være gul/grønn og illeluktende. Du kan også blø fra såret, lenge etter piercingen er tatt.

For å bli kvitt infeksjonen, må du bruke sterkere rensemidler. Til dette anbefales 100% Te-tre-olje, som kjøpes på apotek. Te-tre-oljen brukes direkte på smykket etter piercingen er renset som normalt. Dette vil svi, og skal ikke brukes over lengre tid. Du skal merke forbedring etter en dag eller to.

Skulle du få en infeksjon i munnen, bland te-tre-oljen ut med vann (2-3 dråper til et eggeglass med varmt vann), og skyll i et minutt. Gjenta morgen, middag og kveld.

Alternative remedier er te brygget på tørkede lavendelblomster (helsekostbutikker)

Mistenker du at du har fått en infeksjon, kom gjerne innom og få dette bekreftet eller avkreftet.

Til slutt:

Denne renseanvisningen er basert på erfaringer gjort gjennom 10 år. Anvisningen er kun ment som en guide, så er du fortsatt i tvil, kontakt oss på studioet, på mail (*fjernet*) eller på telefon (*fjernet*, 12-18 man-lør.) eller mobil (*fjernet*, når som helst, innenfor rimelighetens grenser).

Denne renseanvisningen er nylig revidert i samarbeid med andre medlemmer i NFPP (Norsk forbund for profesjonelle piercere). Den blir gjennomlest og revidert løpende. Det taes allikevel forbehold om feil og ev. andre feilinformasjoner på dette arket. Vi lover å gjøre vårt ytterste for å hjelpe, dersom problemer skulle oppstå. Allikevel er vi sørgelig klar over at vi ikke har noen kontroll med hvordan våre kunder ter seg i ettertid, eller det faktum at noen få enkeltindivider kan reagere unormalt på enkelte piercinger. Vi tar derfor ikke ansvar for problemer som skyldes dårlig stell og hygiene. Vi forsøker å hjelpe i tilfeller av allergiske reaksjoner, avvisning eller innkapsling. Allikevel gjør vi oppmerksom på at dette er en liten men reell mulighet, og at vi ikke kan holdes ansvarlig dersom noe slikt skulle hende. Let's Buzz tattoo & piercing eller dets arbeidere tar derfor ikke ansvar for eventuelle medisinske komplikasjoner e.l. helt eller delvis oppstått på grunnlag av de opplysninger og råd som er gitt.

Dette innlegget har blitt redigert av WheelMan: 3. august 2009 - 02:39

 • 22

Blogg (siste 07.01.17 - "Kreativitet fra begrensninger" 
| Fuji X-H1 || Canon 5D || Pentacon Six || Kiev 88 || Olympus OM-1 / PEN-F / Trip 35 ||


#2 dimiles

dimiles

  Bruker

 • Medlemmer
 • 2 164 innlegg
 •   7. oktober 2002

Skrevet 1. april 2003 - 22:16

tror ikke jeg kommer til å få noen tatoveringer noen gang
vet ikke helt hva det skulle være :roll:
 • 0

#3 sybbelybb

sybbelybb

  Bruker

 • Medlemmer
 • 957 innlegg
 •   16. desember 2002

Skrevet 1. april 2003 - 22:20

Jeg synes mange av Tribal-tatoveringene er litt tøffe, og har veldig lyst til å ta!
Det eneste er at jeg tviler LITT på at jeg mener det samme om 10-20 år, om ikke tidligere :p


Men man kan jo alltids fjerne dem :D
 • 0

#4 Jørgen Sørheim

Jørgen Sørheim

  Bruker

 • Medlemmer
 • 19 965 innlegg
 •   16. november 2001

Skrevet 1. april 2003 - 22:21

da venter du til du vet hva du eventuelt vil ha. halvhjertede tatoveringer er noldus2k.
 • 0

Blogg (siste 07.01.17 - "Kreativitet fra begrensninger" 
| Fuji X-H1 || Canon 5D || Pentacon Six || Kiev 88 || Olympus OM-1 / PEN-F / Trip 35 ||


