Gå til innhold

Sammenligning filmscanner og diasduplikator


Anbefalte innlegg

Hei, har en Nikon Coolscan LS-50 filmscanner som er veldig bra, men litt tung og treg i bruk. Nå som jeg endelig fikk fullformatkamera, D700, tenkte jeg å prøve en gammel diasduplikator jeg hadde liggende, fra Hama.

Satt opp en diasfremviser mot duplikatoren, kamera på stativ, inn med bilde og knips... Kan bruke liveview og zoome inn for fokus, veldig bra.

Ser faktisk ganske bra ut, og veldig kjapt og lettvindt, men så tok jeg en sammenligning med filmscanneren...

Det ble klart at støvfjerning i filmscanneren er uhyre effektiv, blåste av bildet først, og tok den rett over i scanneren...

post-104121-0-04817500-1356012525_thumb.jpg

 

Og hjørenskarpheten var ganske sårlig i duplikatoren

post-104121-0-88168400-1356012537_thumb.jpg

 

Men som sagt gikk det veldig fort og greit, så hvis jeg blåser av bildet først tror jeg det er ok til familiebildene. Så får jeg heller ta de mer seriøse med filmscanneren.

Originalfiler:

post-104121-0-60074000-1356012547_thumb.jpg

Fra diasduplikator

 

post-104121-0-12222500-1356012556_thumb.jpg

Fra filmscanner

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Flott at du har tatt deg bryet med å lage en sammenlikning. Jeg ser at filmskanneren i denne testen er temmelig overlegen på alle punkt når det gjelder bildekvalitet. Diasduplikatormetoden kan jo uansett duge til å få oversikt over hva man har, og kan gjøre det lettere å plukke ut kandidater til filmskanneren.

 

Tror du det er mulig å optimalisere diasduplikatormetoden ut over støvfjerning slik at avstanden i kvalitet blir mindre til filmskanneren? Kanskje et makroobjektiv må inn oppsettet for å bedre skarpheten i kantene?

Lenke til kommentar

Problemet er at duplikatoren har innebygget en linse, så man kan ikke montere det på noe annet objektiv.

Men jeg skal se litt på de andre prøvebildene jeg tok. Mener det skal være bra nok til familiebilder, problemet er detaljerte bilder som dette hvor svakhetene kommer frem.

Så jeg tror dette skal være bra nok til enklere bilder man bare vil ha digitalisert, for det er en utrolig rask og effektiv metode. Skal ta noen flere prøvebilder av forskjellig type der jeg blåser av skikkelig først.

Forresten tror jeg at kanskje Nikon hadde en slik mulighet på sitt belgsystem, så der kunne man kanskje bruke skikkelig macroobjektiv.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...