Gå til innhold

Fremkalling og digitalisering av s/hv film


Anbefalte innlegg

Jeg har bestilt et rammesøkerkamera og film fra fomafoto.no, men jeg har ingen filmscanner, så jeg blir nødt til å bruke en vanlig forhandler frem til jeg evt. finner ut at det er verdt innvesteringen å kjøpe en scanner selv.

Problemet er at Japan Photo bare har en pakke hvor de fremkaller, skriver ut bildene og så scanner _bildene_ i stedet for filmen med en kvalitet på ca. 2mp. Da koster det 199kr, og jeg har egentlig ikke noe særlig lyst på hverken papirbilder eller så dårlige digitale bilder.

 

Er det noen som vet om noen som gjør den siste delen for meg billigere? Eller evt. med fremkalling.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Labdoka har ganske greie priser, og er vist nok en av de beste labene å få det gjort i. Har ikke prøvd der selv. Sist jeg fikk Japan Photo til å gjøre fremkallinga betalte jeg 39kr, har de endra rutiner?

 

Edit: Leste posten din på nytt. Scanning vet jeg sannelig ikke hvem som gjør best, men jeg vet at noen sender til statene for å få det gjort. Skal se om jeg ikke finner den forumtråden jeg leste om det i.

Endret av Ole_Gunnar
Lenke til kommentar

Må si jeg er litt skuffet over at det ikke er noen som tilbyr denne (fantastisk enkle) tjenesten i Oslo. Kanskje det enkleste er å låne en fotoscanner av noen. I og med at jeg går på universitetet er det jo både Fotoklubb og diverse filmscannere rundt om kring ifm. arkivarstudier osv, men det er så mye enklere å betale litt penger og så få klagerett ;)

Lenke til kommentar

Må si jeg er litt skuffet over at det ikke er noen som tilbyr denne (fantastisk enkle) tjenesten i Oslo.

 

Scanning er ikke spesielt enkelt hvis du skal ha best mulig resultat. Har du prøvd Allkopi, går ikke frem om de driver med scanning av vanlig film, men du kan jo sjekke.

http://www.allkopi.no/index.php/produkter-tjenester/skanning

Eller kanskje: http://www.gryting.biz/

Hva med Fotophono: http://www.fotophono.no/foto/index.aspx?cat=97716

 

Ikke Oslo, men Norge i hvertfall

http://www.profoto.no/index.cfm?id=134696

Lenke til kommentar
  • 2 måneder senere...

Som noen sier overfor: Dwayne's Photo. Sender alltid filmen min dit og de både fremkaller (farge og s/h)og scanner filmen. Fargefilm blir scannet i 6MP, men dessverre skanner de s/h bare i to MP. Du kan sende mange filmer av gangen for å få ned portoen; pleier å koste ca. 60-70 kr per film (inkl porto begge veier, framkalling og scanning).

 

Om du ønsker høykvalitetsskanning (16MP) kan du bruke samme tjenesten som Ken Rockwell bruker: North Coast Photo Services. De tar 12USD per film. For en vanlig 6MP skan tar de 5.49 USD, og da er det mye rimeligere å bruke Dwayne's.

 

Jeg lar nå både skanningen og fremkalling bli tatt hånd om av Dwaynes, så min skanner får stå i fred. Om jeg trenger å skanne noe kjapt har jeg kjøpe en forsats man kan sette på et vanlig objektiv og avfotografere negativene/diasene. Superkjapt og billig :)

Endret av 8086
Lenke til kommentar

Det er nok mange som trykker "auto" og skanner i vei i det tro at man får et bra resultat. Da skal man være heldig. Det kommer sjølsagt an på hvilke krav man stiller, men man må først og fremst kunne en del fargelære før man setter i gang.

 

Nå er det slik at programvaren som følger med skannerne blir bedre å bedre, og kanskje blir det slik en dag at programvaren analyserer bildet godt nok til å legge på bildet og trykke "scan" og få et perfekt resultat.

Og det er oftest mye vanskeligere å skanne film enn å skanne en refleksoriginal (papirbilde), og det er vanskeligere å skanne negativer enn positiv film.

 

De oftest forekommende feilene som skannere gjør, er å kutte tonekurven i topp og i bunn, slik at man mister de aller lyseste og de aller mørkeste tonene.

I noen tilfeller har bildet man skal skanne så stort kontrastomfang at skanneren ikke klarer å gjengi alle tonene i bildet ("out of gammut"), da er man uansett nødt til å gå inn å justere manuelt før skanneren kan gjøre sin oppgave.

 

Jeg pleier å si til folk at om de ønsker å være sjøllært på bruk av skanner, så tar det to år å lære seg knepene som gir et bra resultat.

Det som tar tid å lære opp, er det jeg vil kalle for "bildeforståelsen", skjøne hvordan de forskjellige bildene skal skannes for å gi et optimalt resultat.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...