#5 Jørgen Sørheim

Jørgen Sørheim

  Bruker

 • Medlemmer
 • 19 965 innlegg
 •   16. november 2001

Skrevet 1. april 2003 - 22:24

forøvrig, her er en finfin side.. geek-tattoos. :)
 • 0

Blogg (siste 07.01.17 - "Kreativitet fra begrensninger" 
| Fuji X-H1 || Canon 5D || Pentacon Six || Kiev 88 || Olympus OM-1 / PEN-F / Trip 35 ||


#6 Thlom

Thlom

  Bruker

 • Medlemmer
 • 13 445 innlegg
 •   21. mars 2002

Skrevet 1. april 2003 - 22:26

Skal man ta en tattis, ikke ta noe alle har (tribal). Er møkk lei av å se kvinnfolk med tribal tattis rett over ræva (korsryggen?).
 • 1

#7 dimiles

dimiles

  Bruker

 • Medlemmer
 • 2 164 innlegg
 •   7. oktober 2002

Skrevet 1. april 2003 - 22:35

da venter du til du vet hva du eventuelt vil ha. halvhjertede tatoveringer er noldus2k.


vet du er en ivrig tattovør :smile: , men kunne aldri vurdert å ta en selv.. det koster flesk og ta den bort hvis du angrer eller tattovøren mekker å tegne feil :evil: . Uansett går du sannsynligvis lei dem (hvertfall i mitt tilfelle). Men respekterer deg 100% for det psilocybe! Mennesker er forskjellige :yes: :yes: :yes:
 • 0

#8 YBD

YBD

  Bruker

 • Medlemmer
 • 589 innlegg
 •   5. februar 2002

Skrevet 1. april 2003 - 22:36

Er det noen piercinger som er mer "in" enn andre for tiden?
 • 0

#9 aldrimerforum

aldrimerforum

  Bruker

 • Medlemmer
 • 1 962 innlegg
 •   10. mars 2002

Skrevet 1. april 2003 - 22:39

Kommer aldri til å bruke noen slags piercing.
tatovering derimot hadde vært kult :D

hvor mye koster det å tatovere seg til neger?
 • 0
Science adjusts it's views,
based on what's observed.
Faith is the denial of observation,
so that belief can be preserved.

#10 Jørgen Sørheim

Jørgen Sørheim

  Bruker

 • Medlemmer
 • 19 965 innlegg
 •   16. november 2001

Skrevet 1. april 2003 - 22:46

Er det noen piercinger som er mer "in" enn andre for tiden?


mvel, navlen kommer på en klar førsteplass, så tungen. etter det blir det underleppe, øyenbryn, brystvorter, nesebor, intim og øre (i hultertilbulter rekkefølge).. og helt på bunnen, midt i nesen. virker ikke som om noen tar den for tiden. :/
 • 0

Blogg (siste 07.01.17 - "Kreativitet fra begrensninger" 
| Fuji X-H1 || Canon 5D || Pentacon Six || Kiev 88 || Olympus OM-1 / PEN-F / Trip 35 ||


#11 bjirn

bjirn

  Bruker

 • Medlemmer
 • 53 innlegg
 •   1. april 2003

Skrevet 1. april 2003 - 23:33

forøvrig, her er en finfin side.. geek-tattoos. :)


Mangler tattoos til cs-aper, som "pwned", "omg, plz stfu n00b", "CHEAT!" osv...
 • 0

#12 SnowDOG_

SnowDOG_

  Bruker

 • Medlemmer
 • 5 571 innlegg
 •   16. februar 2002

Skrevet 2. april 2003 - 00:19

Eg skal tatovere meg en dag men ikke helt enda. Skal ha i ryggen og greier.
 • 0

Psn: SnowDOG_NOR

CanonEOS 40D | Canon 17-55 f/2.8 IS USM | Tamron 70-300 F/4-5.6 | Canon speedlite 580EX | Hoya Pro 1d uv | SDultra III 4GB | Phottix BG-E2N batterygrep| Phottix fjernutløser | Velbon sherpa 600R

#13 Thlom

Thlom

  Bruker

 • Medlemmer
 • 13 445 innlegg
 •   21. mars 2002

Skrevet 2. april 2003 - 08:01

Jeg skal tatovere penis. Skal stå Aafk når den er slapp, og Aalesunds fotballklubb når den er erigert ;)

hehe
 • 0

#14 b-real

b-real

  Bruker

 • EKSTRA
 • Medlemmer
 • 17 734 innlegg
 •   27. oktober 2001

Skrevet 2. april 2003 - 11:11

Skal jeg først ha meg ei tatovering så skal det være en noe ala avataren min, i en _små_ utgave. Vil ikke ha noe stort som etter hvert "synker" ned når jeg blir 50-60.

Eller et alve-tegn, runer, elns.
 • 0

#15 sybbelybb

sybbelybb

  Bruker

 • Medlemmer
 • 957 innlegg
 •   16. desember 2002

Skrevet 2. april 2003 - 11:43

halvhjertede tatoveringer er noldus2k.


ja, jeg vet jeg er dum, men hva mener du med det? :-?
 • 0

#16 Jørgen Sørheim

Jørgen Sørheim

  Bruker

 • Medlemmer
 • 19 965 innlegg
 •   16. november 2001

Skrevet 2. april 2003 - 13:17

noldus2k = teit :)

det er veldig kjekt å se folk som virkelig har tenkt gjennom tatoveringen(e) sine, og ikke bare tatt en tribal, en løve, et kinategn og en hoppende delfin med roser i bakgrunnen fra internett/motivene som ligger i tattoo-studioet, og fått dem plassert på tilfeldige steder på kroppen.

Postet bilde

sånne som denne er bra.. gjennomtenkt, og meget bra utført.
 • 0

Blogg (siste 07.01.17 - "Kreativitet fra begrensninger" 
| Fuji X-H1 || Canon 5D || Pentacon Six || Kiev 88 || Olympus OM-1 / PEN-F / Trip 35 ||


#17 Egil.B

Egil.B

  Bruker

 • Medlemmer
 • 2 997 innlegg
 •   31. januar 2002

Skrevet 2. april 2003 - 13:23

Men den var kanskje litt stor :roll:
 • 0

#18 sybbelybb

sybbelybb

  Bruker

 • Medlemmer
 • 957 innlegg
 •   16. desember 2002

Skrevet 2. april 2003 - 13:34

Men den var kanskje litt stor  :roll:


Synes egentlig det jeg og, selv om den var j**** kul :D

Jeg tenkte mere bare på å ha en på ryggen, ikke altfor stor ikke altfor liten, mellom skulderbladene eller litt lengre opp, evt i nakken..
 • 0

#19 adawen

adawen

  Bruker

 • Medlemmer
 • 561 innlegg
 •   27. september 2002

Skrevet 2. april 2003 - 13:36

Mine tattoos:
- drage, på ryggen
- tribal, på leggen
- tribal, på venstre underarm
- tribal, på høyre underarm

..underarmene er ikke like.
Alle mine tattoos er av typen "påbyggbar" .. litt greit, litt mer fleksibelt.
Ikke bare kjedelige tribals lissom.

Mine piercinger:
- tunge
- underleppe
- navle
- industriell øre-sak, typisk stang på tvers øverst på øret

.. litt hekta .. kommer sikkert fler av både det ene og det andre. :yes:
 • 0

#20 sybbelybb

sybbelybb

  Bruker

 • Medlemmer
 • 957 innlegg
 •   16. desember 2002

Skrevet 2. april 2003 - 13:43

Har bare en piercing i venstre øyebryn jeg :cry: :cry:

Kunne godt tenkt meg noe mer, enten tatovering/piercing!
 • 0


1 bruker(e) leser denne tråden

0 medlemmer, 1 gjester, 0 skjulte brukere